Головна  / Блог / Куди поїхати? / Українські тропіки: ботанічні сади, теплиці, оранжереї

Українські тропіки: ботанічні сади, теплиці, оранжереї

Необов'язково летіти за кордон, щоб відчути тропічний клімат, побачити, як цвітуть екзотичні рослини та зробити соковиті фотографії на тлі пальмового листя. Все це можна знайти й в Україні. У цьому матеріалі розповідаємо, де шукати справжні українські тропіки.

Йтиметься про ботанічні сади, оранжереї та теплиці, де літо цілий рік, а гостей оточують екзотичні рослини та чудові запахи.

Ботанічний сад імені Гришка

Де: Київ, вулиця Тімірязєвська, 1

ботсад гришко.jpg

Найбільший ботанічний сад, що розкинувся в Києві поблизу станції метро «Дружби народів». У ньому знаходиться велика кількість екзотичних рослин з Африки, Австралії та Південної Америки: пальми, кактуси, фікуси, лимони, апельсини, гранат, манго та інші. Особливу цінність має колекція орхідей, камелій і азалій. Останні цвітуть з січня по березень. Всього ж оранжерейний комплекс Національного ботанічного саду налічує п'ять залів.

Ботанічний сад імені Гришка входить до природно-заповідного фонду країни. І недарма: на його території в 117 гектарів знаходиться величезна експозиція, поділена на великі тематичні розділи. В одному зростає сосновий ліс, в іншому – український степ, третій немов переносить в Карпати, а в четвертому можна вдихнути запахи рідкісних рослин Західного Сибіру та Алтаю. Також є дендрарій, декоративні сади, розарій, сірінгарій, сад магнолій та плодовий сад.

Ботанічний сад імені Фоміна

Де: Київ, вулиця Симона Петлюри, 1

ботсад Фомина.jpg

Ще один ботанічний сад на території столиці України. Він належати до Київського університету імені Тараса Шевченка і є одним з найстаріших в країні.

Ботанічний сад розташовується біля станції метро «Університет» і налічує близько десяти тисяч видів рослин. Важливо, що частина саду, яка знаходиться просто неба, вільна для відвідування, тому в будь-яку пору року в ньому багато людей - як тих, хто просто гуляє та відпочиває в цьому зеленому куточку в центрі міста, так і городян, які «транзитом» поспішають у своїх справах.

А якщо хочеться справжньої екзотики, то для занурення в дивовижний світ тропіків і субтропіків існує оранжерея, гордістю якої є майже 200-річна пальма! Для відвідування оранжереї необхідно записуватися заздалегідь.

Бананова ферма

Де: Київська область, Броварський район, село Рожни, провулок Травневий, 70

Банановая ферма.jpg

Ще одне екзотичне місце можна знайти в селі Рожни Київської області. Тут фермер Анатолій Васильович Патій власноруч в теплиці вирощує банани, ананаси, лимони, інжир, гранат та інші фрукти. Гості можуть не тільки побачити, як ростуть тропічні дерева, але і придбати саджанець рослини та спробувати самостійно його виростити.

На банановій фермі в суботу та неділю проводяться групові екскурсії, які потрібно замовляти заздалегідь.

Етнографічний комплекс «Українське село»

Де: Київська область, село Бузова, вулиця Дмитрівська, 1

украинское село.jpg

У невеликому селі Бузова (15 кілометрів від столиці по Житомирській трасі) розташовується етнографічний комплекс «Українське село», де можна не тільки познайомитися з історією країни та національним побутом в музейних будиночках, а й відвідати тропічні теплиці. В них вирощують лимони, банани, ананаси та інші фрукти. Пізнавальна екскурсія за символічну суму не залишить нікого байдужим. Правда, замовляти її потрібно заздалегідь. Вхід на територію самого етнокомплексу безкоштовний.

Квіткове господарство «Камелія»

Де: Київська область, селище Вишневе

камелия.jpg

І знову Київська область. У селищі Вишневому на території площею понад 11 гектарів знаходиться одна з найбільших оранжерей України та єдина, де вирощують власні орхідеї.

Решта квітів були завезені з Іспанії, Еквадору, Колумбії, Туреччині та інших країн. Тут є і троянди найрізноманітніших видів, і бегонії, і тюльпани, і хризантеми, і гербери, і більш рідкісні кімнатні та вуличні рослини.

В оранжерею проводяться екскурсійні тури. Також можна замовити чаювання з пирогами. Саме з екскурсією в оранжерею «Камелія» потрапити простіше і зручніше за все.

Сирецький дендропарк

Де: Київ, вулиця Тираспольська, 43

Сырецкий дендропарк.jpg

Остання київська локація в цьому списку – царство кактусів в дендропарку «Сирець» для тих, хто хоче познайомитися ближче з мексиканською флорою. Тут зберігається 600 видів кактусів, які, в тому числі, можна придбати на згадку від відвідування дендропарку.

Крім них, парк налічує близько тисячі рослин з різних куточків земної кулі. У будні дні в парку «Сирець» проводяться екскурсії. Правда, записатися на них можна лише групою від 10 осіб. А якщо пощастить, то ви потрапите ще й на виставку квітів і дерев, яка тут теж регулярно проводиться.

Ботанічний сад ХНУ

Де: Харків, вулиця Клочківська, 52

Ботанический сад ХНУ.jpg

Ботанічний сад Харківського національного університету імені Каразіна є об'єктом природно-заповідного фонду України. Йому вже більше 200 років!

Територія саду (понад 40 гектарів) поділена на дві нерівні частини: «старий майданчик» і «новий», на схилі Саржиного яру. І на цій території росте більше 7000 видів дерев і чагарників, рослин і квітів, в тому числі рідкісні та екзотичні з Нової Зеландії, Австралії, Африки.

Ботанічний сад педуніверситету

Де: Полтава, провулок Ботанічний, 2

Ботанический сад полтава.jpg

Ботсад Полтавського національного педагогічного університету імені Короленка відносно молодий і невеликий (його площа – 5,2 га). Проте він досить багатий, різноманітний і цікавий.

Сад поділений на кілька зон. Є дендрарій, альпійська гірка, відділ квітково-декоративних рослин, відділ сільськогосподарських та лікарських рослин, плодовий сад, музей українського квітникарства і зелений клас. Є й оранжерея, де росте 600 видів рослин. Особливо різноманітно представництво кактусових.

Криворізький ботанічний сад

Де: Кривий Ріг, вулиця Маршака, 50

Криворожский ботанический сад.jpg

Ще один великий ботсад в ще одному великому промисловому центрі України. Його площа – 52 гектари. У ньому можна познайомитися з величезною колекцією деревних і чагарникових, квітково-декоративних, лікарських та рослин, що зникають.

На базі Криворізького ботанічного саду в 1992 році була відкрита Національна Академія Наук, а сам він був визнаний національним надбанням України.

«Зимовий сад»

Де: Запоріжжя, вулиця Чарівна, 11

зимний сад запорожье 1.jpg

Запоріжжя – яскравий приклад того, як промислове місто може бути цікавим і з точки зору флори. Ботанічний сад в Запоріжжі є пам'ятником садово-паркового мистецтва і при цьому вважається дитячим, оскільки до його складу входить навчальний корпус.

В саду росте близько чотирьох тисяч видів рослин, починаючи з хвойних і закінчуючи тропічними та субтропічними, є 20 теплиць загальною площею два квадратних кілометри. У другій половині 2017 року була проведена їх реконструкція. Тут можна побачити, як ростуть агава, юка, інжир, хурма, кумкват, фініки та інша екзотика.

Ботанічний сад ОНУ

Де: Одеса, Французький бульвар, 87

Ботсад ону.jpg

Свій ботсад є і в Одесі. Він належати до Національного університету імені Мечникова і займає 16 гектарів. Вхід на його територію безкоштовний, можна замовити екскурсію.

У ботанічному саду Одеси, що має статус пам'ятки садово-паркового мистецтва, налічується близько 3000 видів зелених насаджень, і з кожним роком їх кількість поступово збільшується.

Ботанічний сад ДНУ

Де: Дніпро, проспект Гагаріна, 72

Ботанический сад ДНУ.jpg

Одна з визначних пам'яток Дніпра, також належить до місцевого університету. Цьому саду майже 90 років. Щоб потрапити на його територію, яка офіційно є заповідною, потрібно виписати перепустку в дирекції ботанічного саду.

Зараз територія саду становить вісім гектарів, засаджених деревами, в тому числі рідкісними для України, а в теплицях і оранжереях налічується 1270 рослин, привезених в Дніпро з тропічного і субтропічного поясів.

Ужгородський ботанічний сад

Де: Ужгород, вулиця Ольбрахта, 6

Ужгородский ботанический сад.jpg

Цей пам'ятник садово-паркового мистецтва відноситься до Ужгородського національного університету. Сад, як і саме місто, досить компактний і займає всього 4,5 гектара.

Проте він може похвалитися багатою колекцією дерев і рослин –  всього 5000 видів. Велика різноманітність хвойних дерев, є також альпійська гірка з едельвейсами та карпатським васильком.

Цікава особливість Ужгородського ботанічного саду полягає в тому, що він розташований на трьох терасах, і перепад висот становить 22 метри.

Для відвідування саду краще вибрати відпочинок в Ужгороді восени, тому що людей в цей час року буде не так багато. 

«Кельтський двір»

Де: Мукачево, вулиця Підловачна, 14

Кельтский двор.jpg

Це не ботанічний сад і не дендропарк у звичному розумінні слова, це агроетноусадьба – місце, де відтворено життя кельтів, які колись жили на околиці сучасного Мукачево. У цій садибі, стилізованої під стародавнє поселення кельтів, є автентичний старовинний льох, який випадково знайшов на своїй ділянці місцевий житель Юрій Клованич. Тепер він перетворив це місце в дегустаційний зал, де можна покуштувати різні настоянки, ель, брагу і багато іншого.

Але крім цього Юрій перетворив територію свого двору в невеликий ботанічний сад, в якому ростуть бананове дерево, фініки, лимони, фейхоа і багато іншого. Особливо власник «Кельтського двору» пишається найкрасивішим і смачно пахнущим кипарисом Макнаба з Каліфорнії.

Відвідати незвичайний сад їдуть туристи з усіх міст в Мукачево. Відпочинок восени тут також поширений, тому можна приїхати і в жовтні, коли бажаючих буде поменше.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки