Головна  / Блог / Куди поїхати? / Туристичні маршрути Карпатами

Туристичні маршрути Карпатами

Пішохідний туризм в Україні – це бюджетний, цікавий і корисний для здоров'я вид відпочинку. Погодні умови дозволяють фактично протягом усього року мандрувати гірськими стежками. І з кожним роком кількість туристів, що здійснюють похід в Карпати, зростає. Сьогодні розповімо вам про найбільш популярні напрямки.

Найпопулярніші стежки Карпат

Гора Парашка

Найвища точка Сколівських Бескид - один з варинатів, куди піти в Карпатах. Це частина гірського масиву Східні Бескиди на території Львівської області. Висота Парашки – 1271 метр. Підйом на гору займає від чотирьох годин при хорошій підготовці та починається від міста Сколе. Стежка зручна, промаркована, тому це популярний туристичний маршрут. Зняти будинок в Сколе – задоволення недороге: «найкрутіший» варіант не перевищує 500 гривень за добу.

Парашка.jpg

Пікуй

Також гора з «пропискою» у Львівській області. Вона ще вища – 1408 метрів над рівнем моря, і сходження на неї можна почати відразу з декількох селищ – Верхнє Гусне, Кривки, Либохора, Жденієво або Біласовиця. Дорогою наверх погляду туристів відкриваються то альпійські луки, то скелі, поруч шумить водоспад Воєводин, а супроводжує все це аромат ялівцю. Шлях до вершини досить непростий, тому потрібно заздалегідь підготуватися до можливої ночівлі.

Гора Високий Камінь

Це відносно невисока гора, що знаходиться в місці злиття Латориці та Жденівки, поблизу сіл Жденієво та Підполоззя. Її висота – всього 836 метрів. Однак вона є пам'ятником природи державного значення, і саме з точки зору мальовничості та багатства фауни дасть фору багатьом туристичним локаціям. Підйом на Високий Камінь краще здійснювати від Жденієва. Займе він всього пару годин, тому це той випадок, коли піші походи в Карпати підходять для сімейного відпочинку.

Высокий камень.jpg

Полонина Руна

Гірське пасовище на висоті 1482 метри з чудовими краєвидами та запахами різнотрав'я – українська відповідь Альпам. Мальовничий масив займає територію в 15 кілометрів і знаходиться в Карпатах, між річками Шипіт, Туриця та Люта. Через полонину пролягають туристичні маршрути, є автодорога хорошої якості. Пішки діставатися до Руни найзручніше від села Лумшори. В залежності від побажань, можна продумати як короткий маршрут, так і багатогодинний.

Стежка Довбуша

Вкрай цікавий маршрут походу по Карпатам знаходиться в Яремче, біля підніжжя гори Маковиця. Колись в цих краях орудувала банда опришків під проводом Олекси Довбуша. Це були своєрідні Робін Гуди XVIII століття. У скелях, де Олекса переховувався, і пролягає знаменита стежка. Дорогою наверх (вища точка маршруту – близько 800 метрів, а його тривалість – 4 кілометри) зустрічається безліч дерев'яних скульптур, а напрямок підказують дороговкази, позначки на деревах, а також карта, яка купується разом з вхідним квитком. Багато хто хоче відвідати цю стежку в Яремче. Відпочинок восени буде самим правильним вибором, оскільки в цей час природа там особливо красива.

тропа довбуша.jpg

Гора Шпиці

Прикраса Чорногірського хребта. Згідно з легендою, саме тут знаходиться могила того самого Олекси Довбуша. Відмітна особливість цієї гори – величезні, гострі та дуже фотогенічні скелі на висоті 1 863 метрів. Підкорювати цю гору рекомендуємо від села Бистрець.

Гора Хом'як

Найлегший маршрут з усіх перерахованих. Попри висоту гори – 1542 метри, – підйом на неї досить простий і займає всього пару годин. Зручне розташування (поблизу сіл Яблуниця, Татарів і Поляниця), а також пологе сходження зробили Хом'як дуже привабливою горою серед туристів, в тому числі з дітьми. Крім того, з вершини можна спуститися до водоспаду Женецький Гук.

Гора хомяк.jpg

Підйом на вершину Карпат

Карпатські гори неможливо уявити без найвищого гірського хребта Чорногора та однієї з найвищих точок – Поп Івана Чорногірського, що знаходиться на висоті 2028 метрів над рівнем моря. Там же стоїть і найвисокогірніша будівля України – обсерваторія «Білий слон», а якщо бути точніше, її руїни.

Туристичний маршрут до цього унікального будинку пролягає через озеро Марічейка, долину Гропа та схил Вухатого Каменя. Саме Піп Іван Чорногірський дає початок Чорногірському хребту, який налічує відразу шість вершин-двотисячників. Головною з яких є Говерла (2061 метр).

Говерла.jpg

Завдяки званню найвищої точки України, підйом на Говерлу найбільш привабливий для більшості любителів пригод. Він займає від шести до восьми годин активного ходу, тому без того, щоб зняти житло в Ворохті – саме з цього селища найзручніше починати сходження – не обійтися.

Але у Говерли є один недолік – велика кількість туристів. У приклад їй Петрос, що також входить до п'ятірки найвищих гірських вершин Карпат, не настільки уподобаний мандрівниками, оскільки більш важкодоступний. Але той, хто подужає дорогу, буде винагороджений божевільними панорамними краєвидами на інші вершини Чорногори. Починати шлях на Петрос найкраще з селища Ясіня. Оренда житла в Ясіні коштує від 100 гривень за добу.

черная гора.jpg

Перевали – де зупинитися на ночівлю?

Ще одна цікава локація для гірського походу – древній перевал в Карпатах під назвою «Руська путь». Свого часу через нього проходила древня торгова дорога, а в цілому йому більше чотирьох тисяч років.

Через перевал лежить маршрут на найвищу гору Львівської області – Пікуй. Щоб звідати цей шлях на межі Львівської та Закарпатської областей, необхідно приїжджати в село Біласовиця. Зняти будиночок в Карпатах – що може бути прекрасніше?

домик в карпатах.jpg

Не меншою популярністю користується й Синевирський – багато в чому завдяки розвиненій транспортній мережі. Перевал Семенчук в масиві Яловичорські гори чудово підходить для піших прогулянок саме влітку. Багату історію має Яблуницький перевал – по ньому в XIII столітті йшла монголо-татарська орда у напрямку до Західної Європи. А на Торунському перевалі стоїть фортифікаційна споруда 1940-х років.

Якщо дорога до гірських вершин зайняла більше одного дня, і сутінки застали вас в дорозі, перевал – прекрасне місце для ночівлі. Щоправда, досвідчені мандрівники попереджають: у разі грози ночівля на перевалі може бути небезпечна.

Яблуницкий перевал.jpg

Гірські курорти України – це те, що ніколи не набридне. Щоразу Карпати будуть відкриватися по-новому, кожна вершина та кожен шлях на неї по-своєму неповторні, а краєвиди запам'ятовуються на все життя!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки