Головна  / Блог / Куди поїхати? / Антонієві печери: як дістатися?

Антонієві печери: як дістатися?

Чернігів приваблює туристів «сивий» історією і таємничими легендами. Антонієві печери - найдавніша святиня, пам'ятка архітектури національного значення і один з головних туристичних магнітів міста. Як до них дістатися і кого там можна зустріти, розповідаємо в цій статті.

Антонієві печери - це комплекс підземних приміщень, заснований в 1069 році. З'явився він завдяки князю Святославу Ярославовичу і церковному діячеві Антонію Печерському - засновнику Києво-Печерського монастиря. На момент створення комплекс складався з підземних храмів, келій, некрополів. 

У середньовічні роки ці приміщення використовувалися як притулок для місцевих жителів від татарських набігів. В середині XVII століття підземні храми почали відновлювати, а поруч звели ще одне сакральна споруда - Троїцько-Іллінський монастир.

36196_800x600_4_Antonievi_pecheri_thumb.jpg

Загальна довжина підземних ходів Антонієвих печер досягає 350 метрів, а глибина - від двох до дванадцяти метрів. Стародавні печери мають чотири поверхи, але досліджені і відкриті для відвідування тільки два. 

На нижньому рівні в різні періоди розміщувалися житлові райони і некрополь, зараз там можна побачити середньовічні написи на стінах. На другому поверсі збереглися підземні церкви Миколи Святоші і Феодосія Тотемського. Остання є найбільшою підземною церквою Лівобережної України і найцікавішим архітектурним об'єктом печер. Її висота сягає восьми з половиною метрів, а довжина - п'ятнадцяти з половиною. 

antonievyipeshheryi (23).jpg

Збираючись на відпочинок до Чернігова, обов'язково заплануйте відвідування Антонієвих печер. Екскурсії в підземелля проводять багато місцеві гіди. Досвідчені екскурсоводи проведуть темними коридорами і галереями, розкажуть цікаві факти з історії печер і розкажуть про добрих привидів ченців, що живуть в цих стінах.

Як доїхати з різних міст України?

Ввівши в інтернеті запит«Антонієві печери адреса», можна побачити, що ця відома пам'ятка не є важко доступною. Знаходиться печерний комплекс на території історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній» на Болдиних горах.

Чернігів - популярне туристичне місто, розташоване на півночі України. Щорічно велика кількість гостей приймають місцевий залізничний вокзал і автостанція. Проблем з пошуком варіантів, на чому доїхати до Чернігова не виникне. З Києва можна дістатися прямим поїздом, вартість квитків починається від 118 гривень. Зі Львова, Одеси і Дніпра можна доїхати на поїзді з пересадкою в Києві або на автобусі (є варіанти як з пересадкою в Києві, так і прямі рейси).

Проблем з тим, щоб знайти місце, де зупинитися також не виникне. Готелі, хостели, добове житло Чернігова - підібрати підходящий варіант можна на будь-який бюджет. Наприклад, номер в готелі коштуватиме 800 гривень, а двокімнатна квартира подобово Чернігів - від 350 гривень.

Кращий час для відвідування

Побачити одну з найцікавіших печер в Україні можна в будь-який час року. Графік роботи - з 09:00 до 17:00 без вихідних. Але відвідувати печери цікавіше з гідом, тому перед поїздкою краще забронювати екскурсію заздалегідь.

CC7K7929.jpg

Найкрасивіше час для відвідування Антонієвих печер та інших пам'яток Чернігова - це літо і золота осінь. Види на храмові комплекси в обрамленні зелених або вогненних крон дерев запам'ятаються надовго. 

У сніжну зиму місто виглядає не менш казково, але в такому випадку морозні прогулянки доведеться переривати на посиденьки в місцевих кафе і ресторанах. Найкрасивіші пейзажі можна розглянути з дзвіниці Свято-Троїцького собору або з оглядових майданчиків Чернігівського Валу, розташованого недалеко від Болдиній гори. 

Незалежно від того, в який час ви опинитеся в Чернігові, це місто зможе здивувати красою храмової архітектури, стародавніми легендами і приємною атмосферою. Поїздка до Чернігова може стати хорошим варіантом бюджетного уїк-енду. Підбираючи недороге житло, можна зняти квартиру в Чернігові подобово на Doba.ua. Гарної поїздки!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки