Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Прибирання квартири під час карантину: практичні рекомендації

Прибирання квартири під час карантину: практичні рекомендації

Правильне прибирання житла допоможе значно зменшити ризики зараження в період карантину. Важливо не тільки проводити вологе прибирання, а й дезінфікувати приміщення. Ми підготували рекомендаційний матеріал з очищення та дезінфекції квартир і будинків, базуючись на даних Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC).

Коли проводити прибирання

Поширення вірусу відбувається через крапельки, які людина видихає при кашлі або чханні. У такій формі вірус може осідати на поверхні та залишатися життєздатним протягом декількох годин або днів. Згідно з рекомендаціями CDC, проводити прибирання та дезінфекцію у квартирі після виселення гостей потрібно не раніше, ніж через 24 години.

У чому відмінності між простим прибиранням та дезінфекцією

Сухе або вологе прибирання навіть за допомогою мильних засобів лише допомагає очистити поверхні від мікробів, пилу та видимих забруднень. Для дезінфекції поверхонь необхідно використовувати хімічні речовини. Щоб максимально очистити приміщення та мінімізувати ризики зараження вірусом, необхідно спочатку провести прибирання, а потім продезінфікувати всі поверхні та предмети.

уборка.jpg

Практичні поради з прибирання та дезінфекції житла

1. Надягайте рукавички

Проводьте прибирання в одноразових рукавичках. Перед тим, як їх надіти, мийте руки з милом не менше 20 секунд. Після прибирання рукавички слід викинути, а руки ретельно помити з милом. Інструкцію, як правильно мити руки можна подивитися тут.

2. Провітрюйте приміщення

За 20 хвилин до початку збирання відкрийте вікна. Не припиняйте провітрювати приміщення, поки наводите порядок.

3. Використовуйте тканинні серветки тільки один раз

Серветки з мікрофібри, насадки для швабри та губки бажано викидати відразу після прибирання. Тому, рекомендуємо запастися усіма засобами для прибирання заздалегідь. Якщо за інструкцією якісь господарські речі можна прати, робіть це при максимально допустимій гарячій температурі.

корзина белья.jpg

4. Очищення та дезінфекція різних поверхонь

Тверді поверхні та підлога

Перед дезінфекцією всі тверді поверхні необхідно очистити за допомогою миючих засобів і води. Особливу увагу приділіть тим поверхням, з яким найчастіше стикаються гості: ручки дверей, вимикачі світла, столи та стільці, пульти від телевізора й кондиціонера, всі поверхні у ванній і на кухні.

Для дезінфекції підійдуть побутові дезінфікуючі засоби. Список засобів для використання проти вірусу COVID-19, схвалених Агентством з охорони навколишнього середовища, можна побачити за посиланням. Перед застосуванням обов'язково прочитайте інструкцію та дотримуйтеся зазначених там рекомендацій щодо концентрації, методу нанесення, часу контакту засобу з поверхнею та інших.

Крім цього, для дезінфекції можна використовувати побутовий відбілювач, приготувавши розчин з пропорціями 5 столових ложок відбілювача на літр води або 4 чайних ложки відбілювача на літр води. Розчин повинен залишатися на предметах не менш однієї хвилини. Під час і після такої дезінфекції обов'язково провітрюйте приміщення.

Важливо! Використовуючи відбілювач, не змішуйте його з аміаком або іншими засобами для чищення. 

М'які поверхні

Далі необхідно очистити все м'які та пористі поверхні: дивани, подушки, килими, штори. Для глибокого очищення м'яких меблів також слід використовувати спеціальні засоби. Після очищення, якщо в інструкції дозволено прання, виперіть при максимально допустимій гарячій температурі та добре просушіть. Якщо прання неможливе, продезінфікуйте предмети засобами, що підходять для пористих поверхонь, схваленими Агентством з охорони навколишнього середовища.

пылесос ковер.jpg

Техніка та електроніка

Всю техніку та електронні прилади також необхідно очистити та продезінфікувати.

Для очищення використовуйте серветки з мікрофібри, воду і мило. Змочивши серветку в мильному розчині, акуратно, щоб вода не потрапила в отвори) протирайте всі поверхні, попередньо вимкнувши техніку.

Також можна використовувати спиртовмісні дезінфікуючі засоби. Наприклад, спреї або серветки на основі ізопропілового спирту (не менше 70%). Але ці засоби можуть пошкодити екран.

Ще один засіб для очищення та дезінфекції – розчин з води (60%) та спирту (40%). Так само як у випадку води та мила, в цьому розчині необхідно змочити серветку з мікрофібри та протерти поверхні. Наприкінці всі поверхні витерти сухою ганчіркою.

Щоб краще захистити техніку, подумайте про чохли, які можна заміняти та прати.

Постільна білизна, рушники та інші предмети, призначені для прання

Під час роботи з постільною білизною, рушниками та одягом також використовуйте рукавички. По можливості не трусіть предмети, щоб звести до мінімуму можливість поширення вірусу повітрям.

Періть предмети відповідно до інструкцій виробників у максимально допустимій гарячій воді. Після прання добре просушуйте всі предмети.

Якщо є кошик для білизни, його також необхідно очистити та продезінфікувати. Можна використовувати одноразовий або придатний для прання мішок і замінювати його після кожного прибирання.

стиральная машина.jpg

5. Завершальний етап

В кінці прибирання необхідно очистити пилосмок від сміття. Серветки та рушники, якими проводилося прибирання, варто викинути або, якщо можливо, випрати в максимально допустимій гарячій воді.

Всю техніку, яка була використана (пилосмок, пральна та посудомийна машина), необхідно протерти дезінфектором.

Наприкінці прибирання перевіряйте запаси та терміни придатності миючих і дезінфікуючих засобів.

мытье рук.jpg

Регулярне прибирання та дезінфекція житла допоможе знизити ризики зараження. По можливості, організуйте своїм гостям самостійні заїзд і виселення, використовуйте безконтактний спосіб оплати та надайте все необхідне для дотримання правил гігієни (одноразові рукавички, мило, паперові серветки, миючі та антисептичні засоби). Якщо гості орендують житло на більш тривалий термін, залиште у квартирі засоби, що чистять та дезінфікують і рекомендації до них.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки