Головна  / Блог / Куди поїхати? / Житомир, якого ви не знали: водоспад, пізанська вежа та космічні апарати

Житомир, якого ви не знали: водоспад, пізанська вежа та космічні апарати

Багато українців через незнання твердо переконані в тому, що Житомир – це невелике містечко поблизу столиці, де робити особливо нічого. У порівнянні з Києвом це дійсно місто невеликих масштабів, але ось щодо його туристичної привабливості стався промах. Щоб переконатися в цьому, віртуально вирушаємо в найближчого до Києва обласного центру.

Автор блогу: Руслан Заплатін

Як дістатися?

Точок відліку візьмемо кілька – це п'ять великих українських центрів, п'ять транспортних вузлів – Київ, Львів, Одеса, Харків і Дніпро. Нижче інформація для мандрівників: як і за скільки з українських мегаполісів можна дістатися Житомира (ціни були взяти в період до початку карантину).

Київ:

  • поїзд: рейс Бахмут-Львів, 120-225 грн (плацкарт/купе), час в дорозі – 2 години 35 хвилин;
  • прямі маршрутки станції метро «Житомирська»,
  • рейсові автобуси – 105-130 грн, 2 години;
  • BlaBlaCar – 65-120 грн, 1 година 30 хвилин;

Львів:

  • оїзд: рейс Львов-Бахмут, 320-385 грн (купе), час у дорозі – 12 годин 16 хвилин;
  • рейсові автобуси – 285-440 грн, 5 годин 40 хвилин;
  • BlaBlaCar – 220-460 грн, 6 годин;

житомир.jpg

Одеса:

  • поїзд: прямого сполучення немає, потрібно їхати з пересадкою в Києві;
  • рейсові автобуси – прямі рейси так само відсутні;
  • BlaBlaCar – 350-410 грн, 7 годин;

Харків:

  • поїзд: рейс Бахмут-Львів, 165-345 грн, час у дорозі – 12 годин 08 хвилин;
  • рейсові автобуси – 350-450 грн, 8,5-11 годин;
  • BlaBlaCar – 400-580 грн, приблизно 8,5 годин;

Дніпро:

  • поїзд: прямого рейсу немає;
  • рейсові автобуси – 400-620 грн, 12,5 годин;
  • BlaBlaCar – 470-580 грн, близько 9 години.
Доїхати до Житомира досить просто, але одеситам доведеться добиратись з пересадкою, оскільки пряме сполучення не налагоджене. Також немає прямого потягу з Дніпра, але частково цей факт нівелює широкий вибір автобусів.

Де зупинитися?

У Житомирі вистачає і дорогих готелів, і не дуже. Якщо дозволяють фінанси, можна зупинитися в готелі мережі Reikartz. Доведеться розщедритися, проте місце розташування ідеальне для початку знайомства з містом – буквально за два кроки від парку з пам'ятним знаком на честь заснування Житомира.

Якщо шукаєте менш кусючі ціни, то серед відносно дешевих і при цьому приємних місць з хорошими відгуками рекомендую «Готель по-домашньому», «Леон», Alir та Hermes. Але всі вони знаходяться далеко від центру міста. Тут вже доведеться вибирати між ціною та розташуванням.

Апартаменти подобово, як правило, варіант більш бюджетний. На Doba представлено більше 30 квартир з «розгоном» від 250 до 1000 гривень – від скромного до розкішного житла в приватних готелях. Загалом, вибір величезний, на будь-який смак та гаманець.

квартира.jpg

Що подивитися?

Приступаємо до найцікавішої частини – віртуальної екскурсії Житомиром. Знаючи основні визначні пам'ятки міста, маршрут буде скласти простіше. Житомир – досить цікаве в плані архітектури місто, в якому збереглося багато історичної забудови. Але, якщо вже ми згадали про камінь на честь заснування міста, то почнемо саме з нього.

1. Замкова гора

Парк, в якому знаходиться цей самий камінь, відноситься до Замкової гори. Колись в Житомирі був справжнісінький дерев'яний замок. На початку XIX століття він згорів, а в 1960-х роках на його місці побудували багатоквартирний будинок за радянськими канонами. Так що тепер про замок крім назви нічого не нагадує. Проте на горі є оглядовий майданчик, з якого відкривається гарний краєвид на річку Кам'янка та приватний сектор. Вона  знаходиться за будівлею колишнього магістрату по вулиці Кафедральній, 3 – пам'ятником архітектури XVIII століття. Поруч з ним – Хрестовоздвиженський собор і як раз той самий парк з пам'ятним знаком на честь заснування міста, про який йдеться вище.

Але й це ще не все. Тут же можна знайти краєзнавчий музей і собор святої Софії. До речі, останній є однією з найстаріших пам'яток державного значення України.

замковая гора.jpg

2. Єзуїтський монастир

Колишня будівля Єзуїтського монастиря рівновіддалена від парку, як і собор святої Софії, тільки в протилежну сторону. До Замкової гори вона вже не належить, тому й винесена окремим пунктом. Колись на вулиці Леха Качинського перебувала ціла єзуїтська юридика – відособлена частина міста з духовними закладами, житловими будинками, магазинами та власним судом. Але з часом вона занепала, від Єзуїтського монастиря зараз залишилися одні стіни. Приходити на руїни чи ні – кожен вирішує сам, але історичну цінність будівля все одно несе.

3. Храми

Тепер про найбільш значущі сакральні місця Житомира. Всі вони знаходяться поблизу один від одного, тому можна відвідати всі разом. Краса і гордість міста – Спасо-Преображенський собор, побудований в російсько-візантійському стилі. Вечорами він красиво підсвічується. Знаходиться храм на площі Перемоги, 14, і про цю саму перемогу символізує легендарний танк Т-34 біля церкви.

У п'яти хвилинах ходьби, на вулиці Київській, 4, можна знайти костел святого Іоанна з Дуклі. Католицький храм нагадує про польське минуле міста. Служби в ньому, до речі, теж ведуться польською мовою. А ще за пару кроків від нього – Свято-Михайлівський собор, що відкриває пішохідну вулицю.

костел святого иоанна.jpg

4. Пішохідна вулиця

Найкрасивіша вулиця в Житомирі – пішохідна. На Михайлівській прекрасно майже все: кілька будівель, що притягують погляд, на кшталт Будинку Трібеля або Міський раді, приємний благоустрій. Але ось закладів та магазинів бракує – проте саме вони, як правило, затримують людей на пішохідних вулицях. Михайлівська вулиця Житомира дуже симпатична, є пара кав'ярень, але за відсутності місць громадського харчування та місць для шопінгу вона все-таки більше прохідна.

5. Житомир космічний

Там, де закінчується пішохідна вулиця, знаходиться обласна адміністрація. Сама вона з точки зору архітектури інтерес представляє невеликий, але поряд з нею знаходиться пам'ятник знакової для міста людині – конструктору ракетно-космічних систем Сергію Корольову, який народився саме в Житомирі. Власне, саме тому неподалік, на вулиці Дмитрівській, є меморіальний будинок-музей і музей космонавтики його імені з унікальною колекцією космічних апаратів (включаючи легендарний «Союз»), особистих речей вченого та іншим.

музей космонавтики.jpg

6. Водонапірна вежа

Водонапірна вежа – це 31-метровий цегляний символ Житомира. З нею пов'язана цікава історія. Під час будівництва вежа трохи відхилилася від своєї осі, за що в народі її прозвали «пізанської». І, попри те, що будівельники запевняли міську владу, що довго вона не простоїть, візитна картка міста й донині височіє на перехресті Пушкінської та Донцова. Поруч з нею розташовується красива філармонія.

7. Парк Гагаріна та пішохідний міст

Центральний міський парк логічно вписується в послідовність віртуально відвідуваних нами локацій. Неподалік від входу до нього є невеликий сквер, в якому стоїть літак ТУ-104. За легендою, на ньому в середині минулого століття літав маршал Жуков.

Сам Шодуаровській парк – це друга його назва на ім'я засновника Івана Шодуара – з одного боку, нічим не примітний, але підвісний пішохідний міст через річку Тетерів робить його обов'язковим для відвідування. Внизу, на набережній, влітку діє прокат катамаранів.

пешеходный мост.jpg

8. Дамба

Далеко не всі туристи знають, але в Житомирі є свій «водоспад» – відразу за Монументом слави на вулиці Чуднівській. Чому «водоспад» взято в лапки? Тому що це зовсім не природний пам'ятник, а саме рукотворний. Дамба знаходиться не в центрі міста, тому доведеться скористатися громадським транспортом. Однозначно рекомендую дістатися до неї – це найкрасивіше місце міста. Можна як пробратися безпосередньо до дамби, так і просто помилуватися нею з оглядового майданчика.

9. Голова Чацького

Якщо від оглядового майданчика подивитися направо, то здалеку вже буде помітна «голова Чацького» -– знаменита скеля, яка цілком може посперечатися з іншими локаціями за звання головної визначної пам'ятки Житомира. Скеля має форму людського профілю і, за легендою, названа на честь польського шляхтича Чацького,  який, рятуючись втечею, зістрибнув з неї вниз.

10. Особняк Філіппова

Нарешті, гуляючи Житомиром, раджу дійти до дуже цікавого будинку в стилі бароко, який колись був у володінні нотаріуса Філіппова. Будівля, що належить Дому української культури, була побудована на початку XX століття та явно виділяється з архітектурного вигляду Великої Бердичівської вулиці. А поруч з ним стоїть знаменита українська лялька-мотанка в кілька разів вище людського зросту – такого «пам'ятника» я не бачив більше в жодному місті України.

Особняк Филиппова.JPG

Це, мабуть, головні місця Житомира. Якщо ви подорожуєте автомобілем, то можете також відвідати деякі цікаві куточки за межами міста. Наприклад, замок-музей Радомисль, руїни фортеці Звягель або палац в селі Верхівня, пов'язаний з історією кохання Оноре де Бальзака та Евеліни Ганської.

Де поїсти?

Плануючи поїздку в Житомир, треба розуміти, що одного дня на знайомство з ним навряд чи вистачить. Тому потрібно продумати такий момент як перекус. Серед великого розмаїття тамтешніх закладів можу порекомендувати грузинський ресторан «Буба хінкальна». Він знаходиться на Київській вулиці, прямо на шляху того маршруту, який прописаний вище. Тут смачно, швидко, чисто та плюс-мінус адекватні ціни.

Не подобається грузинська кухня? – через дорогу є Pleasantville. Тут американська та європейська кухні плюс барбекю. Відгуки відвідувачів про заклад подають надію. Кажуть, в цьому пабі готують найкращі в Житомирі бургери. Також можу порекомендувати затишний заклад «Фамілія» – його у 2018 році високо оцінив «Ревізор».

ресторан фамилия.jpg

Безсумнівно, Житомир привабливий з точки зору туризму. І якщо хтось думав інакше, то після цієї статті сумніви щодо того, чи варто сюди їхати, повинні остаточно відпасти. Це одне з найстаріших міст Київської Русі, і віно однозначно заслуговує вашої уваги!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки