Головна  / Блог / Куди поїхати? / Що подивитися в Луцьку за 1 день - захоплюємося замковою культурою

Що подивитися в Луцьку за 1 день - захоплюємося замковою культурою

Люблю слухати Луцьк. Наше місто має свою мелодію, особливу, такої мелодії не має жодне місто. Це на вібраційному рівні.

Галина Конах

У Західної України є якийсь свій неповторний шарм. Хтось вважає, що «вони» зовсім не такі, як жителі центральної або східної частини країни. Можливо, причина в безпосередній близькості до Польщі і Німеччини, а можливо причина криється в багатій історії.

Але вже давно відомо, що розподіл українців на «нас» і «них» не найкраща ідея. І щоб зрозуміти, як живе волинський край, досить провести трохи часу на старовинних вуличках, серед руїн середньовічних замків. Саме з таким посилом ми запрошуємо вас до Луцька на один день. Як завжди, з турботою про наших читачів, ми склали маршрут, намалювали карту і підрахували ваш бюджет. За нашими розрахунками в Луцьк їдуть двоє дорослих без дітей, добиратися туристи будуть на поїзді зі столиці. Що ж, можете потихеньку складати валізу, подорож набагато ближче, ніж здається.

Знайди Луцьк на мапі

Трохи загальної інформації перед початком подорожі. Луцьк – це обласний адміністративний центр Волинської області, один з найстаріших міст нашої країни. Він був заснований в далекому, вже майже примарному 1058 році в складі Волинського князівства. Австрійсько-польська історія відчувається на вулицях Луцька і сьогодні. Люди говорять з особливим діалектом, не користуються російською мовою, хоча цілком її розуміють. Іноді тут можна почути навіть сусідній білоруський. Щомісяця через Луцьк курсують десятки туристів і мігрантів, які привносять в місцеву культуру цікаві традиції та поведінкові деталі.

Луцьк що подивитись

Місцеві жителі більше звикли до транзитних пасажирів, і літні городяни часом дивуються, дізнавшись, що туристи приїхали безпосередньо в їх маленьке містечко. Туристичний сервіс тут розвинений не настільки високо як в сусідніх Львівській чи Івано-Франківській областях. Але тим не менш визначні пам'ятки Луцька все ж закликають чимало відвідувачів цілий рік.

Слабка туристична привабливість відчувається вже на першому етапі подорожі – на бронюванні квитків. Поїздів сюди їде буквально пара, і близько десяти автобусів. Курсують вони в сторону Ковеля, доставляючи туристів до Луцька рано вранці. Шлях не найдовший в контексті української залізниці. Так, наприклад, з Києва до Луцька відстань в 460 кілометрів на поїзді ви подолаєте за 7-8 годин, на автобусі – за 5-7 годин, а на особистому автомобілі цілком можна дістатися і за 5 годин.

У самому Луцьку цілком можна переміщатися пішки або на орендованому велосипеді, велоспорт в місті дуже популярний. У разі потреби є автобуси і трамваї, а також кілька служб таксі.

Снідаємо під музику

Поїзд «Київ-Ковель» приїжджає до Луцька о 5 ранку. Якщо ви, забронювавши квартиру, домовилися з власником на раннє заселення, то можете прямим ходом вирушати кидати речі і приймати гарячий душ після поїзда. Якщо ж в квартиру належить заселитися годині о 8-9, то треба скоротати час в одному із закладів.

Луцьк цікаві місця

Та й в будь-якому випадку, вранці необхідно поснідати, збити, так би мовити, оскому вагонного чаю. На жаль, в Луцьку не так вже й багато закладів, які відкриті в такий ранній час. В якості альтернативи запрошуємо вас в DJ Café Ring. Це цілодобовий заклад в Луцьку, де годують, поять і включають сучасну музику 24/7. Меню досить широке – є як піца, так і омлети, салати, гарячі страви. Наприклад, омлет коштує 40 гривень, овочевий салат – 58 гривень, чашка капучіно – 28 гривень.

Є ще одне цілодобовий заклад – ресторан при готелі Колобок. Є як окремо меню для сніданків, так і просто основні страви, салати та десерти. Ціна за капучіно – 30 гривень, меню сніданку – від 45 гривень.

Хтось із читачів може задатися питанням – навіщо орендувати квартиру подобово в Луцьку, якщо ви приїжджаєте в місто всього на день. Справедливості заради погодимося, що не для всіх це буде необхідним варіантом розміщення. Кому-то досить легкого рюкзака за плечима і термочашки. Але є категорія туристів, котрі за максимальний комфорт. Відпочити після поїзда і перед поверненням, елементарно скористатися ванною кімнатою і м'яким диваном. Саме для таких туристів ми і пропонуємо широкий каталог квартир в Луцьку.

Досліджуємо Старе місто

Туристичний район в Луцьку не так вже й великий, всі найцікавіші і старовинні пам'ятки сконцентровані на кількох десятках кілометрів.

Після сніданку перша запланована зупинка, щоб краще ознайомитися з вуличками і місцевими жителями – Аптека-музей. Для тих, хто бував, наприклад, у Львові, концепт закладу здасться знайомим і зрозумілим. Побудована в 1845 році, аптека діє донині і об'єднує в собі торгову крамницю і виставковий зал. Навпаки вітрин з сучасними ліками – старовинні касові апарати, мензурки, колби, телефон, ваги та інші предмети фармацевтичного побуту.

 аптека-музей Луцьк

Від аптеки прогулянковим кроком просуваємося до будинку архітектора Голованя. Будинок Скульптора, Будинок з химерами, Кам'яний шедевр. По-різному називають це місце, але побачити це місце повинен кожен, хто мало-мальськи цікавиться архітектурою. Протягом 30 років на цьому місці створюється безпрецедентний архітектурно-скульптурний шедевр. На фасад будівлі, його сходи, двір, дах встановлюються нові скульптури. Барокові, готичні, абстрактні, всіх можливих стилів. Всі вони об'єднані однією метою – творчого самовираження автора. Всього тут п'ять сотень скульптур, частина з них поки стоять у дворі будинку і чекають свого часу. Під сутінками вечора будинок виглядає моторошно, але вдень ​​поблизу можна розгледіти твори мистецтва і здивуватися людської фантазії. Вельми нетривіальна місцинка як для маленького містечка на Волині.

 дім з химерами

В районі Старого міста є найстаріша будівля – перший житловий будинок Луцька. Дата його споруди – середина XVI століття. Свого часу він притискався однією зі своїх стін до Нижнього (Окольного) замку. І хоч сам замок не витримав перевірку часом, будинок стоїть досі. Сьогодні це звичайний будинок на вулиці Кафедральній, тільки частина старого фасаду і важкі двері нагадують про прожиті роки. Біля паркану – невелика інформаційна табличка, а сам будинок має більше сакральне значення, ніж екскурсійно-естетичне.

Духовна сторона Луцька

Місто дуже набожне, у ньому сплелися кілька конфесій – від юдеїв до протестантів і римо-католиків. Тому на невеликій території міста чимало храмів, костьолів, церков і соборів.

Неподалік від Будинку скульптора видніється високий шпиль. Це – Лютеранська кірха. Колись в ній дійсно свої служби проводили лютерани, пізніше ця будівля стала головним храмом німецьких колоністів Волині. За часів радянських тут були архіви, і тільки в пострадянський час кірху передали у володіння баптистів. Вони підлатали і навели порядок в занепалій будівлі. І до цього дня парафіяни відповідально займаються реставрацією готичної будівлі. Шпиль кірхи видно здалеку – не дивно, він піднімається вгору на 24 метри! Колись тут був орган, зараз на жаль інструмент відсутній. Але сам храм вельми цікавий і привабливий.

 що подивитись в Луцьку восени

Зовсім поруч із кірхою стоїть найстаріший в Луцьку храм – Покровська церква. Історія її йде так глибоко в століття, що вже навіть дослідники плутаються, хто її побудував. Чи то це був князь Вітовт, який правив тут після Любарта, то чи онуки Володимира Великого. Але і крім питань про створення, у церкви було чимало труднощів. Її ремонтували то через зношування, то через стихійні лиха, а одного разу храм і зовсім горів. Однак церква витримала і вражає своєю величчю. Розпис стін було оновлено ​​і датується 1932 і 1966 роком, а іконостас і зовсім ще часів 1887 року.

 луцьк за один день

Пройшовши трохи далі, ви побачите Кафедральний собор Святих Петра і Павла. Він вважається одним з найкрасивіших в Луцьку, собор діючий, тут свої служіння проводить римсько-католицька конфесія. Побудований собор в 1639 році за проектом відомого архітектора Джакомо Бріано. Спочатку це не була суто релігійна будівля, як і багато стін в той час, стіни собору виконували і оборонну функцію. До сьогоднішнього дня на вершині збереглися вежі з бійницями. Більш містичне підземелля – в результаті розкопок тут знайшли меблі, начиння, середньовічні предмети побуту. Сюди можна спуститися з екскурсоводом, так як одним є ризик заблукати. Тим же, хто побоюється спускатися вниз, можна піднятися на дзвіницю і зайти в сам собор – тутешня ліпнина і вправні розписи виглядають заворожуюче.

 петропавлівський собор Луцьк

Луцький зоопарк

Підкріпившись духовно, вирушайте надихатися природою. Зовсім поруч з Петро-Павловським собором знаходиться Луцький зоопарк, в якому нараховуються 150 мешканців. З моменту створення в 1979 році зоопарк зібрав непогану колекцію диких тварин і птахів, частину з яких занесено до Червоної книги. Після реконструкції в 2015 році тут розширили вольєри, розчистили ставки, тому тваринки почувають себе максимально комфортно.

 Зоопарк Луцька

Для великих хижаків – ведмедів і левів – побудували цілі містечка, але також є і контактний зоопарк з вихованцями поменше. Крім цього, є відкриті павільйони з приматами і маса кліток з цікавими птахами. У зоопарку живуть бізони, антилопи, єноти і навіть лами! Ціна квитка цілком доступна – 50 гривень для дорослих і 30 гривень для дітей. І не біда, що холоднішає, зоопарк працює навіть в зимовий час.

Обідня перерва

Вдосталь нагулявшись, зробіть перерву на обід. Пунктів громадського харчування в місті досить вже в денний час. Але якщо вже говорити про рекомендації, то ми хочемо порадити дві місцинки – ресторація Курінь і ресторан Млин.

Курінь відноситься до компанії ГрандПерсона, гостей тут пригощають українською кухнею. Окремо виділяється подача страв, а саме їх оформлення. Ціни тут трохи вище середнього, але завжди шалено смачно, а обслуговування – на найвищому рівні. Борщ тут обійдеться в 55 гривень, голубці – в 78 гривень, млинці з сиром коштують 58 гривень, а чашка чаю – 38 гривень.

Млин користується популярністю навіть у місцевих жителів, тут теж годують традиційною українською кухнею. Оригінальний інтер'єр і дуже усміхнені офіціантки – ось запорука відмінного обіднього відпочинку на Волині. Ціна на борщ – 32 гривні, свинячі ковбаски – 82 гривні, шуба – 42 гривні.

Головна перлина – замок Любарта

Після ситного обіду, за законом ... Doba.ua ми нарешті закликаємо вас в найголовніше місце Луцька. Луцький замок, замок Любарта або Верхній замок. Це один з найстаріших замків України, що зберіг до сьогоднішнього дня чимало своїх частин.

Вхід на територію комплексу дешевий – 20 гривень з дорослих і 10 гривень з дітей. За екскурсію доведеться додатково доплатити.

На офіційному сайті замкового комплексу зазначено, що вартість екскурсії становить 10 гривень з однієї дорослої людини. Разом з цим бувалі туристи відзначають, що екскурсія коштує 50 гривень, але не з людини, а саме за екскурсію. Тобто, чим більше вас буде, тим нижче буде ціна. Тому іноді туристи на касі шукають собі компаньйонів і «скидаються» на екскурсію. Інформація, як бачимо, різниться, тому ми рекомендуємо уважно уточнити ціну і умови екскурсії безпосередньо на касі.

 Замок Любарта екскурсія

За площею замок невеликий, від вхідної вежі до протилежної стіни відстань – всього 110 метрів. Але на території комплексу чимало цікавих куточків, є кілька музеїв, експонати бойової техніки. А на вежу можна піднятися, але тільки з екскурсоводом – самотніх туристів нагору не пускають. До слова, це саме та сама вежа, яку зобразили на звороті купюри в 200 гривень.

Взагалі у замку багата історія – будувати її почав той самий князь Любарт, який успадкував після весілля всю Східну Волинь. І нехай після нього замок добудовували 40 років інші правителі, до сьогоднішнього дня Високий замок носить ім'я першого князя. Високий він тому, що дійсно розташувався на вершині пагорба. Якщо уважно слухати екскурсовода на високій башті і дивитися в усі очі, то можна розгледіти вдалині міста руїни Низького (Окольного) замку.

 Високий замок луцьк любарт

Луцький замок ще виділяється і тим, що він – один з небагатьох на території всієї України, який за весь час свого існування жодного разу не був захоплений ворогами. Цьому сприяла не тільки відмінна військова тактика мешканців, а й характер рельєфу, а також річка навколо замку.

Для більшої наочності зі стін вежі знято частину покриття, так що всі бажаючі можуть побачити, як будувалися замки, так би мовити зсередини.

Тут же, на території замку, є залишки Церкви Богослова XII, а також відновлені фундаменти княжого двору. Тут же можна побачити скарбницю і будівлі суду і канцелярії.

Для підвищення рівня освіченості можете відвідати Музей Книг і Музей Дзвонів, що знаходяться тут же. У першому виставлені раритетні видання, переважно релігійні. Інкунабули і біблійні рукописи, майстерно виготовлені обкладинки і майстерно розписані мініатюри книг. Біля входу в музей стоїть один з перших друкарських верстатів. У Музеї Дзвонів виставлені дзвони минулих епох, які найкраще розглядати в супроводі екскурсовода. Вхід в обидва музеї безкоштовний.

Замок Луцьк

Вечеря на доріжку

До виселення з квартири і після – вирішувати вам, але повечеряти після такої культурної програми необхідно. Вечірній поїзд в київському напрямку їде з Луцька приблизно о 22:30, тому є час смачно поїсти і, можливо, смачно випити. Для шанувальників високої кухні рекомендуємо ресторан Корона Вітовта. Годують тут смачно, в меню представлені авторські страви та кращі м'ясні і рибні делікатеси. Зокрема, печена щука за 146 гривень, яловичий стейк за 170 гривень і панакота на десерт за 70 гривень.

Для прихильників економії рекомендуємо заглянути в паб Лучеsк. Оформлено заклад в стилі пабу початку минулого століття, в інтер'єрі присутні дерево і камінь, а також українські мотиви. Пригощають імпортним пивом, смачним шашликом і гарячими сковорідками за доступними цінами. Піца від 33 гривень, сковорідки – від 35 гривень, ребра – по 85 гривень.

Насолоджуйтесь вечерею і не забувайте, що ось-ось у вас потяг додому. Саме час видихнути, переглянути ще раз десятки зроблених фото і обмінятися загальними враженнями.

Скільки коштує поїздка до Луцька на один день

Всі описані в статті ціни актуальні на вересень 2019 року і можуть змінюватися. Але на даний момент картина така, що вартість однокімнатної квартири в Луцьку на добу коливається від 200 до 1 600 гривень, залізничні квитки стартують від 100 гривень, автобус обійдеться від 270 гривень з людини.

Таким чином, одноденна поїздка обійдеться вам в наступні суми. Суму візиту ми розрахували за середніми цінами квитків і чеків в ресторанах на двох дорослих людей без обліку покупки сувенірів та інших додаткових витрат.

Проїзд

Пам'ятки

Харчування

Залізничні квитки з Києва – 250 грн

Високий замок+екскурсії – 60 грн

Сніданок – 200 грн

Громадський транспорт – 30 грн

Обід – 350 грн

Залізничні квитки у Київ– 250 грн

Вечеря – 400 грн

Разом:1 570 гривень за добу на двох.

Ось такий він, несподівано насичений і захоплюючий один день в Луцьку з Doba.ua. Ми впевнені, що всі досі незвідані куточки України буквально вимагають бути відкритими. Сподіваємося, що наша історія здалася вам досить цікавою, щоб сьогодні ж ви зібрали валізи і спонтанно вирушили на деньок на Волинь. Пишіть нам в Facebook свої враження, нам дуже цікаво! Бажаємо приємного відпочинку і комфортного проживання!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки