Головна  / Блог / Куди поїхати? / Ринок Барабашова - як одна з пам'яток Харкова

Ринок Барабашова - як одна з пам'яток Харкова

Сьогодні до Харкова приїжджають, щоб покататися на найбільшому колесі огляду і сфотографуватися на площі Свободи. Але ще десять років тому це місто було центром оптової торгівлі. Найбільший ринок Харкова працює і сьогодні, в цьому матеріалі розповімо про нього докладніше.

Історія ринку

Приїхавши в Одесу, не можна не відвідати «Привоз», а приїхавши до Харкова, однозначно варто побувати на одному з найбільших ринків Східної Європи - «Барабашово». Це місце по праву можна вважати однією з головних визначних пам'яток Харкова.Тому, приїхавши в місто на вихідні, можна сміливо зняти квартиру біля «Барабашова».

«Місто в місті», «Барабан», «Барабашка», «Барік»,«базар Барабашова Харків»- все це розмовні назви промислово-речового ринку, який працює вже більше двадцяти п'яти років. Довжина торгових рядів і переходів цього гіганта - понад 300 кілометрів. Але він не завжди був таким великим.

910fa23.jpg

Земельна ділянка під розміщення ринку на цьому місці був виділений міською владою в 1994 році. Через рік управління цими територіями перейшло від однієї фірми до іншої і почалося хаотичне розростання ринкової площі. Найперша торгова точка працює і сьогодні, відома вона під назвою «Кам'янка» або «Кам'яні ряди».

Спочатку ринок знаходився поблизу станції метро «Академіка Барабашова», звідки і пішла його назва. З часом площа торгових рядів розширилася до вулиці академіка Павлова, де розмістився авторинок, і з'явився новий оптовий майданчик «Лужники» або «Яма».

До 2003 року «Барабашово» розширився настільки, що авторинок довелося переносити з Київського до Московського району, а на його місці почала будуватися велика торгова площадка «Нове століття». У 2005 році тут відкрився однойменний гіпермаркет з ескалаторами, кондиціонуванням та кафе.

photo2020-03-1708-23-10.png

До 2008 року ринок видозмінився ще більше - замість контейнерних торгових об'єктів почали з'являтися двоповерхові магазини і заробив ще один гіпермаркет роздрібної торгівлі. До цього часу частина ринку поблизу зупинок громадського транспорту була орієнтована на роздрібну торгівлю, а центральна частина - на оптову. Загальна площа «Барабашова» становила тоді більше 70 гектар.

На цьому історія не закінчується. Через три роки з'явилася ще одна торговельна площадка і площа ринку збільшилася на 10 гектар. 

Зараз ТЦ «Барабашово» займає територію майже в 100 гектар між центром Харкова та спальним районом Салтівці. Посередині периметра розташована станція метро «Академіка Барабашова» та кінцеві зупинки громадського транспорту.

На території крім торгових майданчиків є два гіпермаркети, медичний центр, аптеки, кафе, складські приміщення. За свою довгу історію ринок пережив не один пожежа, в результаті чого тут почала працювати пожежна частина. 

barabashovo.jpg

Приїжджаючи до Харкова з іншого міста, можна знайти багато місць, де провести час буде цікаво і пізнавально. Але якщо в запасі залишиться один зайвий день, «Барабашова» - місце, куди сходити в Харкові коштує однозначно.

Підбираючи варіанти оренди житла на добу, зверніть увагу на квартири подобово Харків Київський район.

Що можна купити?

Ринок «Барабашова» можна назвати пам'ятним місцем Харкова не тільки для місцевих жителів. У період найбільшого розквіту сюди приїжджали тисячі гостей з різних міст України та Росії, щоб закупитися товаром для роздрібної торгівлі на місцевих ринках. 

Десять років тому щодня тут робили покупки до 200 тисяч людей. Зараз ця цифра зменшилася уп'ятеро, але вибір того, що купити на ринку, не став менше. Одяг, взуття та аксесуари, косметика, дитячі іграшки, тканини і фурнітура, господарські товари, побутова техніка, сантехніка, будівельні матеріали, вело та мото-товари, автозапчастини - виділивши на шопінг достатню кількість часу, на «Барабашова» можна знайти товар на будь-який випадок.

Плануючи поїздку до Харкова і складаючи список, що подивитися, включіть туди один з найбільших ринків України. Подивитися план ринку можна на офіційному сайті ТЦ «Барабашова», а забронювати в Харкові квартири подобово в центрі - на Doba.ua.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки