Головна  / Блог / Куди поїхати? / Безлюдні міста України

Безлюдні міста України

Чорнобильська зона відчуження – найвідоміше безлюдне місце України, яке притягує туристів зі всього світу. Але це не єдина закинута локація. Про покинуті містичні місця в Україні та невідомі міста-примари розповідаємо в цьому матеріалі.

Покинуті містечка України

Прип'ять

Місто Прип'ять знаходиться в Київській області, за три кілометри від Чорнобильської АЕС. До моменту аварії тут проживало понад 47 тисяч осіб. Місто активно розвивалося, були побудовані адміністративні будівлі, кінотеатр, палац культури, парк з атракціонами, готелі. У планах було відкриття торгових центрів, спортивних комплексів. Але буквально за одну добу місто стало примарою. Через аварію на ЧАЕС з Прип'яті було евакуйовано все населення. Зараз, прогулюючись зарослими вулицями, складно уявити, що колись тут вирувало життя.

припять.jpg

Найекстремальніші туристи можуть відвідати Прип'ять з ночівлею в Чорнобилі. Але якщо ночівля в зоні відчуження – занадто екстремальний варіант, можна винайняти житло в Київській області подобово.

Любеч-1

Ця локація знаходиться в Чернігівській області, посеред густих чернігівських лісів. На карті вона позначена, як база відпочинку. А все тому, що колись тут була встановлена ​​загоризонтної радіолокаційна станція «Дуга-2», яка повинна була відстежувати запуски міжконтинентальних балістичних ракет. Це сателіт знаменитої станції «Дуга-1», конструкція якої збереглася під Чорнобилем. Навколо станції «Дуга-2» було побудоване маленьке місто для персоналу. Зараз в спорожнілих і занедбаних будинках ніхто не живе, а антена РЛС «Дуга-2» була повністю розібрана.

дуга.jpg

Плануючи відвідати Любеч-1, зупинитися з ночівлею можна в Чернігові. Місту легенд теж є що запропонувати туристам. Винайняти квартиру в Чернігові на добу можна за цілком бюджетні гроші, цінник стартує від 350 гривень.

Орбіта

Ще одне місто-привид, в якому могло б вирувати життя. Орбіта – місто в Черкаській області, яке зводилося для проживання працівників Чигиринської АЕС. Тут планували відкривати школи, дитячі садки, торговельні центри, а чисельність населення повинна була досягти двадцяти тисяч. Але атомна електростанція так і не була добудована. Згодом будинки перестали опалювати й місто спорожніло. 

орбита.jpg

Цукроварів

Місто з такою солодкою назвою колись виглядало вельми перспективним. Тут діяло потужне підприємство з виробництва цукрового піску і кондитерська фабрика, навколо яких і розростався населений пункт. Згодом обидва виробництва закрили й люди стали виїжджати. Сьогодні в Цукроварові ще живуть люди, але більшість будинків занедбані.

цукроваров.jpg

Є в Кіровоградській області ще один покинуте місто – Долинська. Доля його схожа на Цукроварів. Плануючи поїздку областю, зупинитися можна в Кропивницькому. Знайти та забронювати в колишньому Кіровограді квартири подобово можна на сайті Doba.ua.

Степногірськ

Населений пункт Степногірськ у Запорізькій області не можна назвати покинутим. Тут все ще живуть люди, працює школа і дитячий сад, є магазини та храм. Однак для всіх, хто сюди приїжджає, це містечко здається примарою. За радянських часів тут була побудована шахта, навколо якої й зводився селище. За планами воно повинно було розростися до великого міста. Але з часом виробництво призупинили, і шахти закрили. У наш час Степногірськ являє собою самотні занедбані багатоповерхівки посеред степу.

степногорск.jpg

Подорожуючи різними регіонами на машині, можна зустріти ще чимало занедбаних будинків і покинутих міст. Городок Поліське і село Копачі в Київській області, селище Народичі в Житомирській області, «Атомні Борки» у Харківській області – лише частина найглухіших місць України.

Їдемо на екскурсії

Мертві міста України – не найпопулярніші локації серед екскурсійних програм. Винятком є Чорнобильська зона відчуження, відвідувати яку рекомендується тільки в компанії досвідченого гіда.

чернобыль.jpg

Екскурсії в Чорнобиль і Прип'ять організовують багато туристичних компаній України. Перед відвідуванням цих міст, туристи проходять невеликий інструктаж. Тур може бути одноденним, а може розтягнутися на два, три або навіть сім днів. Програма охоплює відвідування сіл Залісся і Копачі, знаменитого «рудого лісу», огляд Чорнобильської АЕС та об'єкту укриття з оглядового майданчика, огляд техніки, яка брала участь у ліквідації аварії. Відвідувати Чорнобильську зону відчуження можуть тільки особи, які досягли вісімнадцяти років.

колесо.jpg

Крім відвідування знаменитих занедбанок України, туроператори пропонують організовані автобусні поїздки з екскурсіями до руїн замків і фортець, зі спуском в підземні лабіринти одеських і вінницьких катакомб, в підземелля монастирів Києва, Умані, Чернігова, Святогірська. Такі екскурсії точно припадуть до смаку всім любителям екстремальних розваг.

Активний відпочинок в Україні може бути різноманітним. Але він завжди однаково цікавий!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки