Головна  / Блог / Куди поїхати? / Нетипова мандрівка: маловідомі місця України для відпочинку

Нетипова мандрівка: маловідомі місця України для відпочинку

Україна – неймовірно гарна країна з багатим вибором туристичних місць. Попри те, що деякі напрямки зараз недоступні для мандрівок, залишається чимало локацій, які можуть стати чудовим варіантом для відпустки. Мова йде не лише про Одесу та Львів. В цій добірці зібрали нетипові маршрути та місця, не перенасичені туристичною увагою.

Ландшафтний парк «Буки»

Де: Київська область, селище Буки

В багатьох регіонах України продовжують діяти заборони на відвідування лісів та зелених зон. Не обходить це і Київську область, містянам та гостям столиці заборонено сплавлятись водоймами, відвідувати ліси поза межами житлових масивів. Але разом з цим на Київщині доступні багато гарних місць для одноденної подорожі. 

48e72fd.jpeg

Одне з таких – ландшафтний парк в селищі Буки. Місцеві пейзажі нагадують кадри з казкових мультфільмів – зелена природа, дзеркальні озера, храмовий комплекс з гостроверхими баштами, різноманітні скульптури. Важко усвідомлювати, що колись на цьому місці було сміттєзвалище. 

Умовно зона парку поділяється на дві частини – територія храму, поряд з яким стоїть великий фонтан, який колись прикрашав Майдан Незалежності, та сам парк з казковими скульптурами, гарно підстриженими кущами, мостами, аркою та лавочками для відпочинку. Зараз парк відчиняє свої двері для відвідувачів щовихідних, в суботу та неділю, з дев’ятої ранку до сімнадцятої години вечора.

Українська Венеція – місто Вилкове

Де: Одеська область, Ізмаїльський район

Це місто складно назвати маловідомим, бо досвідчені мандрівники добре знають Вилкове й навіть мають для нього власні назви – українська Венеція, місто на воді, місто старовірів. Але попри це великого потоку туристів до Вилкового немає, тут можна приємно відпочити в тиші та спокої декілька днів. 

Розташоване містечко близько до кордону з Румунією, на островах між Дунаєм та Чорним морем. Таке розташування робить Вилкове не схожим на жодне інше місто в Україні. Замість звичних вулиць тут водні канали, а замість тротуарів – дерев’яні мости. Традиційний транспорт для містян – не автівки, а моторні та дерев’яні човни. 

Оскільки Вилкове все ж має славу серед туристів, варіантів для зупинки тут є чимало. До послуг відпочивальників дерев’яні котеджі з окремими номерами, просторі вілли, компактні котеджі з басейнами та стильні будиночки з власним причалом. 

Це місце точно прийдеться до смаку любителям бьордвотчінгу, бо в дельті Дунаю живе величезна кількість різноманітних птахів. Крим прогулянок на човнах вздовж каналів, у Вилковому можна порибалити, відвідати місцевий заповідник, на території якого вільно живуть дикі коні та корови, або замовити екскурсію до сусідніх пам’яток. 

По дорозі ви можете заїхати до Одеси, зняти квартиру подобово та чудово відпочити.

Місто Чортків

Де: Тернопільська область

Це Невелике місто в Тернопільській області ідеально підійде для спокійного відпочинку на вихідних. Більшість пам’яток розташована в центральній частині міста, всі їх можна побачити під час неспішної прогулянки. 

chortkiv.jpg

Локації, які варто обов’язково включити до свого маршруту: руїни Чортківського замку XVII століття, дерев’яна Успенська церква, стародавня дерев’яна Вознесенська церква, годинникова вежа, Монастир сестер ордену милосердя, місцеві синагоги. Візитівкою та справжнім туристичним магнітом Чорткова є Костел Святого Станіслава. 

Печери Оптимістична та Млинки

Де: Тернопільська область

Ці дві незвичайні туристичні локації знаходяться на значній відстані одна від одної. Але обидві вони варті уваги. Печера Млинки розташована поблизу Чорткова тому поїхати до неї буде зручно під час зупинки в цьому місті. Це карстова печера. В різних її частинах є гроти та галереї великих і малих розмірів, вузькі проходи, прикрашені кристалами. 

Інша печера, Оптимістична, також належить до Чортківського району, проте знаходиться трохи далі, поблизу села Королівка. Довжина цієї печери складає понад 260 кілометрів. Частина її підземних коридорів досі залишається невивченою. Потрапити в печери та побачити різноколірні гіпсові кристали, які утворювались тут протягом багатьох століть, можна під час екскурсії або туру. 

Місто Заліщики

Де: Тернопільська область

Ще одне містечко Тернопільської області, на яке варто звернути увагу, – Заліщики. Воно розташоване на березі Дністра. Попри невеликий попит серед туристів, краєвид на місто з оглядового майданчика в селі Хрещатик є доволі відомим. Зі сторони виглядає так, ніби місто розташоване на півострові, який м’яко огинає річка Дністер. 

zalishiki.jpg

Тут сподобається любителям мальовничої природи та цінителям історії. До відомих пам’яток Заліщиків належать Червона гора, будинок Потоцьких, римо-католицький костел Святого Станіслава та природний заповідних «Дністровський каньйон».

Джуринський водоспад

Де: Тернопільська область, біля села Нирків

Джуринський водоспад – водна перлина Тернопільщини. Відчути могутню силу природи, відпочити під співи птахів та заспокійливий шум води – те, що треба цим спекотним літом. Водоспад розташований на річці Джурин, він є одним з найвищих рівнинних водоспадів України. Має декілька каскадів. Загальна висота Джуринського красеня – шістнадцять метрів, а ширина – близько двадцяти метрів. 

За бажанням в теплу погоду найсміливіші можуть скупатися в його холодній воді. А якщо будуть сили та час, насолодившись каскадами Джуринського, можна пройти трохи далі та побачити залишки Червоногородського замку, «Печеру відлюдника» та ще один водоспад під назвою «Дівочі сльози».

Бальнеологічний курорт Сатанів

Де: Хмельницька область

За спокійним відпочинком в тихому, але цивілізованому місці, варто приїхати в Сатанів. Це селище в Хмельницькій області є бальнеологічним курортом. Оточує його неймовірна природа – річка Збруч, густі ліси, гірські вершини. Поряд розташований Національний парк «Подільські Товтри», на знайомство з яким можна виділити окремий день, та заповідник «Медобори». Приїжджають в Сатанів переважно для оздоровлення. Тут є можливість відпочити в санаторії та поправити здоров’я цілющими мінеральними водами. 

sataniv.jpg

Серед важливих пам’яток міста – руїни Сатанівського замку, одна з найдавніших у Східній Європі гарно відреставрована синагога, міська брама, старовинний монастир та підземна церква. 

Заборон на відвідування лісів на Хмельниччині немає, всі туристичні об’єкти доступні для туристів. Але діють певні обмеження, наприклад, не можна розводити багаття та заїжджати в ліс на машині. 

Затоплене село Бакота

Де:Хмельницька область

Це неймовірне місце є частиною Національного природного парку «Подільські Товтри», але про нього варто сказати окремо. Історія Бакоти вражає – колись на цьому місці існувало велике місто, яке мало важливе політично-адміністративне значення. Протягом багатьох століть тут відбувалось чимало важливих подій. Але у 1981 році, під час будівництва Новодністровської ГЕС, жителів було виселено, а містечко – повністю затоплено. Зараз Бакота вражає туристів мальовничими пейзажами та неймовірними заходами сонця.

В селищах поблизу Бакоти є багато баз відпочинку з необхідною інфраструктурою: альтанками, мангалами, дитячими майданчиками. Зупинитись можна як в дерев’яних будиночках з комфортом, так і більш усамітнено – в наметах. 

Село Лумшори

Де: Закарпатська область, Перечинський район

Закарпаття приваблює туристів гарною природою, відсутністю шаленого темпу, заторів та черг. Гарно відпочити можна майже в будь-якому куточку цього регіону, але в цій добірці окремо поговоримо про село Лумшори. 

Знаходиться воно в Перечинському районі, на березі річки Туричка. В пішій доступності є цілих п’ять водоспадів. Вони не є найвідомішими, але однозначно варті уваги. Найбільший з них, Давір, зривається з висоти понад чотири метри прямовисним струменем, утворюючи біля підніжжя неймовірне озеро.

Ще одна причина приїхати в Лумшори – хвалебні місцеві чани. Відпочинок в цих «карпатських джакузі» має попит як взимку, так і влітку. Процес виглядає доволі незвично: великі чавунні чани, об’ємом близько тисячі літрів, наповнюють водою, на дно кладуть каміння, а під чаном розводять вогонь. Купання в гарячій воді радять поєднувати з контрастним купанням в холодній гірській річці. Виходить ефект схожий на відпочинок в сауні, тільки просто неба. 

Палац графів Шенборнів

Де: Закарпатська область, Мукачівський район, село Карпати 

Це дивовижне місце знаходиться недалеко від популярного курорту Мукачево. Проте доїжджають сюди лише найактивніші туристи.

267f1a38ebf364bfd7e66a54082c32a51.jpg

Чим воно дивовижне? Тим, що під час побудови палацу в далекому 1895 році був використаний календарний принцип. На місці дерев’яного будиночка, яки слугував мисливською резиденцією, з’явився великий палац, в якому було 52 кімнати, як тижнів у році, 12 входів, як місяців, 365 вікон з одним потаємним та чотири башти. 

На жаль, пізніше цей принцип був зруйнований, бо палац перебудовували під санаторій. Але зовні він має майже такий самий казковий вигляд, як і раніше. 

Плануючи відпочинок в Карпатах, варто врахувати обмеження, які тут діють. Наразі туристам заборонено відвідувати деякі маршрути на території Ужанського національного парку та Карпатського біосферного заповідника. Ці природні пам’ятки знаходяться на лінії кордону. Під заборону також потрапили вершина Піп Іван та водоспад Ялинський.

Подорож Україною навіть в ці непрості часи може бути насиченою мальовничими пейзажами, незабутніми враженнями та зустрічами з відкритими гостинними людьми. Важливо лише заздалегідь врахувати обмеження, які діють в деяких регіонах, та уважно продумати маршрут.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки