Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Дострокове розірвання договору на добову оренду

Дострокове розірвання договору на добову оренду

Будь-який орендодавець радий, коли знаходить хороших клієнтів і вдало продає свої послуги. Але інтернет-простір повниться неприємними історіями. І обізнаний орендодавець замислюється, як діяти у форс-мажорній ситуації? Чи можна достроково розірвати укладений договір і як це зробити? Вивчімо це питання.

Причини розірвання договору

Для визначення того, що може піти не так, звернемося безпосередньо до вашого договору оренди. Грамотно складений договір містить весь перелік небажаних ситуацій з обох сторін.

Зокрема, мова йде про заподіювання шкоди майну, несвоєчасну оплату, порушення спокою гостя або сусідів, що проживають поряд. У договорі вказуються умови його розірвання та можливі причини. Тобто, якщо ви правильно складаєте договір і обговорюєте його зі своїм гостем, непередбачені ситуації зводяться до мінімуму, а конфлікти згладжуються.

Орендодавець може достроково розірвати договір, якщо орендар передає третій особі майно без згоди господаря. Орендар же, своєю чергою, може вимагати розірвання договору, якщо якість наданого майна не відповідає зав'яленій або ж орендодавець не попередив про право третьої особи на майно.

Законні підстави для припинення договору

Подібну ситуацію регулюють кілька законодавчих актів Цивільного та Господарського кодексу України. Однак важливо пам'ятати, що Господарський кодекс не встановлює правових наслідків договору оренди, а перенаправляє до відповідних норм, які регулюють взаємовідносини найму, встановлених Цивільним кодексом.

Стаття 291 ГКУ «Припинення договору оренди» говорить, що оренда не може бути припинена в односторонньому порядку, а сам договір може бути припинений на основі викупу орендованого приміщення.

Стаття 781 ЦКУ «Припинення договору найму» говорить, що договір припиняється у разі ліквідації юридичної особи, яка виступала орендарем або орендодавцем.

Також стаття 214 ЦКУ «Відмова від угоди» сповіщає нас про те, що відмовитися від договору можна за взаємною згодою сторін, а також у випадках, передбачених законом. Обидві сторони можуть відмовитися від договору навіть у разі повного виконання умов.

Ми настійно рекомендуємо перед складанням договору проконсультуватися з кваліфікованим юристом, щоб зробити все правильно і попередити проблеми.

Правила розірвання договору

Як ми вже говорили раніше, правильно складений договір подобової оренди забезпечить вам значну частину спокою. У разі ж, якщо сталася одна з непередбачених ситуацій, слід зробити наступні кроки.

Одна зі сторін повідомляє другу про своє рішення, отримує згоду (при необхідності керуючись договором і законодавчими актами). Далі укладається угода про припинення договору, в якій вказують особисті дані сторін, підстави для припинення договору, дату розірвання і факт відсутності претензій з обох сторін.

У фіналі операції складається акт передачі майна та його оцінки. Сама угода має бути оформлена так само, як і договір оренди, завірена тим самим способом.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки