Головна  / Блог / Куди поїхати? / Різдво-2024: Київ, Львів, Одеса

Різдво-2024: Київ, Львів, Одеса

З 2017 року в Україні офіційно святкують два Різдва – католицьке та православне. А з 2023 року Православна церква України перейшла на новий календар і тепер обидва свята припадають на один день – 25 грудня. Про те, як відбувається святкування Різдва у великих містах України, розповідаємо у цьому матеріалі.

Цікаві події у Києві у січні

Різдвяна атмосфера в столиці відчувається навіть попри відсутність традиційного ярмарку та святкових локацій на Софійській і Контрактовій площах. У зв’язку з переходом на новий календар, головна ялинка країни засяяла раніше, ніж зазвичай. Побачити красуню можна там, де і завжди – на Софійській площі. Цього року ялинка штучна, заввишки 12 метрів. Прикрасили дерево синьо-жовтими іграшками у формі сердець та Гербом України. 

Біля ялинки не проводитимуть гулянь. Проте покататись на ковзанах, випити ароматного глінтвейну та зарядитись святковим настроєм можна на інших локаціях. Казкова «Зимова країна» вже чекає відвідувачів на ВДНГ. На території експоцентру встановили ковзанку, двоповерхову карусель та атракціони, відкрили «Різдвяну фабрику мрій», де можна надути кульку зі скла, будиночок Санти та виставку крижаних скульптур. Новинка сезону – артпростір «Illuminarium. Магія світла». Це парк ілюмінації з казковими персонажами та дивовижними абстракціями, який розкинувся в Яблуневому саду. 

Плануючи приїхати до Києва на свята, можна заощадити, знявши подобово квартиру на ВДНГ. Звідси можна дістатися центру на громадському транспорті, ​​а ціни на житло нижчі, ніж на Хрещатику. Великий вибір житла від власників представлений в каталозі Doba.ua.

Познайомитись з більш автентичними традиціями святкування Різдва та Нового року можна в Музеї історії Києва. З 29 листопада до 14 січня тут діятиме мистецький проєкт «Українська зима: від Романа до Йордана», розроблений спільно з Національним музеєм народної архітектури та побуту України. В програмі пізнавальні екскурсії, майстер-класи та виступи колективів з колядками та щедрівками. 

Крім цього, з 15 до 25 грудня, в музеї просто неба діятиме етнографічна розважальна програма «Зустріч зі Святим Миколаєм». Діти разом з батьками можуть відвідати екскурсію, під час якої познайомляться з українськими різдвяними традиціями та зустрінуться зі Святим Миколаєм. Діти можуть розповісти вірш, отримати настанови від Чудотворця та смачний подарунок. 

Для комфортного відпочинку рекомендуємо заздалегідь зняти житло у Києві на добу мінімум, а краще на кілька днів.

OWV4.jpg

Ще одна святкова локація, про яку неможливо не згадати, – зимове містечко в «Добропарку». Це приватний дендрологічний парк, розташований неподалік від Києва. Височезні скульптури, що світяться, прикрашені сотнями вогників альтанки, красуня ялинка заввишки 20 метрів, шоу-ілюмінації на тюльпановому полі – подібного парку в Україні ще не було. Для активного та комфортного відпочинку на території встановили атракціони та велику тюбінгову гірку, фудкорт та теплі зони для відпочинку.

Святкові заходи у Львові взимку

Зимовий Львів – ідеальне місце для зустрічі Різдва та Нового року. Програма святкувань не дасть занудьгувати нікому – в різних культурних закладах заплановано понад 200 тематичних подій. Святкова ялинка традиційно сяє біля Оперного театру, а ковзанка цього року перемістилась з площі Ринок до ТРК Victoria Gardens. 

Цьогоріч ярмарку не буде, проте головні традиції збережуться – 22 грудня на площі Ринок відкриють різдвяну шопку, а 24 грудня – на площі Ангелів встановлять Дідуха. Зняти квартиру подобово у Львові поряд із площею – завдання непросте, але якщо зайнятися цим заздалегідь, то може пощастити.

557cca09-79f2-49b0-9f0c-bdac2fe88df8.jpeg

Протягом святкових днів в різних куточках міста проходитимуть безліч тематичних заходів. Наприклад, у «Львівській копальні кави» відбудеться благодійна коляда з гуртом Kurbasy, в органному залі пройде концерт «Різдвяна симфонія», а  вертепи та театральний перформанс чекатимуть львів’ян на території !Festrepublic.

А якщо захочеться відсвяткувати Різдво згідно зі старовинними традиціями, тоді варто запланувати похід у «Шевченківський гай». Це музей просто неба, архітектура якого відтворює старовинне село. 25 грудня тут зустрічатимуть Різдво, дотримуючись традицій та обрядів, а 30 грудня святкуватимуть Маланку та Василя.

Різдво в Одесі

Одеса асоціюється з літнім відпочинком, але святкові вихідні взимку тут можуть бути не менш яскравими. Попри те, що в Одесі, як і в інших українських містах, масових гулянь на свята не буде, окремі культурні заклади підготували програми та чекають гостей. Збираючись поїхати на зимові свята до міста біля моря, для проживання краще обирати квартири у центрі Одеси подобово.

Головна ялинка міста сяє вогнями на вулиці Дерибасівській. Цього року відкриття відбулось раніше у зв’язку з перенесенням дати святкування Дня святого Миколая. Ялинка прикрашена гірляндами з елементами українського орнаменту та великою синьо-жовтою стрічкою. 

Протягом грудня батьки разом з дітьми можуть відвідати багато цікавих заходів та зарядитись різдвяно-новорічним настроєм. Наприклад, виставу «Зимова казка» в Одеському театрі юного глядача, казку для всієї родини «Таємниці Снігової Королеви» в Єврейському культурному центрі Beit Grand, концерт «Різдвяні історії» в театрі Музкомедії. А на початку січня маленьких та дорослих любителів пригод запрошують на «Новорічний мозгофест» з експериментами, головоломками та майстер-класами, який відбудеться в Будинку клоунів. 

Яке б місто ви не обрали, головне – взяти з собою приємну компанію та гарний настрій. Щасливого Нового року та Різдва!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки