Головна  / Блог / Куди поїхати? / Відпочинок на озері Ялпуг: як дістатися?

Відпочинок на озері Ялпуг: як дістатися?

Чорне море - не єдина пам'ятка Одеської області. Є в цьому регіоні ще одна природна перлина - озеро Ялпуг. Легенди свідчать, що його види надихнули Олександра Сергійовича Пушкіна посадити неподалік дерево, яке росте по сей день.

Про розташування озера Ялпуг на карті, існуючих маршрутах і місцевих розвагах, читайте в нашому матеріалі.

2.png

Розваги та визначні пам'ятки озера Ялпуг

Серед всіх великих озер України природного походження найбільшим є Ялпуг. Його площа становить 149 квадратних кілометрів (це трохи менше ніж вся Одеса), а довжина - 38 кілометрів. Озеро розташоване на території трьох районів Одеської області.

У Ялпуг впадає однойменна річка, яка бере початок за територією України, в Молдавії. А з Дунаєм Ялпуг повідомляється через ще одне мальовниче оз. Кугурлуй.

Це одне з найважливіших озер Одеської області. Вода в ньому прісна, а тому крім рекреації та рибальства, Ялпуг використовують для питного водопостачання і в іригаційних цілях в літній період.

Відпочинок на Ялпуг залишає після себе приємні враження. У теплу пору року тут можна розбити наметовий табір і відпочити в оточенні мальовничої природи подалі від цивілізації. Але найбільше відпочивати в цих місцях сподобається цінителям риболовлі. У водах Ялпуга водиться близько сорока видів риби, а в його заболоченій частині можна зловити раків. Неспішна риболовля на озері подарує не тільки спокій, а й хороший улов у вигляді судака, ляща, окуня, сома або білого амура. 

1.png

Більш екстремальною розвагою на берегах Ялпуга є охота. У місцевих угіддях можна влаштувати засідку на косулю, зайця, диких качок або кабанів. Але полювати можна лише при наявності відповідної ліцензії. Про отримання такої потрібно подбати до поїздки.

Також озеро є місцем проживання та гніздування багатьох птахів. Білосніжні лебеді, качки, чайки - любителі бердвотчингу оцінять відпочинок на Ялпугу гідно.

Озеро знаходиться недалеко від міста Болград, основна частина місцевих визначних пам'яток розташована там же. Найвідоміша - великий старий дуб, який росте в парку. Місцеві жителі бережуть його, тому що вірять, що посадив дерево Олександр Пушкін. Чи так це насправді - невідомо, але те що поет бував в цих місцях і захоплювався їх красою - доведений факт.

Гуляючи по Болграду, варто також звернути увагу на Спасо-Преображенський собор в стилі неокласицизму, Свято-Миколаївську церкву і Мавзолей Інзова. Є в місті й кілька зелених парків із затишними алеями для неспішних прогулянок. Цікавою родзинкою є спеціальні «Місця для поцілунків». 

Відпочиваючи на озері, можна заїхати і в саме південне місто Одеської області - Ізмаїл. На машині дістатися до нього можна за півгодини. Ізмаїл знаходиться на кордоні з Румунією. Це портове місто з красивими видами та своїми пам'ятками. Детальніше про них ми писали в окремому матеріалі. Тут же можна і зупинитися на ночівлю. Знайти і забронювати квартири подобово в Ізмаїлі можна на Doba.ua.

39525_800x600_2.jpg

Найбільше озеро України - як дістатися?

Якщо дивитися на карту, можна побачити, що озеро займає територію трьох районів Одеської області - Болградського, Ізмаїльського і Ренійського. Найближчий населений пункт - Болград. Місто розташоване буквально на березі Ялпуга. Бажаючи потрапити сюди на машині, приготуйтеся до не найприємніших вражень від доріг. Виїжджаючи з Одеси доведеться проїхати понад 250 кілометрів спочатку по трасі Р70, а потім по М15 в сторону Болграда. 

Не маючи власного автомобіля, потрапити до озера також буде нескладно. Забивши в пошук запит «озеро Ялпуг як доїхати», можна виявити, що в сторону Болграда регулярно ходять рейсові автобуси. 

Поїздка з Одеси до Болграда займає близько чотирьох годин, тому якщо Одеса була не першим пунктом, краще зупинитися тут на відпочинок. Тим більше, що подивитися в Одесі є на що. Гарний центр, обладнані пляжі, незліченна кількість колоритних кафе, де можна покуштувати свіжовиготовленої морської рибки. Зупинитися на ночівлю можна в готелі, подобовій квартирі або приватному секторі. Зняти житло в Одесі подобово можна на Doba.ua.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки