Головна  / Блог / Куди поїхати? / Православні церкви: де святити паску в Києві

Православні церкви: де святити паску в Києві

Вже скоро весь православний світ святкуватиме світле свято Великодня. Якщо ви плануєте вихідні дні на Великдень провести в Києві, ця стаття для вас.

Великодні вихідні 2022

Цього року Христове Воскресіння випадає на 24 квітня. За традицією, вихідні на Великдень переносяться на наступний будній день, тому в понеділок 25 квітня українці матимуть додатковий вихідний.

пасха выходные.jpg

Найбільші храми та церкви Києва

У Великодній святвечір церкви в Києві наповнюються людьми. Жителі та гості столиці відправляються на цілонічні богослужіння, щоб відчути причетність до великого свята та освятити паски.

У Києві величезна кількість храмів в кожному з районів міста. Але найбільше вірян збирається в головних храмах міста. Ними є Києво-Печерська лавра, Андріївська церква, Михайлівський Золотоверхий монастир та Свято-Володимирський собор. Гостям міста, які планують відвідати один з цих храмів, найкраще зупинятися ближче до них. Наприклад, зняти квартиру в Печерському районі, якщо мова йде про Успенський собор Києво-Печерської лаври, що відноситься до Московського патріархату, або біля Володимирського собору – якщо для вас принципово відстояти богослужіння в храмі патріархату Київського.

Михайловский монастырь киев.jpg

Як і де відпочивають українці на Великдень?

Тепер пара слів про те, як святкують Великдень в Україні. Всі християни готуються до цього свята заздалегідь, дотримуючись посту. Останній тиждень перед Великоднем в католицизмі відноситься до Великого посту, а в православ'ї вважається самостійною частиною літургійного року, яка йде за постом.

У Страсний тиждень кожен день – Великий. У ці дні, за винятком п'ятниці, в храмах відбуваються богослужіння, що розповідають про мирське життя Ісуса Христа. У суботу всім вірянам належить закінчити пекти паски та фарбувати яйця та зібрати великодній кошик для освячення на наступний день. У суботу ввечері, з 23:00, проходить Свята літургія, яка завершується благою звісткою: «Христос воскрес, воістину воскрес».

паска корзина.jpg

Великдень – це сімейне свято. Багато хто віддає перевагу проводити його вдома за щедрим столом, в колі найближчих людей, але є безліч інших варіантів, де провести Великдень.

Куди піти з сім'єю та як провести святкові вихідні? Можна, наприклад, піти на Софіївську площу, де традиційно проводяться урочисті заходи на кшталт фестивалю писанок з різних куточків країни, а заодно відвідати Софійський собор і піднятися на його дзвіницю. Вид з неї відкривається чарівний!

софийский собор колокольня.jpg

Місць відпочинку в Києві на Великдень вистачає: Михайлівська площа, ВДНГ, Мамаєва Слобода, парк «Київська Русь», Пирогів. Скрізь заплановані ярмарки, фестивалі та розваги. Прогуляйтеся новим пішохідним мостом на Володимирській гірці, зійдіть до Подолу, подихайте повітрям в Маріїнському парку або ботанічному саду імені Гришка.

ярмарка пасха.jpg

Якщо буде дозволяти погода, можна також поєднати святкування Великодня та відпочинок в Києві на природі в межах міста.

Звичайно, для жителів інших міст, які бажають відсвяткувати Великдень в столиці, необхідно заздалегідь подбати про бронювання апартаментів. Кращим варіантом стане квартира на Хрещатику подобово, звідки зручно добиратися до всіх локацій, де будуть проходити народні гуляння. Правда, ціна може когось налякати. В цьому випадку доведеться розглянути подобову оренду житла в іншому районі.

выставка пасха киев.jpg

Якщо ж в мегаполісі для вас тісно, ​​то, як варіант – проїхатися храмами Київської області. Наприклад, у неділю в селі Бузова, на території етнографічного комплексу «Українське село» теж традиційно проходять народні гуляння.

Нарешті, якщо гучні заходи вам не до душі, то просто влаштуйте для себе та своїх близьких відпочинок на річці, знявши будиночок на базі відпочинку. Єднання з природою, умиротворення, шашлички – після Великого посту можна собі дозволити.

пикник.jpg

Ну, а на наступний день, в Поливаний понеділок, вже абсолютно точно слід відправитися в Пирогів для того, щоб на власні очі побачити, як святкували Великдень наші предки. В цьому випадку можна буде сказати, що свято пройшло найбільш повно та відповідно до традицій.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки