Головна  / Блог / Куди поїхати? / Багатовікова історія в камені: замки Західної України

Багатовікова історія в камені: замки Західної України

Що може бути для мандрівника більш захопливим серед усіх рукотворних пам'яток, ніж замки та фортеці? У них переплелися багатовікова історія, війни, шикарні бали та легендарні романи. 

Найбільша кількість замків зосереджена на заході країни. Саме тут залишили найбільший слід знамениті роди. Якісь із замків, що дійшли до нашого часу, виглядають добре та підтримуються державою (часом навіть не однією), а якісь залишилися на задвірках історії та доживають свої останні роки, перебуваючи в поганому стані.

Замок Любарта

Один з найбільш збережених замків – луцький. Замок Любарта вражає своїми розмірами, але ще більше – тим, що за весь час він не пережив жодної реконструкції. Проте, виглядає він набагато доглянутіше та привабливіше багатьох інших.

У замку є кілька експозицій, а також можна піднятися на одну з його веж. Краєвид на Старе місто з найвищої точки луцького замку вражає.

замок любарта.jpg

Кам'янець-Подільська фортеця

Ще один очевидний варіант для відвідування. Фортеця пережила на своєму віку татаро-монгольську навалу, російсько-турецьку та Першу світову війни. На сьогодні це унікальний історико-архітектурний комплекс, що входить в число семи чудес України.

каменец-подольская крепость.jpg

Паланок

Замок в невеликому місті Мукачево – прикраса всього Закарпаття. Він тісно пов'язаний з сім'єю Ракоці та фігурою Ілони Зріні. Замок XI століття велично підноситься над усім містом. Варто відзначити, за ним стежать і доглядають відразу кілька країн, які трепетно ​​шанують свою історію. Тому Паланок досить непогано відреставрований. У залах замку безліч виставок на найрізноманітніші теми.

паланок.jpg

Сент-Міклош

Сент-Міклош, що неподалік від Мукачева, також пов'язаний з ім'ям Ілони Зріні. Це найромантичніший замок з усіх. Саме в ньому княгиня таємно зустрічалася зі своїм коханим Імре Текелі. Замок в Чинадієво на відміну від Паланка, зберігся слабо, і зараз підтримується лише коштом приватних пожертвувань художника Йосипа Бартоша та його дружини Тетяни. Вони та їхні однодумці врятували Чинадіївський замок від остаточного руйнування. Поки частково відреставровано лише перший поверх з двох.

сент миклош.jpg

Замок Шенборнів

І знову Закарпаття, село Карпати. Палац Шенборнів, він же замок Берегвар, що стоїть посеред великого дендрарію, колись був мисливською резиденцією. Зараз же в його стінах перебуває санаторій «Карпати». Попри те, що всередині замок сильно пошарпало за радянських часів, зовні це все той же неороматічний палац, яким можна милуватися нескінченно.

Замок Шенборнов.jpg

Хотинська фортеця

Мабуть, найбільш войовнича фортеця, що збереглася на території України. Бувши свідком ще Київської Русі, вона пережила чимало кровопролитних воєн.

Хотинський замок приховує чимало загадок і містичних таємниць. Ходять легенди, що під час будівництва фортеці в стіну була замурована дівчина. Та й взагалі атмосфера та енергетика всередині фортеці, як відзначають багато туристів, дещо гнітючі. Проте в її стінах було знято чимало відомих фільмів.

хотинская крепость.jpg

Олеський замок

Мабуть, найвідоміший замок Львівщини. Він знаходиться в селі Олесько. Довгий час замок перебував у поганому стані, поки в середині минулого століття за нього не взялися реставратори. Зараз в замку діє музей, в якому зібрані витвори живопису.

олесский замок.jpg

Підгорецький замок

Замок в селі Підгірці відносно молодий на тлі інших замків України – він був побудований у XVII столітті та теж входить до туристичного маршруту «Золота підкова Львівщини».

Цей замок також має легенду про нещасну дівчину, яка періодично з'являється у вигляді розмитого білого силуету, проте в цьому випадку легенда підтверджена документальними фактами. Крім того, тут знімався один з епізодів «Битви екстрасенсів», присвячений цій темі. В кіно Підгорецький замок теж «засвітився» – наприклад, в радянському фільмі про мушкетерів.

подгорецкий замок.jpg

Острозький замок

Цей замок знаходиться в невеликому містечку Острог. Зараз в колишньому родовому маєтку князів Острозьких діє найстаріший в Рівненській області краєзнавчий музей, в якому зібрано чимало цікавих експонатів. Зокрема, тільки тут можна побачити унікальну колекцію ікон XV-XVIII століть.

острожский замок.jpg

Невицький замок

Невицький замок стоїть неподалік від Ужгорода, між селами Кам'яниця та Невицьке, на висоті 260 метрів. До нього йде вузький серпантин. До наших днів замок дійшов у майже зруйнованому стані – після дій трансільванського воєводи Дьєрдя Ракоці вціліли лише кілька веж, включаючи вежу-донжон, побудовану на рубежі XIII-XIV століть.

Замок теж має свою легенду про Погану Діву, яка тримала в страху всю округу. Вона робила страшні злочини заради того, щоб продовжити свою молодість, – такий собі прототип Єлизавети Баторі.

невицкий замок.jpg

Меджибізький замок

Найстарша фортеця Поділля стоїть за 30 кілометрів від Хмельницького. До наших днів дійшов замок, відбитий у татар і реконструйований гетьманом Миколою Синявським.

Багато років Меджибізький замок використовувався не за призначенням, і лише з присвоєнням йому у 2001-му році статусу історико-культурного заповідника для цього оборонного комплексу настали світлі часи. Тепер тут розташовується краєзнавчий музей, який займає кілька залів.

Крім того, вже більше 10 років на території замку проходить щорічний фестиваль «Стародавній Меджибіж». Взяти участь у виставах, турнірах або просто виступити глядачем може будь-хто.

меджибожский замок.jpg

Свірзький замок

У селі Свірж проживає менше тисячі чоловік, але колись це було розвинене місто. На початку XVI століття в цьому місті був зведений замок, який, незважаючи на своє зручне місце розташування, виконував швидше роль палацу.

У ньому, до речі, в 1978 році теж проходили зйомки фільму «Д'Артаньян і три мушкетери». Зараз замок знаходиться в поганому стані та підтримується ентузіастами. Музеїв в ньому ви не знайдете, проте красиві пейзажі забезпечені.

свиржский замок.jpg

Золочівський замок

Ще один замок, що входить в комплекс «Золота підкова Львівщини». Тому нестачі в туристах Золочів не відчуває.

Свого часу замок виконував оборонну функцію, а також був королівською резиденцією, в'язницею та навчальним закладом. Зараз у ньому розташовується відділення Львівської картинної галереї. Поруч з замком є невеликий парк з доглянутими деревами, доріжками та скульптурами.

золочевский замок.jpg

Середнянський замок

Середнянський замок знаходиться посередині між Ужгородом та Мукачевом. Цей замок тамплієрів перебуває в поганому стані, від нього залишилася лише вежа-донжон, але, попри це, він все одно вважається одним з головних замків Закарпаття.

До речі, якщо вам пощастить, то ви познайомитеся з юним екскурсоводом Штефаном (він також може представлятися Артемом, Степаном, Крістіаном або іншим ім'ям), місцевим жителем села Середнє, який за символічну плату проведе вам екскурсію та розповість про замок цікаві факти.

средненский замок.jpg

Дубенський замок

Замок в місті Дубно Рівненської області є унікальним тому, що жодного разу у своїй історії не був захоплений. Зараз це історико-культурний заповідник з доглянутою територією і декількома експозиціями. Вхід на територію замку платний, для груп до 10 осіб передбачені екскурсії вартістю 200 гривень.

дубенский замок.jpg

Покровська церква-фортеця

Унікальне не тільки для України, але і в цілому у світовій практиці спорудження знаходиться в селі Сутківці Хмельницької області. Церква-донжон, або церква-фортеця Покрови Пресвятої Богородиці – неймовірної краси храм. Спочатку ця оригінальна фортеця була побудована для захисту від монголо-татарських набігів. Надалі вона виконувала дві функції: на нижньому ярусі проводилися церковні служби, а на верхньому були бійниці. Зараз це діючий храм-музей.

церковь-крепость.jpg

Летичівський замок

Ще один замок в Хмельницькій області. Перші згадки про нього належать до початку XIII століття, але у своєму нинішньому, кам'яному вигляді він був зведений через три століття Яном Потоцьким. Головна прикраса замку – діючий Домініканський монастир. А всередині стін знаходяться могила і пам'ятник Устимові Кармелюку, українському Робін Гуду, оспіваному в народних думах.

летичевский замок.jpg

Олицький замок

Село Олика у Волинській області славиться замком Радзивіллів. Цій пам'ятці понад 500 років, будував його ще сам князь Микола Чорний.

Але найбільший інтерес туристів викликає навіть не стільки сам замок, скільки колегіальний костел Святої Трійці, що стоїть неподалік. Розкішний храм зі скульптурами на фасаді нещодавно був відреставрований та повинен стати ще привабливішим для відвідувачів.

олыцкий замок.jpg

Кременецький замок

Масивна оборонна споруда знаходиться в Кременці Неподалік від Тернополя. Це по суті руїни, що височіють над усім містом. Краєвид із замку на сам Кременець відкривається чудовий. До наших днів дійшлі деякі квадратні вежі й стіні.

кременецкий замок.jpg

Галицький замок

Старостинський замок (друга назва Галицького) знаходиться в місті Галич Івано-Франківської області. Замок складається з двох частин. Одна частина – руїни оборонної стіни, друга – вежа, відреставрована в період з 2001 по 2015 роки.

Фортеця входить до складу національного заповідника «Давній Галич».

галицкий замок.jpg

Хустський замок

Масивна фортифікаційна споруда на найвищій точці закарпатського міста Хуст. Оскільки замок був привабливий зі стратегічної точки зору, він побачив чимало воєн, починаючи з монголо-татар і закінчуючи австрійцями. Однак не війни перетворили замок на руїни.

Третього липня 1766 року бушувала гроза, і в порохову вежу вдарила блискавка. Найпотужніший вибух завдав непоправної шкоди, всі роботи по відновленню фортеці були марні. Частина замку згодом була розібрана для будівництва католицького костелу в Хусті, а стіни, що залишилися, по сей день прикрашають місто.

Вид на Хуст із Замкової гори, прекрасна природа та чисте повітря роблять підйом до замку приємною прогулянкою.

хустский замок.jpg

Канків

Замок в невеликому закарпатському містечку Виноградові знаходиться в мальовничому місці біля підніжжя Чорної гори. Він також дійшов до нас у вигляді руїн і стоїть фактично посеред приватного сектора. Тут люблять відпочивати місцеві жителі, але і туристи періодично заглядають.

канков.jpg

Збаразький замок

Ще одна прикраса Тернопільській області. Цей замок в самому серці міста Збараж, на Замковій горі, – мабуть, найдоглянутіший та найбільш відреставрований з усіх замків України. У цьому плані він представляє істотний інтерес для туристів. Не дивно, що вони приїжджають сюди цілими автобусами.

Усередині головного палацу є безліч розкішних залів, в яких можна побачити як предмети старовинних меблів, так і різні виставки – наприклад, дерев'яних скульптур або сакрального мистецтва.

збаражский замок.jpg

Звичайно, це не всі замки західної України, але більшість з них. Сподіваємося, це коротке знайомство з кожним розбудить бажання дослідити куточки улюбленої країни та особисто познайомитися з дивовижними пам'ятками архітектури, що дійшли до нас крізь століття.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки