Головна  / Блог / Куди поїхати? / Найчистіші міста України

Найчистіші міста України

Україну не можна назвати успішною країною з точки зору екологічної ситуації: за якістю повітря країна займає лише 60 місце у світі. Але і в нашій країні є міста з гарною екологією. Де найчистіше повітря в Україні? – дізнаєтеся в цьому матеріалі.

Де найчистіше повітря?

Згідно з даними World Air Quality Report 2020 у список 15 найчистіших країн/регіонів у світі входять Пуерто-Рико, Нова Каледонія, британські Віргінські острови, Швеція, Фінляндія, Норвегія, Естонія, Нова Зеландія, Ісландія, Канада, Андорра, Австралія, Еквадор, Коста-Рика та Великобританія.

Якщо ж брати виключно міста, то тут лідерами є Калгарі (Канада), Гельсінкі (Фінляндія), Люксембург (Люксембург), Аделаїда (Австралія), Фрайбург (Німеччина), Кобе (Японія), Веллінгтон (Нова Зеландія), Сінгапур, Цюрих (Швейцарія) і Осло (Норвегія).

Хельскинки.jpg

Топ 10 найчистіших міст України

Який же рівень забруднення повітря в містах України? На жаль, він є відносно високим у порівнянні з середньостатистичними європейськими показниками. Багато хто вже звик до регулярного появи Києва в рейтингу найбрудніших міст Європи та періодично – навіть світу. Але і в цілому чистота повітря в Україні викликає побоювання.

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського у зведеному документі про стан забруднення навколишнього середовища на території України у 2020-му році відзначила, що на частині територій і акваторій країни як і раніше зберігаються підвищені рівні забруднення повітря, водних ресурсів і ґрунту, а також сміттєва проблема. Але це не скасовує того факту, що є й екологічно чисті місця України, і їх теж чимало.

река.jpg

Не секрет, що екотуризм в країні найбільш розвинений на Закарпатті та Херсонщині. Туристичними маршрутами цими регіонами ми приділяли окрему увагу у своєму блозі, а сьогодні познайомимося ближче з екологічними містами України.

1 місце. Горішні Плавні

Дивно, але найчистішим містом в екологічному плані визнане місто промислове. Горішні Плавні, що в Полтавській області, попри виробництва, в ході досліджень показали хороші результати. Чималу роль у лідерстві цього містечка зіграли річки, якими воно оточене, а також численні лимани, утворені Каменським водосховищем, і ландшафтний заповідник «Лісові озера».

Горишние Плавни.jpg

2 місце. Ізмаїл

Місто на березі Дунаю, своєю чергою, оточений озерами. Крім того, Ізмаїл – зелене місто і при цьому продовжує озеленюватися. Воно регулярно входить в число 20 найкращих міст для життя в Україні, а також відзначається іноземними туристами як одне з найбільш атмосферних. Переконатися, чи так це насправді так, можна тільки відвідавши його. Квартира в Ізмаїлі подобово стане в пригоді у вашій подорожі.

Измаил.jpg

3 місце. Світловодськ

Навколо міста знаходяться природно-заповідні території: регіональний ландшафтний парк «Кременчуцькі плавні», ботанічна пам'ятка «Степовий горб», пам'ятник природи місцевого значення «Придніпровські кургани» та інші. Це позитивно впливає на екологічну ситуацію в місті.

светловодск.jpg

4. Чернівці

Чернівецька область в цілому одна з найбільш сприятливих і регулярно займає високі місця в екологічних рейтингах міст. У місті є кілька шкідливих виробництв (бетонний і цегельний заводи, жиркомбінат), проте їх вплив на ситуацію не критичний. Крім того, столиця Буковини привертає величезну кількість туристів. Відпочинок у Чернівцях – це те, що зобов'язаний спробувати кожен українець, який себе поважає!

черновцы.jpg

5. Харків

Єдиний мегаполіс в цьому почесному рейтингу. Основними забруднювальними факторами тут є забруднення ґрунту і вод, вихлопні гази та промислові підприємства.

харьков.jpg

Також в десятку кращих міст України потрапили Чернігів, Івано-Франківськ, Бровари, Тернопіль та Олександрія. З них необхідно відзначити Бровари, які увійшли в число найбільш екологічних попри близькість до столиці, а також Тернопіль та Чернігів – вони продовжують утримувати високі позиції, щорічно потрапляючи в топ 10. До того ж це ще й дуже красиві міста, які ми рекомендуємо обов'язково відвідати. Винайняти квартиру на добу в Чернігові та Тернополі можна на сервісі Doba.ua.

тернополь.jpg

Відзначимо, в число найбільш неблагополучних з точки зору екології міст увійшли в порядку зростання Краматорськ, Кривий Ріг, Слов'янськ, Миколаїв, Київ, Дніпро, Кам'янське, Одеса і Маріуполь. Причому одеські показники лише трохи поступаються Маріуполю, де концентрація шкідливих речовин внаслідок роботи металургійних комбінатів і коксохімічного заводу значно перевищує всі можливі норми.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки