Головна  / Блог / Куди поїхати? / Незвідане Запоріжжя: 13 місць для обов'язкового відвідування

Незвідане Запоріжжя: 13 місць для обов'язкового відвідування

Запорізька Січ, ДніпроГЕС, центральна площа Поляка та Дубовий гай – основний маршрут заїжджих мандрівників. Але це далеко не всі визначні пам'ятки Запоріжжя. Сьогодні розповімо вам про найцікавіші місця, які перевернуть уявлення про це місто.

1. Музей «Фаетон»

«Фаетон» – найбільший в Україні музей техніки. На двох поверхах розташовуються шість тематичних залів: в одному знаходяться ретро-автомобілі класу «люкс»; в іншому – більш сучасні екземпляри; в третьому – військова техніка, включаючи знамениту «Катюшу». Далі можна побачити «Запорожці» всіх мастей і мотоцикли, дитячі велосипеди та самокати. Окремий зал присвячений старовинним предметам побуту. Експозиції постійно оновлюються, майже щорічно відкривається новий зал. Є де розгулятися та зробити фотографії.

музей фаэтон.jpg

2. Бульвар Шевченко

Саме в Запоріжжі знімався легендарний фільм «Весна на Зарічній вулиці». Сьогодні про цю картину нагадує годинник на площі біля міського муніципалітету. Щогодини він грає мелодію «Коли весна прийде, не знаю», яка є неофіційним гімном Запоріжжя.

бульвар шевченко.jpg

Також на бульварі Шевченка є фонтани та два пам'ятники – вчительці та сталевару-передовику. Після виходу фільму ці дві професії стали знаковими для міста, і в бронзі зображені образи головних його героїв – Тетяни Левченко та Олександра Савченко. Щоб було достатньо часу для огляду визначних пам'яток, краще вибрати квартиру подобово Запоріжжя. Центр - це місце з красивою архітектурою і великою кількістю закладів.

бульвар шевченко 2.jpg

3. Запорізька площа

Величезна центральна вулиця міста, проспект Соборний, впирається в Запорізьку площу. Довжина проспекту – майже 11 кілометрів. Сам собою він представляє невеликий туристичний інтерес і не входить в списки топ місць, що подивитися в Запоріжжі. Оскільки крім монумента і застарілого благоустрою тут не можна нічого знайти. Однак, саме сюди рекомендуємо приходити ввечері. Божевільно гарний краєвид на Дніпро та Дніпрогес у променях сонця, що заходить, не залишить байдужим жодного туриста.

запорожская площадь.jpg

4. Скіфський стан

Багато туристів, потрапляючи на острів Хортиця, шукають натхнення на території «Запорозької Січі». Реконструкція козацького побуту з куренями, церквою та видом на греблю Дніпрогесу, відбудовану тут для зйомок фільму «Тарас Бульба», – must visit. Як правило, на цьому знайомство з Хортицею закінчується. Але якщо відправитися углиб острова, можна знайти музей просто неба – «Скіфський стан». Розташований він на курганах, в найвищій точці Хортиці. Частину з них відтворено, а частина збереглася з давніх-давен. Подейкують, ці кургани – ровесники єгипетських пірамід.

скифски стан.jpg

Меморіальний комплекс успішно доповнює «Запорізьку Січ» і дозволяє ближче познайомитися з життям скіфів. Тут можна знайти пагорби-усипальниці древньої культури та лапідарій. Найбільше значення має експозиція у вигляді містичного кола з кам'яними скульптурами, дорожніми стовпами та предметами побуту.

скифский стан фото 2.jpg

5. Театр «Запорізькі козаки» і музей судноплавства

Трохи південніше «Скіфського стану» знаходиться театр «Запорізькі козаки». Поруч – старий млин і музей судноплавства «Чайка», один з найбільших у всій Європі.

Побувати в музеї варто хоча б через головний експонат колекції – справжню козацьку Чайку, підняту з Дніпра в кінці дев'яностих. Бригантина, довжиною 20 метрів, була затоплена під час потужного паводка та пролежала під піском 260 років. Зараз в музеї зберігається та відновлюється кілька експонатів, так само піднятих з дна Дніпра.

музей судоходства.jpg

Стосовно кінного театру, то в це місце бажано приїжджати в суботу, щоб потрапити на виставу за участю акторів і каскадерів. Взяти участь в постановці та продемонструвати мистецтво верхової їзди може будь-хто. Дату та час проведення шоу краще уточнювати безпосередньо перед візитом.

конный театр запорожские казаки.jpg

6. Протолче

Якщо складно визначитися, де погуляти в Запоріжжі, то для вас - найпівденніша точка острова Хортиця – для найвідчайдушніших мандрівників. Добиратися сюди досить довго, але місце варто того, щоб ризикнути.

Це ще один меморіально-туристичний комплекс, створений на території середньовічного поселення. Крім святилища, оглядової вежі та пам'ятника козакам, особливу цінність представляють величезні Хортицькі плавні – справжня заповідна зона з безліччю мешканців, куточок незайманої природи в промисловому центрі. Сміливцям, які здолають шлях до кінця, відкриються розкішні краєвиди. Ось тільки полювати, рибалити або влаштовувати пікніки тут заборонено, тому планувати активний відпочинок в цих місцях недоцільно.

протолче хортицкие плавни.jpg

7. Національний заповідник «Хортиця»

Музей історії запорізького козацтва пропустити складно. Але далеко не кожен турист вирішує прогулятися Тарасової стежкою до самої північної точки острова.

Саме цією стежкою свого часу гуляв 29-річний класик української літератури Тарас Шевченко. Стежка веде до обриву та скель, де знаходяться ймовірне місце загибелі великого київського князя Святослава Ігоровича, а також Січові ворота –  ущелина, де запорізькі козаки влаштовували «посвячення» новачків.

Упустити шанс побувати на даній локації не можна, тим більше що вона знаходиться в крокової доступності від «Запорізької Січі».

национальный заповедник хортица.jpg

8. Альтанка «Ластівчине гніздо»

Віртуальне дослідження Хортиці закінчимо найромантичнішим місцем не тільки острова, а й усього міста. Воно розташовується в західній частині Хортиці, на вулиці з промовистою назвою Будинок відпочинку.

Це воістину одне з найцікавіших місць у Запоріжжі: альтанка стоїть прямо на скелі, з неї відкривається краєвид на Дніпро та острів Байда. З альтанкою пов'язано чимало міських легенд про сильну любов і вірність, тому вважається, що Біла альтанка сприяє зміцненню почуттів тих, хто її відвідує.

беседка ласточкино гнездо.jpg

9. Вознесенівський парк

Коли вже мова зайшла про Святослава Ігоровича, то варто подивитися й на нього. У Вознесенівському парку, що біля каскаду фонтанів «Веселка», стоїть значних розмірів пам'ятник князю.

Та й в цілому місце доглянуте та заслуговує на увагу: в розпорядженні гостей і жителів міста дитячий майданчик, альтанка, озеро з качками та черепашками, фонтан та місток. Гуляти тут – одне задоволення, а також парк можна назвати одним з найкрасивіших місць в Запоріжжі.

вознесеновский парк.jpg

10. Запорізький дуб

Рідко можна зустріти, щоб пам'яткою міста було дерево. Але це не звичайне дерево, а справжнісінька ботанічна пам'ятка, що має назву «Національне дерево України». Дубу близько 700 років. За легендою, саме під запорізьким дубом козаки писали листа турецькому султану.

Попри те, що дерево фактично повністю засохло та законсервовано, воно поклало початок формуванню історико-культурного комплексу, який отримав назву «700-річний Запорізький дуб». На його території стоїть каплиця Покрова Пресвятої Богородиці, кафе-ресторан, театр козацького бою «Запорозький Спас» і кілька дерев'яних фігур.

запорожский дуб.jpg

11. Гранітний кар'єр

Запорізьке родовище граніту – місце для нереально гарних світлин. Кар'єр існує на правому березі Дніпра з 1953 року. Дістатися до нього непросто, але якщо знімки кар'єра, які у великій кількості можна знайти в Інтернеті, вражають, то що говорити про особисту зустріч з цим місцем.

гранитный карьер.jpg

12. Дитяча залізниця

Наступна запорізька локація знаходиться неподалік від Дубового гаю. Протяжність запорізької дитячої залізниці – майже дев'ять з половиною кілометрів. Шлях пролягає через плавні, повз лісовий масив, житловий мікрорайон і гребного каналу; є також 80-метровий тунель. Дитяча залізниця працює цілий рік!

Ще більш привабливою для туристів її роблять зимовий сад, дендропарк з екзотичними рослинами, акваріумний зал і зоопарк, які знаходяться на її території.

детская железная дорога.jpg

13. «Славутич Арена»

Для любителів футболу, безсумнівно, цікавим буде відвідування запорізького стадіону, на якому нині базуються відразу два клуби – місцевий «Металург» і тимчасово – луганська «Зоря». Стадіон має багату історію. Тут проводилося кілька суперкубків України, матчі Ліги Європи та навіть одна зустріч головної збірної країни. На жаль, є в історії «Славутич Арени» і чорна сторінка: саме тут свій останній матч провів легендарний тренер Валерій Лобановський.

Стадіон повністю реконструйований, всередині знаходиться клубний музей «Металурга».

славутич арена.jpg

При всій промисловій значущості, Запоріжжя – місто з багатою історією та великою кількістю цікавих локацій. Плануючи візит, враховуйте, що всі пам'ятки знаходяться на значній відстані одна від одної. І, щоб встигнути відвідати всі тринадцять місць, знадобитися не один день. Для зручності можна зняти квартиру в Запоріжжі подобово, скориставшись каталогом подобової оренди житла Doba.ua.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки