Головна  / Блог / Куди поїхати? / Чернігів: перекази давнини глибокої

Чернігів: перекази давнини глибокої

Одне з міст України з найбагатшою історією, в минулому – найбільше місто Київської Русі, рекомендацій не потребує. Однак, Чернігів як і раніше не входить до топ найпопулярніших туристичних маршрутів. Сьогодні ми переконаємо вас в тому, що це – велике упущення.

Автор блогу: Руслан Заплатін

Почати варто з того, що після Києва Чернігів – друге місто України, в якому зосереджена величезна для його масштабів кількість храмів. Один з них – собор святої Катерини – прямо на в'їзді зустрічає всіх мандрівників, які приїжджають сюди трасою М01 зі столиці. Ну, а по-друге, Чернігів – одне з міст країни, що розвивається найбільш активно. Побувавши в ньому вперше у 2017 році, через два роки – не впізнав всю центральну його частину. Рідко в якому населеному пункті помітно не лише результати роботи з благоустрою, а й щоденну роботу. Вже заінтриговані? Тоді пакуємо валізи до Чернігова!

собор святой Екатерины чернигов.jpg

Як дістатися?

За вже сформованою традицією, розглянемо, якими способами, за яку ціну та за скільки часу можна доїхати до пункту призначення з п'яти найбільших міст України.

  • Київ:

- поїзд: 80 грн (сидячий третього класу), 130-150 грн (плацкарт), 240 грн (купе), час у дорозі – 3,5 години;

- прямі маршрутки від станцій метро «Чернігівська» та «Лісова»;

- рейсові автобуси – 150 грн, 2 години 20 хвилин;

- BlaBlaCar – 75-100 грн, 1 година 50 хвилин;

  • Львів:

- поїзд: прямого сполучення немає, виключно з пересадкою в Києві.

- рейсові автобуси – з пересадкою в Києві, 450-500 грн;

- BlaBlaCar – 400-550 грн, 8,5-9 годин;

  • Одеса:

- поїзд: рейс Одеcа – Мінськ (щосуботи), 270-480 грн, час у дорозі – 13 годин;

- рейсові автобуси – 450-480 грн, 7,5-8 годин;

- BlaBlaCar – 400-550 грн, 8 годин;

чернигов общее фото.jpg

  • Харків:

- поїзд: рейс Харків – Санкт-Петербург 260 грн, час у дорозі – 9,5 годин;

- рейсові автобуси – з пересадкою в Києві, 400-450 грн;

- BlaBlaCar – рідкісний напрямок;

  • Дніпро:

- поїзд: прямого сполучення немає, виключно з пересадкою в Києві;

- рейсові автобуси – з пересадкою в Києві, 310-320 грн;

- BlaBlaCar – рідкісний напрямок.

Де зупинитися?

На сервісі Doba.ua представлено безліч варіантів для «стоянки» в Чернігові. Мінімальна ціна апартаментів – 300 гривень на добу, найдорожча – 1000 гривень. Переважна більшість квартир – в районі 450-600 гривень. В цілому житло більш ніж доступне та за прийнятну ціну можна підібрати зручний з точки зору розташування та комфорту варіант.

Що стосується готелів, то з дорогих в місті є Reikartz. Ніч в ньому обійдеться в 1100-1500 гривень. На рівні також готель Riverside вартістю 1000 гривень на добу, однак він знаходиться далеко від історичного центру. Тризірковий готель «Україна» в центрі міста обійдеться в 700 гривень. Апарт-готель «Парасолька» кілька простіше та коштує 650 гривень.

где остановиться чернигов.jpg

Що подивитися?

Чернігів – одне з найкрасивіших міст України. Звичайно, не всім туристам цікаві сакральні місця, але мандрівники, яких не бентежить велика кількість церков і хто бачить в них красу, будуть в захваті. Розберемося, куди сходити та що відвідати в Чернігові перш за все.

1. Парк «Чернігівський дитинець»

Прогулянку Черніговом найкраще починати саме звідси. Як такого дитинця на знаменитих чернігівських валах уже давно немає, але на місці колишньої фортеці нині можна знайти розсип цікавих локацій – від музеїв до величних храмів XI століття. Таким є Спасо-Преображенський собор, діючий храм-музей. На території Валу також знаходяться пам'ятники Пушкіну та Шевченко, Чернігівський колегіум, Борисоглібський собор, будинок полкової канцелярії полковника Лизогуба й найвпізнаваніша пам'ятка – 12 чавунних гармат, які, за легендою, були відбиті у шведів і подаровані місту Петром I.

Парк Черниговский детинец.jpg

2. Собор святої Катерини

Знаходиться собор прямо на в'їзді в місто, навпроти Валу. Катерининська церква на початку XVIII століття, як і дитинець, виконувала, в тому числі, оборонну функцію, оскільки теж знаходиться на пагорбі. Біля неї стоять лавки, розгорнуті на дорогу, тому з цієї точки можна милуватися заходами сонця та спостерігати рух автомобілів, які в'їжджають в місто або виїжджають з нього.

екатерининская церковь.JPG

3. Алея Героїв

Повністю пішохідна зона, що йде від собору святої Катерини до головної площі міста. Приємне місце для прогулянок з фонтанами, благоустрій у всій центральній частині зразковий. Раніше з боків алеї стояли бюсти радянських діячів, але після декомунізації спочатку знесли частину з них, а потім і зовсім прибрали все. Єдиним пам'ятником залишився меморіал чорнобильцям. А поруч з ним є Зелена сцена, на якій періодично проводять культурні заходи.

аллея героев.jpg

4. Красна площа

Центральна площа міста – Красна площа, що знаходиться біля витоків алеї Героїв. Прикрашає її впізнаваний музично-драматичний театр. У 2019 площа була відреставрована, так само як і проспект Миру, що йде відразу за нею в сторону однієї з головних вулиць міста – проспекту Перемоги. Урочисте відкриття відреставрованої Красної площі відбулося в День міста, 21 вересня.

Красная площадь.jpg

5. П'ятницька церква та сквер Богдана Хмельницького

Один з найстаріших храмів України – П'ятницька церква – був побудований ще в кінці XII століття. Тоді на цьому місці, за заднім фасадом театру, було місце торгів, іменоване П'ятницьким полем – звідси й назва церкви. Вона стоїть прямо на вході в сквер Богдана Хмельницького, який прогримів пару років назад на всю країну після того, як місцева влада розпорядилася розгорнути пам'ятник гетьману «філейною частиною» до Москви. І хоча насправді, запевняють чернігівці, мотивація політиків була дещо іншою – історична справедливість (саме це положення пам'ятника передбачалося спочатку в проекті 50-х років минулого століття) – ситуація отримала широку популярність. Проте, разом з розворотом пам'ятника був відреставрований і сам сквер Хмельницького, який сьогодні виглядає ідеально.

пятницкая церковь чернигов.jpg

6. Світломузичні фонтани

Навпроти Красної площі є сквер імені Миколи Попудренка, не менше доглянутий і приємний. Приходити сюди найкраще ввечері, тому що саме в темний час доби починає роботу світломузичний фонтан. Їх в місті два – другий знаходиться на проспекті Миру, 51. Чи варто говорити, що це найромантичніше місце влітку?

фонтан чернигов.jpg

7. Чорна могила

Курган зі страхітливою назвою «Чорна могила» знаходиться біля Чернігівського районного суду за адресою Князя Чорного, 4. За назвою вулиці можна здогадатися, що курган безпосередньо пов'язаний з цим історичним персонажем, який вважається засновником міста. За легендою, князь Чорний похований саме на цьому місці. Однак, під час археологічних розкопок було знайдено інше, масове поховання, а також зброю та предмети побуту, які показали, що курган насправді набагато старіший за Чернігів.

курган черная могила чернигов.jpg

8. Єлецький Успенський монастир

Ще один монастир, що відноситься до найдавніших на території України. Він розташовується неподалік від кургану на вулиці Князя Чорного, 1. Свою назву монастир отримав від ялини, яка, якщо вірити легенді, росла на його місці 10 століть назад. Рішення побудувати монастир дозріло після того, як на стовбурі дерева було виявлено зображення Пресвятої Богородиці. Храм був свідком монголо-татарської навали та зберігає в собі безліч історій і таємниць.

елецкий монстырь чернигов 1.jpg

9. Болдина гора

Меморіальний парк знаходиться на вулиці Толстого. Тут розташовано Меморіал Слави з декількома барельєфами, частина з яких демонтовано у зв'язку з декомунізацією. На самій Болдиній горі знаходиться монумент з вічним вогнем, а вглиб парку – Іллінська церква та знамениті Антонієві печери. Якщо у вас немає клаустрофобії, рекомендую спуститися в них – це не менш вражає, ніж печери Києво-Печерської лаври. Подейкують, що в печерах живе привид. Кілька років тому історії про нього були настільки поширені, що полтергейсту навіть дали ім'я – Тарасик – і схематично зобразили його на туристичному логотипі міста.

Чернігів_Болдина_гора_чернигов 1.jpg

10. Свято-Троїцький собор

Антонієві печери відносяться до Троїцького монастиря, що знаходиться за Болдиній горі, на все тій же вулиці Толстого. Він вважається одним з наймолодших храмів Чернігова, хоча саме поняття «молодий» у світлі віку інших церков – відносне. Свято-Троїцький собор, наприклад, зведений на початку XVIII століття. На його території стоїть дзвіниця, на яку буквально за символічну плату можна піднятися. З найвищого ярусу відкривається гарний краєвид на місто.

троицкий монастырь чернигов.jpg

Звичайно, це не всі пам'ятки Чернігова, але основні з них. Взагалі, місто досить цікаве та зберегло в собі дух історії, в ньому багато «точок тяжіння» та будівель, що привертають увагу. Наприклад, філармонія на проспекті Миру, 15 або апеляційний суд за адресою Полуботка, 2. Якщо ви плануєте поїздку в Чернігів на літо, не пропустіть можливість також відвідати Золотий пляж – нове благоустроєне місце відпочинку, яким дуже пишаються городяни.

Якщо подорожуєте на «своїх чотирьох», тобто на авто, то можна зачепити й цікаві місця по сусідству: палац Галаганів у селі Сокиринці, Мезинський національний природний парк, історико-культурні заповідники «Качанівка» та «Гетьманська столиця» або дендропарк «Тростянець».

качановка.jpg

Де поїсти?

Одне з кращих закладів по співвідношенню ціна/якість – ресторан «Хряк». він знаходиться на вулиці Київській, 12. З плюсів – різноманітна кухня (європейська, східноєвропейська, центральноєвропейська, українська, барбекю), є спеціалізоване меню для вегетаріанців, комплімент для відвідувачів. Але особливо рекомендую брати тут саме м'ясо.

Добрі відгуки також має ресторан «Велюрів» – гості характеризують його як затишний заклад з прийнятними цінами. Для любителів грузинської кухні підійде «Буба хінкальна». Обидва заклади знаходяться на проспекті Миру, буквально за два кроки від Красної площі. Покуштувати страви італійської кухні можна в «Pasta Basta», яка теж «базується» на проспекті Миру, але трохи далі від центру.

ресторан чернигов.jpg

Чернігів навряд чи когось залишить байдужим. Одних він захопить доглянутістю, чистотою та благоустроєм; інших – фантастичними за красою храмами та багатою історією; третіх – якоюсь домашньою затишною атмосферою та неквапливістю. Зрештою, це дуже зелене місто з гарною екологією, тому жителям мегаполісів тим більше рекомендую приїжджати до Чернігова, щоб трохи «надихатися». Розчарованих точно не буде.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки