Головна  / Блог / Куди поїхати? / Великдень 2023: як відпочивають українці

Великдень 2023: як відпочивають українці

Христове Воскресіння – найважливіше християнське свято, яке щороку припадає на різні дати. Про те, коли Великдень в Україні у 2023 році та де провести святкові вихідні, читайте на Doba.ua.

Як відзначають Великдень українці?

Великдень – стародавнє свято, готуватися до якого починають задовго до нього. Передує Великодню Великий піст, тривалістю 40 днів. Це найсуворіший піст у році, під час нього не можна їсти м'ясо, рибу, молочні продукти, не можна лаятися, ображатися або злитися. Цього року пост розпочнеться 27 лютого та триватиме до 15 квітня.празднование пасхи.jpg

Кожна родина може дати свою відповідь на питання, як святкують Великдень в Україні. Але є кілька великодніх традицій, яких дотримуються всі. Готуватися до Світлого Христового Воскресіння потрібно заздалегідь: напекти паски, пофарбувати яйця, зібрати великодній кошик. Всі страви та продукти потрібно освятити в церкві, відстоявши нічну службу. Після цього християни збираються родинами за святковим столом. Починати обід прийнято з освяченою паски або писанки.

Вихідні дні в квітні 2023

Великдень – перехідне свято. Це означає, що у неї немає конкретної дати, щороку число і місяць можуть змінюватися. Визначається дата на підставі місячного і сонячного календарів та інших чинників. Найпростіший варіант – заглянути в спеціальний календар, де дати святкування вказані на багато років вперед.

паски.jpg

Цього року свято припадає на квітень, завдяки чому українці отримають довгі вихідні. Великдень (24 квітня) – неділя. Оскільки це державне свято, то понеділок також буде неробочим. Три вихідні – чим не привід влаштувати собі маленьку відпустку?

Невелика великодня відпустка – куди поїхати?

Торік святкування Великодня проходило зі строгими карантинними обмеженнями. Церковні служби проходили на вулиці, деякі богослужіння можна було подивитися онлайн. Яким буде Великдень 2023 передбачити складно, але навіть якщо карантин продовжить діяти, вихідні все одно відбудуться.

киев лавра.jpg

Багато різних заходів зазвичай проходить в столиці. У храмах правлять службу, а на площах організовують ярмарки. Одна з наймасштабніших подій – фестиваль «Pysanka Art Fest». Він проходить в самому серці Києва й охоплює виставку декоративних писаних яєць, ярмарок, майстер-класи. Тематичні виставки та ярмарки також організовують в Українському домі, в Центрі української культури та мистецтва, в Національному музеї народної архітектури та побуту, в Музеї живої історії «Мамаєва слобода».

Плануючи провести вікенд в Києві, для проживання можна зняти подобові апартаменти. Варіанти дорожче пропонуються в центрі, а в спальних районах можна знайти бюджетні квартири з хорошими умовами. Підібрати та винайняти квартиру на добу Святошинський район і в будь-якому іншому районі можна на Doba.ua.

Pysanka Art Fest.jpg

За попередніми прогнозами погода на квітень буде теплою, а значить з'являється більше варіантів, де провести великодні вихідні. Україна багата на національні природні та дендрологічні парки. Один з таких – парк «Софіївка» в Умані. З настанням тепла тут розцвітають сотні фруктових дерев і екзотичних рослин. На території є гроти й скелі, альтанки та мости, озера і водоспади. За один день встигнути познайомитися з усіма локаціями буде складно. Як варіант, можна зупинитися на ніч, винайнявши житло в Умані на добу.

парк софиевка.jpg

Також кінець квітня і початок травня – ідеальний час для подорожі на Західну Україну. Один з популярних весняних напрямків –- Ужгород. У цей період сотні дерев сакури починають цвісти й тим самим залучати в місто туристів. На честь цього тут проводять фестиваль «Скура-фест».

сакура.jpg

Ще один безпрограшний варіант, куди з'їздити на 3 дні – Львів. У культурній столиці Воскресіння Христове святкують масштабно. Тут організовують ярмарки та виставки, проводять тематичні майстер-класи, насичену святкову програму готують в парку «Шевченківський гай».

шевченковский гай.jpg

Чимало туристів приїжджають і в місто Коломия Івано-Франківської області. Тут знаходиться унікальний Музей «Писанка». У його колекції зібрано понад шість тисяч декоративних крашанок з різних регіонів України та інших країн. Але головна родзинка – сама будівля музею, виконана у формі великої писанки. У 2020 році музей святкував своє двадцятиріччя, на честь чого був оновлений святковий розпис фасаду.

музей писанка.jpg

Якщо не хочеться організовувати подорож самостійно, можна скористатися послугами туроператорів. Тури в Карпати на Великдень охоплюють такі локації, як «Долина нарцисів» та долина крокусів, термальні курорти, гуцульські села з унікальними дерев'яними церквами. Серед інших напрямків навесні популярні «Асканія-Нова», Вилкове, Хортиця, Мигія.

долина крокусов 1.jpg

Прогноз на теплу погоду дає змогу розширити список місць, куди поїхати у квітні. Українські природні парки, яскраві карпатські села, квіткові поля – вибір дуже великий. Вибираючи на Великдень кудись поїхати, не забудьте заздалегідь забронювати житло. Підібрати відповідні квартири подобово в Миколаєві, Львові, Києві та інших містах можна на сайті Doba.ua. 



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки