Головна  / Блог / Куди поїхати? / Лікувальні курорти України: ТОП-10 санаторіїв

Лікувальні курорти України: ТОП-10 санаторіїв

Весна – найкращий час для подорожей. З першим теплом багато хто відкриває туристичний сезон або, щонайменше, планує літні відпустки. У цьому матеріалі розповімо, де в Україні не тільки відпочити, а й оздоровитися.

Рекреаційні зони України

Наша країна має величезний рекреаційний потенціал і можливості. Найкращі санаторії України відомі далеко за її межами. Поправляти здоров'я приїжджають навіть люди з-за кордону, причому не тільки з ближнього, а й далекого зарубіжжя.

Особливо виділяється на карті Карпатський район внаслідок різноманітності природних ландшафтів, що сприяє розвитку рекреаційної діяльності – починаючи зі спортивної та закінчуючи лікувальною. Лісові курорти України приваблюють чистим повітрям, наповненим киснем, високою вологістю та ароматами різнотрав'я.

девушка вода.jpg

Важливе значення в плані рекреації має Полісся, особливу цінність становлять лісові ресурси Шацьких озер. На півдні країни рекреації сприяє морське узбережжя та цілющі грязьові родовища. Ну і, звичайно, лікувальні води України – воістину унікальне за своїм розмахом явище.

Найкращі санаторії Закарпаття

Велика частина оздоровчих санаторіїв зосереджена в західній частині України. Мабуть, кращого місця, ніж курорт Поляна, годі й шукати. Знаходиться він у самому серці Закарпаття, буквально в десяти кілометрах від районного центру – Сваляви.

Поляна – це мальовниче курортне селище, на території якого є кілька санаторіїв з басейнами, ресторанами та бюветами з мінеральною водою «Поляна Квасова».

Селище знаходиться в невеликій долині, а навколо нього – одні гори, які можна підкорити в перервах між оздоровленням. Яскраві емоції та гарні світлини забезпечені.

курорт Поляна.jpg

Оздоровниць в Закарпатті величезна кількість, і в залежності від бюджету та оздоровчих цілей їх потрібно підбирати індивідуально. Існують різні рейтинги найкращих санаторіїв за різними критеріями. Згідно з відгуками, кращими на 2020 рік є такі санаторії Закарпаття:

  • «Сольва» (село Поляна) – великий готельно-рекреаційний комплекс, розташований в оточенні лісу та гірських вершин. Оздоровчий центр пропонує програми з очищення організму та поліпшення обміну речовин. В оздоровчих цілях тут використовується мінеральна вода «Поляна Квасова».

  • «Фантазія» (село Поляна) – сучасний готельно-оздоровчий комплекс з комфортними номерами, рестораном, тренажерним залом, басейном і SPA-центром. Тут надають різні косметично-оздоровчі процедури, в яких також використовується вода «Поляна Квасова».

  • «Сонячна долина» (село Поляна) – працює з 2006 року. Тут можна пройти обстеження та оздоровчі процедури за такими напрямками, як діабетологія, кардіологія, урологія. У лікувальних цілях також використовується «Поляна Квасова».

  • «Термал Стар» (село Нижнє Солотвино) – на території санаторію є свій бювет з мінеральною водою. До послуг гостей готельні номери, бальнеологічні кабінети з сучасним обладнанням, діагностична лабораторія, SPA-комплекс, спортивні майданчики, сауни та лазні.

  • «Деренівська купіль» (село Нижнє Солотвино) – на території є готель «Ірис», поруч – більш відокремлений «Апартамент-готель». До послуг гостей консультації лікарів, бювети та басейни з мінеральною та термальною водою.

  • «Теплиця» (Виноградів) – тут використовують як традиційні методи лікування (електролікування, бальнеолікування, фітотерапія, лікувальна фізкультура), так і нові методики й розробки Українського НДІ медичної реабілітації та курортології. У лікувальних цілях використовують власні мінеральні води «Олегівська», «Кушницька» і «Теплиця». 

  • «Богольвар» (село Анталовці) – для комфортного відпочинку та оздоровлення гостей в «Богольварі» є басейн з гірською водою та підвищеним вмістом мінералу кремнію, закарпатський чан, масажний кабінет, баня і сауна, соляна печера, SPA для дорослих і дітей.

  • «Шаян» (село Шаян) – знаходиться на території однойменного курорту, де є джерела чотирьох різних за складом мінеральних вод типу «Єсентуки», «Нарзан», «Боржомі». В санаторії є власний бювет, лісопаркова зона для прогулянок, спортивні майданчики.

  • «Гірська Тиса» (село Кваси) – спеціалізується на оздоровленні опорно-рухового апарату, тут використовують цілющі мінеральні води Квасів. Найбільш близькими за складом аналоги «квасним» водам є у Франції та Німеччині.

  • «Карпатія» (село Шаян) – санаторій вищої категорії. Розвинена інфраструктура, сучасний лікувальний центр з великою кількістю процедур і власний бювет з двома видами мінеральних вод «Шаянські» – головні переваги санаторію.

краны с водой.jpg

Щоб користуватися бюветами з мінеральними водами Закарпаття, не обов'язково бронювати номер у готелі. Як варіант – оренда житла в Карпатах і самостійний курс лікування – звичайно, заздалегідь узгоджений з лікарем.

Який санаторій вибрати

Тепер коротко про здравниці, які знаходяться в інших регіонах України. Звертаємо увагу: перед тим, як планувати поїздку на лікувальний курорт, необхідно проконсультуватися з фахівцем. Залежно від медичних показань, ви можете вибрати найбільш відповідне місце для відпочинку.

Трускавець

Відпочинок у Трускавці пов'язаний з лікуванням шлунково-кишкового тракту. Унікальна вода «Нафтуся», аналогів якої більше немає ніде у світі, сприяє виведенню піску та дрібного каміння з нирок, нормалізує обмін речовин і ліквідує запальні процеси в органах і тканинах.

Це курортне місто, але можна також зняти житло в Трускавці подобово та приходити в бювет по воду – це безкоштовно. Важливо тільки знати свою дозу, оскільки мінеральну воду потрібно пити, дотримуючись лікувальні норми.

Трускавец.jpg

Миргород

Ще одне місто-курорт, яке входить до списку найкращих. Санаторії Миргорода також пропонують лікування органів шлунково-кишкового тракту, а також жовчного міхура та периферичної нервової системи. Бювет з чудодійною водою знаходиться на території санаторію, але квартири в Миргороді подобово ніхто не скасовував. Щоправда, будьте готові до того, що для людей, які не відпочивають у санаторії, вода тут платна.

Миргород.jpg

Пуща-Водиця

Санаторій «Пуща-Водиця» знаходиться буквально в 15 кілометрах від Києва. Це прекрасний варіант для оздоровчого відпочинку, практично не виїжджаючи зі столиці. Комплекс пропонує діагностику та ефективне лікування захворювань опорно-рухового апарату, нервової та серцево-судинної систем. Також відпочинок у санаторії передбачає проходження кліматотерапії, терапевтичне плавання, електролікування, світлолікування, лікувальні душі та ванни.

Пуща водица.jpg

Східниця

Прикарпатський курорт у Львівській області за типом мінеральної води схожий з Трускавцем. Вона має високу концентрацію йоду, брому та органічних речовин. Також є лужні мінеральні води типу «Боржомі», слабо мінералізовані води та води з високим вмістом заліза.

Лікування в Східниці допомагає при захворюваннях печінки та нирок, сечокам'яної хвороби, гепатиті, цукровому діабеті та інших.

Сходница вода.jpg

 Відпочинок у санаторії при всіх можливостях, які пропонують сучасні комплекси, комусь може здатися не надто різноманітним, цікавим і веселим. Однак, не нехтуйте своїм здоров'ям і обов'язково приїжджайте оздоровлюватися!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки