Головна  / Блог / Куди поїхати? / Олешківські піски: як дістатися?

Олешківські піски: як дістатися?

Олешківські піски – друга за величиною європейська пустеля і єдина пустеля в Україні. Як туди дістатися, коли краще їхати та чим там зайнятися – розповімо в цьому матеріалі.

Як доїхати з різних напрямків України?

Олешківські піски – Херсонська область. Національний парк оточують три дороги: Т2210, Т2206 і Е97. Остання з'єднує напрямок Олешки – Херсон. Однак сама пустеля знаходиться не в Олешках, як помилково вважається, а під Раденськом.

пустыня.jpg

Щоб не блукати, радимо вбити в гугл-картах «Administratsiya Parku Oleshkivs'ki Pisky» і прокласти маршрут до неї. Відвідування адміністрації парку обов'язкове – хоча б з міркувань вашої безпеки. Зокрема, вас можуть попередити про піщані бурі.

А ще, буває, туристи губляться серед одноманітних пейзажів та не можуть знайти шлях назад. Зв'язок в Олешківських пісках поганий, скористатися гугл-картами для навігації не вдасться. Крім того, в пустелі розміщується військовий полігон, який недавно почав активну діяльність, і працівники парку зможуть вас зорієнтувати щодо того, куди можна ходити, а куди небажано.

пески экскурсия.jpg

Дорога в Олешківські піски з Одеси займає близько чотирьох годин, її протяжність – 242 кілометри. Треба зауважити, дорога дуже мальовнича і пролягає через Тилігульський лиман і Південний Буг в Миколаївській області, «Олешківський сосновий бір» та інші визначні пам'ятки Херсонської області. Якщо подорожуєте на власному автомобілі, обов'язково зробіть у лісі зупинку та оцініть повітря!

Якщо ж добираєтеся на автобусі, то прямуйте до Херсону. Як варіант – зробіть привал у цьому місті, приділивши йому решту дня. Воно того варте. Херсон квартири подобово – у вашому розпорядженні. Також можна винайняти житло в Голій Пристані подобово – за віддаленістю від пустелі це буде приблизно однаково.

машина.jpg

Чим зайнятися в пустелі?

Як ми вже сказали, відвідування території Національного парку необхідно узгодити з адміністрацією. На офіційному сайті написано, що без відома і супроводу представників перебування в ньому заборонено.

Крім обмежень, пропонують Олешківські піски екскурсії. Замовити їх можна на сайті завчасно і бажано на вихідні. Херсонська пустеля має кілька кільцевих екомаршрутів різної протяжності: «Олешківською пустелею», «Мир Олешківських пісків» і «Березовий гай». Все – з дороговказами та видовими зупинками.

экомаршруты.jpg

Чим ще зайнятися в пустелі? Насправді занять набагато більше, ніж може здатися на перший погляд.

  • Заряд яскравих емоцій однозначно дасть катання на сноубордах або спеціальних тарілках, немов зі сніжною гори, пісочними барханами.

  • У пустелі є і свої оглядові майданчики – теж must visit.

  • Залиштесь на ніч і влаштуйте пікнік. Зоряне небо і повна тиша далеко від галасливого міста – чи це не чудово?

  • Орендуйте квадроцикл. Але самостійно їздити територією пустелі заборонено, в пунктах оренди вам покажуть спеціально розроблений маршрут.

  • Влаштуйте красиву фотосесію.

квадроцикл.jpg

Варіантів проведення часу в Олешківських пісках – маса. Не варто обмежуватися чимось одним.

Найкращий час для поїздки

Очевидно, що літо – не найкращий час для поїздки в українську пустелю. Температура повітря в цю пору року прогрівається до 45 градусів, а пісок і зовсім розжарюється до 75 градусів! Такі умови та без найменшої тіні витримати вкрай складно.

Тому, щоб насолодитися дюнами заввишки до 20 метрів повною мірою, краще приїжджати в Олешківські піски навесні або восени. Тоді ви зможете побродити барханами та познайомитися з унікальними флорою і фауною цього ландшафтного парку без ризику отримати сонячний удар. Флору складають степові трави, рідше – низькі чагарники, а також лісові масиви, висаджені навколо, щоб перешкодити розростання пісків, а з тваринного світу тут можна зустріти вовків, лисиць, зайців, фазанів, різних плазунів і земноводних.

ящерица.jpg

Українська пустеля чекає вас!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки