Головна  / Блог / Куди поїхати? / Де найкрасивіше зіркове небо в Україні?

Де найкрасивіше зіркове небо в Україні?

Подорожі для спостереження за зірками – особливий вид туризму з приставкою “астро-”. Через високий рівень так званого світлового забруднення в містах ми переважно позбавлені задоволення милування нічним небом. Астротуристи біжать від ілюмінації мегаполісів у найтемніші куточки країни, щоб побачити небесні світила у всій красі. Такий відпочинок має особливу магію. При цьому необов'язково бути захопленим астрономом і знати, які зірки є на небі. Щоб отримати задоволення від астроподорожі, потрібно просто дивитися та медитувати. 

Зірки у телескопі: найкращі обсерваторії України

Підготовлені астротуристи їздять зі своїм обладнанням. Але аматорські телескопи все ж таки мають серйозні обмеження в порівнянні з професійними обсерваторіями. Нам пощастило: в Україні є кілька місць, де можна розглянути сузір'я практично поблизу. Подібна екскурсія точно не забудеться. Давайте розберемося де можна подивитися в телескоп українському туристу.

Миколаїв

Миколаївська астрономічна обсерваторія була відкрита у 1821 році. Спочатку служила з метою морської науки. З 1912 до 1991 входила до складу Пулковської обсерваторії. З 1992 це самостійний науково-дослідний інститут.

Миколаївська обсерваторія найстаріша у Східній Європі. Це діюча загальнонаціональна пам'ятка архітектурного значення та претендент на включення у світову спадщину ЮНЕСКО. 

observatory.jpg

Обсерваторія височіє на 52 м над рівнем моря на площі понад 7 га. Це цілий дослідницький комплекс із головною будівлею, павільйонами, різними господарськими та науковими спорудами, гарним парком. 

Миколаївська обсерваторія входить у сімку найточніших у світі. Вона відповідальна за моніторинг потенційно небезпечних об'єктів та передачу відомостей американському дослідницькому центру. Також співпрацює із інститутами Росії, Китаю, Румунії.

Київ

У столиці цілих 2 місця, здатні наблизити всіх охочих до нічного неба. Одна обсерваторія належить НАН України, друга – Київському національному університету ім. Шевченка. Якщо є можливість, відвідайте обидві. Для цього може знадобитися житло Київ подобово. Сервіс оренди від господарів Doba до ваших послуг.

artid163_2.jpg

Головна астрономічна обсерваторія НАН розташувалася у Голосіївському лісі. Її заснували у 1944 році стараннями академіка Орлова. На честь Голосіївської обсерваторії назвали малу планету – Голосієво. Дослідницький центр включає 8 наукових відділів плюс філію в Терсколі, а також при обсерваторії працює музей. 

Астрономічний заклад КНУ запрацював у 1845 році. Планувалося, що обсерваторія буде розміщена в головному корпусі університету, але пізніше ухвалили рішення про окрему будівлю для об'єкта. Сьогодні це найстаріша обсерваторія столиці. Вона має 6 наукових відділів. За час роботи вченими університету було відкрито кілька комет та понад 600 карликових галактик. Обсерваторія КНУ – не просто популярне місце, де у Києві можна подивитися на зірки. Сюди приходять також заради музейних виставок та тематичних лекцій вчених.

cover-astro.png

Одеса

Одеську обсерваторію заснували у 1871 році у складі Імператорського Новоросійського університету. Він був ліквідований у 1920 році. Зараз установа є науковим інститутом Одеського національного університету. Обсерваторія відома у всьому світі як центр досліджень хімічної та динамічної еволюції зірок. Також інститут лідирує за кількістю астрономічних склотек – в архіві понад 100 тисяч платівок.

Бажаєте відвідати одну із найстаріших обсерваторій України? Тоді вам знадобиться оренда житла Одеса подобово.

Які сузір'я можна побачити в Україні?

Карта зоряного неба поділяється на північну та південну півкулі. Це визначає, які об'єкти доступні спостереження. Україна розташувалася в північній частині, тож ми бачимо сузір'я цієї півкулі. При цьому географія далеко не єдине, що потрібно враховувати.

Пора року також визначає сузір'я, що видно в Україні. Деякі доступні погляду цілий рік. Це ті, що є сусідами з полярною зіркою, так звані навколополярні:

  • Велика і Мала ведмедиці;

  • Андромеда;

  • Кассіопея;

  • Дракон;

  • Цефей;

  • Рись;

  • Гончі пси. 

Інші світила то ховаються, то з'являються на небі. Влітку можна спостерігати Персея, Північну корону, Ліру, Волосся Вероніки, Волопаса, Геркулеса. Взимку з'являється Оріон. 

all_all_big-t1542032831-r1w768h425q90zc1.jpg

Де можна побачити Чумацький шлях в Україні? Тішить, що його вдасться спостерігати навіть без телескопа, але для цього знадобиться темне безмісячне небо далеко від міського освітлення. Найбільш яскравий і помітний Чумацький Шлях у серпні та у вересні. 

Де спостерігати за нічним небом в Україні?

Щоб насолоджуватися красою світил неозброєним оком, потрібно поїхати подалі від міських вогнів. У сільській місцевості нічне небо, як правило, дуже чисте та яскраве. Найкращі місця, де дивляться на зірки, знаходяться на височині. Нам пощастило – на теренах України розкинулися знамениті Карпати. З них відкривається найкращий огляд на зоряне небо. Ще один привід, щоб вирушити в похід із ночівлею мальовничими горами.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки