Головна  / Блог / Куди поїхати? / Грязелікування: кращі курорти України

Грязелікування: кращі курорти України

Сучасні тенденції до здорового способу життя воскрешають колишню славу грязелікування. З кожним роком бальнеогрязьові курорти України пропонують все кращі умови для відпочинку і все більша кількість оздоровчих процедур. Про користь грязьових ванн і відомих грязелікарень в Україні розповідаємо в цьому матеріалі.

Чим допоможуть лікувальні грязі?

Пелотерапія або грязелікування - метод лікування захворювань з використанням грунтово-мінеральних утворень. Лікувальний ефект досягається завдяки впливу теплом або за рахунок хімічного складу грязей. 

Існує чотири види лікувальних грязей: торф'яні, сапропелеві, сульфідні і сопкові. 

  • Торф'яні грязі добувають в болотах, вони відрізняються протизапальним ефектом. 

  • Сапропелеві утворюються на дні прісних озер, за рахунок збереження тепла впливають на процеси обміну речовин і регенерації тканин. 

  • Сульфідні грязі добувають з дна солоних водойм, вони відомі протизапальними і антибактеріальними властивостями. 

  • Сопкові бруду - це утворення гірських порід, що володіють розслабляючим і протизапальним ефектом.


Процедури проводяться у вигляді грязьових ванн або окремих аплікацій на різні ділянки тіла. Грязелікування в Україні може бути показано при розладі шлунково-кишкового тракту і нервової системи, шкірних і гінекологічних захворюваннях, при проблемах з суглобами і м'язами, при захворюваннях органів дихання і зору.

Курорти з грязелікуванням можуть стати ідеальним варіантом для осінньої відпустки, але перед тим, як вибирати напрямок, потрібно проконсультуватися з лікарем. Так як лікування грязями - це ефективний метод, який має як показання, так і строгі протипоказання. 

Кращі грязьові курорти в Україні?

Лікування грязями на Україні здійснюється на території бальнеологічних курортів в різних регіонах. Вибирати напрямок, куди поїхати на бруду, потрібно відштовхуючись від рекомендацій лікаря. 


Поєднати відпочинок на морському березі з оздоровленням можна на курортах Півдня України. Бруду Чорного моря видобуваються з місцевих лиманів - Шаболатського, Куяльницького, Хаджибейського та Тузловському солоних озер. Найбільш відомими курортами є Куяльник і Сергіївка. Сюди приїжджають із захворюваннями опорно-рухового апарату, периферичної нервової системи, хворобами травного тракту і органів дихання. Зупинитися на час лікування можна в санаторії, а можна зняти добове житло в Сергіївці або в Одесі.

Не менш корисним буде відпочинок і на Азовському морі. Сюди варто їхати за сульфидно-мулових грязями, корисними при різних хронічних захворюваннях. Популярними курортами є Арабатська стрілка з цілющими грязями озера Сиваш, Бердянськ і селище Ялта в Донецькій області.

У центральній частині України бальнеологічні курорти є в Полтавській і Вінницькій областях. За оздоровленням українці приїжджають до Миргорода, Хмільник і Немирів.

І найбільше число бальнеологічних курортів знаходиться на Заході України. Більшість з них спеціалізується на лікуванні мінеральними водами, але в деяких пропонують і грязьові процедури. До таких відносяться Немирів, Трускавець, Моршин та Східниця у Львівській області, Шешори та в Івано-Франківській області, Поляна та Солотвино в Закарпатській області. 

Грязелікувальні санаторії України

В Україні діє велика кількість санаторіїв. Обирати установу потрібно індивідуально, відштовхуючись від стану здоров'я і показань доктора. Але варто додати, що здати аналізи і отримати консультацію лікаря можна і безпосередньо на території санаторіїв.


У Києві грязелікувальні процедури представлені в санаторії «Жовтень». Туди звертаються з хворобами органів дихання, хворобами системи кровообігу, нервової системи, кістково-м'язової системи. У Харківській області тепло-грязелікування проводять на курорті «Березовські мінеральні води».

Поєднати купання в Азовському морі з оздоровленням можна відпочинку в Бердянську. Санаторій з однойменною назвою приймає гостей на початку Бердянської коси. Тут лікують захворювання опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, органів дихання і травлення. 

На Чорному морі грязьові процедури застосовують у санаторії «Куяльник» в Одеській області і в клінічному санаторії імені Пирогова в самій Одесі.

Говорячи про Західну Україну, список бальнеологічних санаторіїв можна перераховувати довго, але не всі вони пропонують грязелікування. Процедури із застосуванням лікувальної грязі у Львівській області можна знайти в санаторії «Любінь Великий», розташованому на території старого дендропарку, і в Медичному центрі Rixos в Трускавці. В Івано-Франківській області аплікації з торф'яним брудом застосовують в санаторії «Черче» в однойменному селі. А на Закарпатті випробувати ефект лікувальної грязі можна в санаторії «Боржава» в селі Довге та в санаторії «Сонячна долина» в селі Поляна.

Крім того, процедури з лікувальними грязями можуть бути частиною послуг оздоровчих клінік і SPA-комплексів. Тому, якщо поїхати на бальнеологічний курорт часу немає, можна відчути ефект грязелікування в Києві або в передмісті Харкова, Дніпра та інших великих міст.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки