Головна  / Блог / Куди поїхати? / Біла Церква: графська спадщина

Біла Церква: графська спадщина

Парк «Олександрія» – головна прикраса Білої Церкви. Але місто на річці Рось цікаве не лише ним одним. Сьогодні спробуємо розвінчати міф про те, що Біла Церква – місто одного парку. Як дістатися, що подивитися та де поїсти в Білій Церкві, читайте в нашому матеріалі.

Як дістатися?

За точку відліку сьогодні та завжди будемо брати найбільші транспортні вузли України – Київ, Харків, Одесу, Дніпро і Львів. Дістатися до Білої Церкви з кожного мегаполісу можна наступними варіантами:

  • Київ:

- поїзд: 120-165 грн, час в дорозі – 1 година 40 хвилин;

- прямі маршрутки від станції метро «Либідська»;

- рейсові автобуси – 85 грн, 1,5 години;

- BlaBlaCar – 50-70 грн, 1 година 20 хвилин;

  • Львів:

- поїзд: 150-320 грн (плацкарт / купе), час у дорозі – 9,5 годин, є кілька варіантів;

- BlaBlaCar: 400-450 грн, час у дорозі – 7-8 годин;

  • Одеса:

- автобус: 400 грн, час в дорозі – 4 години 40 хвилин;

- BlaBlaCar: 250-390 грн, 4 години 40 хвилин, великий вибір водіїв;

вокзал белая церковь.jpg

  • Дніпро:

- поїзд: кілька рейсів, ціни коливаються від 135 грн (плацкарт в поїзді Маріуполь-Львів) до 445 грн (купе Запоріжжя-Ужгород), час у дорозі від 6:20 до 8:50;

- автобус: прямого немає, є варіанти з пересадками, вартість – близько 700 грн;

- BlaBlaCar: вкрай рідкісний напрямок;

  • Харків:

- поїзд: рейс Харків-Ковель, 150-220 грн, час у дорозі – 10 годин 40 хвилин;

- BlaBlaCar: 300-370 грн, час у дорозі – 7,5 годин.

Мабуть, найпростіший та найдоступніший транспорт зі столиці – маршрутки. Не найбільш комфортабельний транспорт, однак ходить регулярно та з завидною частотою. В іншому єдиний універсальний варіант для більшості мегаполісів – поїзд.

Де зупинитися?

Біла Церква – цілком орієнтоване на туристів місто. Проблем з нічлігом тут не виникне. Основна маса готелів знаходиться в районі Замкової гори – це далеко від «Олександрії», але можна знайти варіанти ближче. Наприклад, «Рось» – бюджетно, але простенько. Найбільш «круті» City Park Hotel або «Соборний» – трохи далі від дендропарку, але ближче до решти пам'яток, про які йтиметься нижче. Ніч тут обійдеться в 1000 та 1450 гривень відповідно.

Для тих, хто віддає перевагу апартаментам, на сервісі подобової оренди житла Doba.ua є близько 30 варіантів квартир – більше, до речі, ніж на інших аналогічних сервісах. Середня ціна становить 500 гривень за добу.

белая церковь вид на город.jpg

Що подивитися?

1. Дендропарк «Олександрія»

Розмістившись, де душа забажає, час вирушити на знайомство з місцевими визначними пам'ятками. «Олександрія» –  це те місце, заради якого до Білої Церкви приїжджали ще з часів Пушкіна та Шевченка. Парк платний, вхід для дорослих коштує 25 гривень, для дітей – 10 гривень. Стан парку ідеальним не назвеш, але відсутність благоустрою можна розцінювати як відсилання до кінця XVIII століття та занурення в епоху графів Браницьких.

парк александрия руины.jpg

Площа Олександрії чимала, і локацій для красивих світлин – хоч відбавляй. Рекомендуємо обов'язково дійти до трьох з них. Перша – це колонада «Луна», яка відрізняється унікальними акустичними властивостями. Це розвага для двох: якщо встати в одному її кінці та тихо вимовити що-небудь, то ваш «співрозмовник» на іншому кінці вас почує. Друга – китайський місток, заспокійливо місце з красивими видами. Ну а третя – руїни палацового комплексу на березі мальовничого озера. В цілому на Олександрію краще закладати кілька годин, щоб без поспіху встигнути обійти всі закутки.

парк александрия колоннада.jpg

2. Зимовий палац Браницьких

Пов'язує історичний центр міста й дендропарк «Олександрію» зимова резиденція Браницьких, побудована в кінці XVIII століття. Був колись і літній палац, але він до наших днів він не зберігся.

зимняя резиденция Браницких.jpg

3. Замкова гора

Саме з цього місця пішло місто Юр'єв – так раніше називалася Біла Церква. На горі знаходиться краєзнавчий музей, храм Святого Георгія Побідоносця та пам'ятник Ярославу Мудрому, за яким видніється річка Рось. Храм був побудований менш як 10 років тому, але стилізований під старовину та органічно вписується в архітектурний ансамбль. Відчуття, що це – молода церква, немає. Напроти неї, відразу через дорогу, – костел Іоанна Хрестителя, в якому знаходиться будинок органної музики.

костел Иоанна Крестителя.jpg

4. Старий млин

Цікаву будівлю можна побачити на березі річки Рось, якщо пройти трохи далі по набережній. Колись на цьому місці, в кінці 3-го Замкового провулка, працював водяний млин. Зараз це занедбана двоповерхова будівля на дамбі, але для любителів історії вона може видатись цікавою. До того ж, з греблі відкривається гарний краєвид.

мельница белая церковь.jpg

5. Торгові ряди  (БрУМ)

Ще одне нагадування про «колишню розкіш» – старі купецькі торгові ряди («Браницьких Універсальний Магазин»). Враження щодо цієї будівлі кардинально різняться. Одні люблять це місце за затишні кафешки, магазинчики та різні культурні програми; інші бачать в цьому не творчий простір, а «сумне скупчення забігайлівок». Хай там що, але тільки особисте відвідування зможе дати уявлення про цей старовинний комплекс торгових рядів.

торговые ряды белая церковь.jpg

Крім перерахованого вище в Білій Церкві можна прогулятися повз Білоцерківського аграрного університету до Спасо-Преображенського собору. Тут же знаходиться пам'ятник Тарасу Шевченку, а поруч – парк з колесом огляду. Якщо є бажання, можна покататися та поглянути на Замкову гору й Спасо-Преображенський собор з висоти пташиного польоту. Ось він – плюс компактності міста. У Білій Церкві настільки все компактно, що місцевим транспортом скористатися навіть не доведеться.

Спасо-Преображенский собор белая церковь.jpg

Де поїсти?

У самому дендропарку «Олександрія» закладів немає, так що перекусити вдасться тільки за його межами. Тому варто брати з собою на прогулянку хоча б пару сендвічів. Ну, а потім вже, вдосталь нагулявшись, можна пообідати в місцевому кафе. Якщо судити з відгуків, добре поїсти відвідувачі рекомендують в стейк-хаусі «Ambar».

Неподалік є ще один ресторан – Belvedere із різноманітною кухнею. З плюсів, крім гастрономії, відзначаються інтер'єр і вид на річку. Любителям азійської кухні підійде ресторан «Імбир», а тим, хто віддає перевагу соковитим бургерам – British Undeground Pub. Також по місту є кілька європейських кав'ярень.

еда.jpg

Біла Церква виділяється серед інших міст України не тільки своєю назвою. Як і парк «Софіївка» в Умані, «Олександрія» – обов'язковий пунктик в плані подорожей. Більше двох днів буде забагато, але влаштувати тур вихідного дня однозначно варто.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки