Головна  / Блог / Куди поїхати? / Львівська область: що подивитися в околицях культурної столиці

Львівська область: що подивитися в околицях культурної столиці

Львів – місто з багатою історією, яка дійшла до наших днів у вигляді старовинних будівель і фантастичного за красою історичного центру.

Водночас Львів – лише вершина айсберга, оскільки вся область, центром якої він є, представляє для мандрівника величезний інтерес. У цьому матеріалі розповімо про її найважливіші, найцікавіші та незвичайні пам'ятки, і чому більшості подобається відпочинок у Львові восени.

Пам'ятки Львівської області

Почнемо з замків. У самому Львові замок колись теж був, але до наших днів дійшла лише Замкова гора і залишки фортифікацій. Тому за романтикою королівських часів слід вирушати у довколишні населені пункти.

1. Підгорецький замок

Наприклад, в село Підгірці. Тутешній замок перебуває в занепаді, але це анітрохи не відштовхує туристів. Більш того, ходить легенда про привид дружини колишнього власника фортеці, князя Вацлава Ржевуського, який замурував власну дружину в замкових стінах. Є навіть фотодокази існування цього привиду. Хай там як, Підгорецький замок являє, перш за все, серйозну історичну цінність і є обов'язковим місце для відвідування.

Підгорецький_замок_.jpg

2. Олеський замок

Цей замок оповитий легендами не менше. І тут теж, подейкують, є примари – чеського ченця Яна Каспера, а також двох закоханих. Але не будемо про містику. Перш за все, замок поблизу селища Олесько – це пам'ятник архітектури XIV-XVII століть, в якому сьогодні розташовується галерея мистецтв, яка налічує понад 500 експонатів.

Олеський замок.jpg

3. Золочівський замок

Він також є музеєм-заповідником, і в ньому представлені експонати Львівської академії мистецтв. Крім колишньої резиденції Якова Собеського на території знаходиться Китайський палац, де розміщується музей східних культур.

Золочевский замок.jpg

4. Свірзький замок

Найромантичніший замок Львівщини стоїть у селі Свірж і відноситься до XV століття. Він входить до туристичного маршруту «Срібна підкова». Поруч є мальовниче озеро, парк, а також старовинні костел і млин. А ще ви 100% бачили його в радянському фільмі про д'Артаньяна – звичайно, якщо дивилися його.

Свиржский замок.jpg

5. Унівська лавра

Село Унів Перемишлянського району славиться монастирем оборонного типу. Він також входить до «Срібної підкови Львівщини». Свято-Успенська лавра – єдина, до речі, у Львівській області – була побудована в XV столітті. На сьогодні лавра діюча, двічі в рік приймає паломників з усієї України, а на території монастиря проходять ярмарки.

Унивская лавра.jpg

6. Печерний монастир

Невелике село Розгірче може похвалитися однією з найбільш незвичайних визначних пам'яток України – печерним монастирем XV століття. Поблизу є залишки стародавнього городища приблизно того ж періоду.

Однак задовго до появи ченців у цих місцях жили люди: під час археологічної експедиції 25 років тому були знайдені сліди життєдіяльності певного поселення, яке існувало в VIII-VII століттях до нашої ери.

Пещерный монастырь Розгирче.jpg

7. Стільське городище

Візуально воно схоже на печерний монастир у Розгірче. Це залишки древнього міста – дуже великого, якщо вірити припущенням археологів – у ньому могло проживати близько 40 тисяч осіб. Дотепер поселення в селі Стільсько не до кінця досліджено і зберігає багато таємниць. Імовірно там є підземні тунелі. Попри значущість пам'ятника і не завершені роботи з його вивчення, доступ до городища відкрито для всіх охочих.

Стольское городище.jpg

8. Урицькі скелі

Ще одне унікальне місце – наскельна фортеця. Подібної немає більше ні в одній країні Європи! Оборонний комплекс існував з IX по XVI століття поблизу сучасного села Урич і виконував роль митного пункту між Карпатами, Галичиною і Західною Європою. Сьогодні це державний історико-культурний заповідник «Тустань», який має великий попит серед туристів.

Урицкие скалы.jpg

9. Чортів камінь

Природний пам'ятник у селищі Підкамінь Бродівського району. Висота каменю – 16 метрів, і від нього, за розповідями місцевих жителів, виходить просто неймовірна енергетика. Справжнє місце сили.

Цій породі імовірно до 15 мільйонів років. Камінь міг утворитися ще на дні Сарматського моря, яке колись було в цих краях. Біля каменю були виявлені сліди язичницьких жертвоприношень, а також козацькі поховання XVII-XVIII століть. За декілька сотень метрів від нього стоїть Домініканський монастир.

Чертов камень.jpg

10. Палац Гределів

Фамільна садиба баронів Гределів у Сколе – головна визначна пам'ятка цього міста. Колись в цьому прекрасному палаці, виконаному в необароковому стилі, влаштовувалися пишні бали, а зараз там знаходиться школа-інтернат.

Дворец Гределей.jpg

11. Національний природний парк «Сколівські Бескиди»

Раз вже мова зайшла про Сколе, то доречно згадати й величезний природний парк, що займає площу 35 тисяч гектар! Тут і гірськолижні траси на місцевих курортах, і піші маршрути, і мінеральні джерела, і водоспади (Гуркало, Кам'янка). Найвища точка – гора Парашка висотою 1268 метрів. Можна влаштувати відпочинок на будь-який смак!

Сколевские Бескиды.jpg

12. Костел святого Марка

Село Варяж сусідить з польським кордоном. У ньому живе менш як 1000 осіб. Проте, у цьому невеликому куточку країни є своя важлива пам'ятка – костел епохи раннього бароко, про який знає далеко не кожен. На жаль, наразі храм, якому понад 350 років, перебуває в запустінні. Важливо встигнути насолодитися цією історією.

Костел святого Марка.jpg

13. Страдчанська (Страдецька) печера

Ще одне село у Львівській області, яке варте уваги – Страдч, що недалеко від траси Львів – Краковець. Це рукотворна печера з келіями, довжина ходів якої становить 270 метрів. За часів Київської Русі тут знаходився другий після Києво-Печерської лаври підземний монастир, а в наші дні діє церква. У ній зберігається чудотворна ікона Страдчанської Божої Матері «Незламна Стіна», помолитися біля якої приїжджають багато паломників.

Страдчанская (Страдецкая) пещера.jpg

14. Палац архієпископів

Село Оброшине Пустомитівського району має зручне розташування – всього за 16 кілометрів від центру Львова. Пів години їзди на машині гарантують вам знайомство з пам'ятником архітектури, про існування якого ви не здогадувалися. Палац архієпископів був побудований в 1730-х роках і доповнений модерністськими елементами 100 років тому.

Дворец архиепископов.jpg

Цікаві міста у Львівській області

Але крім важкодоступних пам'яток, до яких добиратися потрібно в основному на автомобілі, у Львівській області є ряд цікавих містечок, які також представляють серйозний інтерес.

1. Моршин

Мабуть, немає такої людини, яка не чула б про це місто-санаторій, відомий цілющими джерелами. Сюди їдуть відпочити від великих міст і набратися сил у місцевих оздоровницях. У центрі міста є Курортний парк, де можна приємно провести час.

моршин.jpg

2. Самбір

Ще одне місто, яке пашить історією. Обличчям Самбора, як і в обласному центрі, є Площа Ринок, де стоїть ратуша XVII століття. Вона має свою легенду, згідно з якою з її балкона похід на Москву проголосив Лжедмитрій II. А прикрашають вежу годинник, придбані в Празі за 1200 злотих – на кінець XIX століття це були величезні гроші.

самбор.jpg

3. Стрий

Великий транспортний вузол України та, по суті, транзитне місто за 70 кілометрів від Львова заслуговує того, щоб побути в ньому не тільки проїздом, але і затриматися на деякий час. У Стрию кожна будівля має важливе значення і викликає емоції, цим містом приємно гуляти.

стрый.jpg

4. Дрогобич

Друге за величиною місто у Львівській області, в якому теж є своя Площа Ринок з ратушею, де розміщений інформаційний туристичний центр. Навколо зосереджена щільна малоповерхова старовинна забудова. Серед неї виділяються костел святого Варфоломія і Кафедральний собор Святої Трійці. Також в Дрогобичі є кілька музеїв і старовинна солеварня, які діє й понині.

дрогобыч.jpg

5. Жовква

Невелике містечко на північ від Львова з населенням 14 тисяч осіб. Але в ньому є власний замок, який за часів Яна Собеського перетворився в розкішний палац. Деякі зали відкриті для відвідувачів, проте комплекс все ж потребує реставрації. Також туристи можуть зайти у внутрішній дворик замку.

Історичний центр Жовкви компактний, але настільки атмосферний, що тут можна знімати фільми. Крім замку не залишать байдужими міська ратуша і костел святого Лаврентія.

Жолква.jpg

6. Трускавець

Ще одне відоме місто-курорт. На території Трускавця працюють близько 40 санаторіїв, і, без перебільшення, люди з усього світу приїжджають сюди поправляти здоров'я. Крім чудодійних джерел Трускавець має цікаву дерев'яну архітектуру, відмінну від усіх інших міст України. Також тут можна відвідати музей, замовити екскурсію або просто погуляти в курортному парку. Багато хто віддає перевагу відпочинку в Трускавці восени, бо саме в цей час він приваблює своєю красою і невеликою кількістю туристів. 


трускавец.jpg

7. Белз

Найстаріше місто, яке згадується ще у «Повісті минулих літ», незаслужено обділений увагою туристів. Воно зовсім невелике – населення Белза ледь перевищує 2000 осіб, але його архітектура просто вражає: ратуша, монастир сестер-домініканок, молитовний будинок товариства «Ішре Лев», церква святої Параскеви. На жаль, сучасний стан міста і, особливо, його архітектурних красот досить сумний, деякі пам'ятки й зовсім під загрозою зникнення.

белз.jpg

Львівська область – справжня знахідка для туриста. Тут є і здравниці, і замки, і гори, і монастирі. І все це – на невеликій відстані один від одного. Радимо не упускати можливості та особисто познайомитися з цим регіоном!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки