Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Законопроєкт про зміни до Житлового кодексу – орендодавці відреагували, але не оцінили

Законопроєкт про зміни до Житлового кодексу – орендодавці відреагували, але не оцінили

22 квітня на офіційному вебпорталі Верховної Ради України з'явився проєкт закону про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України у підтримці власників (користувачів) приміщень житлового будинку та захисту їх прав.


Ініціатором виступив народний депутат України VIII скликання Артур Володимирович Герасимов. В рамках законопроєкту він запропонував обмежити використання квартир у багатоквартирних житлових будинках не за призначенням, в тому числі здавати житло подобово, як готелі або інші заклади тимчасового проживання, крім хостелів. У багатоквартирних будинках від 16 поверхів і вище потенційно забороняється здача квартир під офіси.

закон про заборону подобової оренди.jpg

Також потенційний закон, у разі прийняття, зобов'яже орендодавця забезпечити кожного мешканця площею не менше 8 квадратних метрів загальної площі квартири на одну людину.

Автори законопроєкту аргументують свою пропозицію тим, що у більшості випадків здачі в оренду переобладнання приміщень здійснюється без дотримання встановлених правил і норм, зокрема правил пожежної безпеки. Водночас щоденне відвідування офісів і установ тимчасового проживання громадян великою кількістю осіб призводить до підвищеного навантаження на комунікації та встановлене обладнання (зокрема ліфти). Нехтування власниками та/або користувачами приміщень в багатоповерхових житлових будинках правилами пожежної безпеки, ускладнює швидку евакуацію жителів будинків та інших осіб, які перебувають у будинку, а, отже, створює загрозу їх життю та здоров'ю. Також вони заявляють, що прийняття даного проєкту закону сприятиме забезпеченню прав мешканців житлових будинків, їх безпеки, дотримання встановлених правил і норм використання приміщень.

З живим обговоренням зустріли цю новину орендодавці по всій країні. Не дивно, адже велика частина бізнесу виявляється під ризиком закриття. Зокрема, орендодавці позбавляються частини своїх клієнтів – сімей низького і середнього достатку, які знімають невеликі за метражем квартири для кількох людей.

Також під загрозу потрапляють і прихильники суборенди, оскільки законопроект пропонує дозволяти використання квартир у багатоквартирних житлових будинках лише власникам квартири або особам, зареєстрованим у ній.
До слова, це вже не перша спроба депутатів Верховної Ради внести зміни до Житлового кодексу. Подібні законопроєкти вже створювали у травні 2017 і грудні 2018 років. Однак тоді й хостели пропонували залишити поза житловим законом. Цього разу законотворці, мабуть, вирішили дати поблажку такому перспективному виду житлового бізнесу і дати йому шанс. Інші ж представники орендної справи або потрапляють під штрафи, або залишаються без значної частини заробітку.

петиция про отмену законопроекта про запрет посуточной аренды.png

Реакція була негайною – 26 квітня була створена петиція від орендодавців, які просять врахувати їх інтереси. Зокрема, в петиції зазначено:

«У законопроекті №10237 не забороняти використання квартир у багатоквартирних будинках як закладів тимчасового проживання. Врахувати інтереси підприємців малого та середнього бізнесу, які здійснюють свою діяльність за кодами виду діяльності 55.20 і 68.20 ».

Відгук у петиції колосальний – станом на 15 травня необхідну кількість підписів було зібрано. Її підтримало 26439 осіб. Казати про підсумки цього «протистояння» ще рано, проте вже можна з упевненістю стверджувати, що ком'юніті подобової оренди досить згуртоване. Залишається сподіватися, що обидві сторони дійдуть згоди й створять сприятливі умови для бізнесу подобової оренди.





Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки