Головна  / Блог / Куди поїхати? / Дивовижне поруч: 7 чудес України

Дивовижне поруч: 7 чудес України

У 2007-му році в Україні протягом кількох місяців проходив Всеукраїнський конкурс, у фінальній стадії якого відбулося голосування. У ньому взяли участь як самі українці, так і експерти. Це голосування визначило сім найбільш значущих пам'яток країни, які й понині заведено називати «Сім'ю чудесами України». Сьогодні розповімо про них докладніше.

Заповідник «Кам'янець» (Кам'янець-Подільський)

Невеликий районний центр Кам'янець-Подільський на Хмельниччині – одне з відомих історичних міст України. Славиться воно саме Старим містом. Це унікальний архітектурний комплекс, розташований на площі в 121 га. Близько 200 будівель та споруд представляють величезну історичну цінність, а фортеця XII століття  входить до переліку спадщини ЮНЕСКО.

Старе місто з містом «новим» з'єднує Новопланівський міст через мініатюрну річку Смотрич, з якого відкривається мальовничий краєвид на каньйон. Річка обрамляє весь комплекс, внаслідок чого Старе місто знаходиться на півострові.

новоплановский мост.jpg

На його вузьких вуличках можна легко знайти кілька храмів, ратушу, площу Вірменський Ринок. До фортеці веде ще один міст – Замковий. Перша згадка про неї відноситься ще до XIV століття, а за припущеннями істориків, замок у вигляді дитинця існував ще за часів Київської Русі.

Фортеця неодноразово ставала локацією для кінознімання, в тому числі для фільму «Тарас Бульба». Тому, відвідавши Кам'янець-Подільський, можна вбити відразу двох зайців: доторкнутися до історії в прямому та переносному сенсі, а також побувати на колишньому знімальному майданчику. Є можливість замовити екскурсії та дізнатися багато цікавих фактів.

мост и крепость.jpg

Києво-Печерська лавра (Київ)

Стародавній монастир в центрі Києва – найважливіша православна святинь, заснована ще в 1051 році. Лавра має дивовижну, багату та, водночас, непросту біографію: вона пережила і набіги половців, і пожежі, і руйнування в роки радянських антирелігійних кампаній, і Другу світову війну. Однак, це як і раніше видатний архітектурний пам'ятник, також внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і місце сили для мільйонів людей.

На території Києво-Печерської лаври знаходиться велика кількість храмів, головним з яких є Успенський собор. Особливе значення мають Ближні (Антонієві) та Дальні (Феодосієві) печери, в яких зберігаються мощі святих, в тому числі легендарного героя Іллі Муромця.

киево-перерская лавра.jpg

Територія лаври немаленька, щоб без поспіху ознайомитися з усіма святинями, краще зупинитися в Києві на пару днів. Для економії часу на дорогу, можна зняти квартиру подобово на Печерську.

Парк «Софіївка» (Умань)

Національний дендрологічний парк «Софіївка», що знаходиться в Умані Черкаської області, є шедевром садово-паркового мистецтва кінця XVIII століття. Заснований в 1800-му році Станіславом Потоцьким, він до цього дня є одним з найвідоміших місць України.

На 180 гектарах можна побачити рідкісні рослини, кілька статуй і бюстів, які дійшли до наших часів, Венеціанський міст, водоспади, кілька гротів, фонтан «Змія». Якщо є бажання, можна покататися верхи на конях територією парку або на гондолі підземною рікою Ахерон.

софиевка парк.jpg

Софія Київська (Київ)

Ще один всесвітньо відомий архітектурний комплекс, що знаходиться в Києві. Він охоплює такі архітектурні пам'ятники, як Софійський собор, Золоті ворота, Кирилівську та Андріївську церкви.

Центром Софійського заповідника є Софійський собор, розташований на однойменній площі. Він був зведений в столиці України 1036 року Ярославом Мудрим. До 1929 року це була діюча церква, з 1934-го року це храм-музей, також внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

софийская площадь.jpg

Острів Хортиця (Запоріжжя)

Найбільший острів на Дніпрі, в якому все дихає історією козацтва. Його довжина – понад 12 кілометрів! Саме тут, згідно з переказами, в бою з печенігами загинув київський князь Святослав Ігорович.

Про запорізьких козаків сьогодні нагадує історико-культурний комплекс «Запорізька Січ», який був побудований в середині «нульових». Це важливий туристичний об'єкт, що дозволяє отримати уявлення про те, як жили козаки.

пушки хортица.jpg

Крім «Запорізької Січі», на острові також є музей судноплавства «Чайка», кінний театр «Запорізькі козаки», старий млин, музей просто неба «Скіфський стан», сліди старого поселення Протовче, яке існувало аж до XV століття, а також пляж і мальовнича альтанка над Дніпром.

Хортиця багата різноманітною флорою: на острові росте близько 960 видів рослин. Це справжній куточок незайманої природи в промисловому місті! Знявши житло в Запоріжжі на добу або більше, можна провести цікаві вихідні всією сім'єю.

хортица с высоты.jpg

Хотинська фортеця (Хотин)

Одна з найбільш неприступних фортець Європи та одна з найбільш збережених в Україні. Вона пережила дев'ять облог, на її території знято понад десяти фільмів! Цінителям оборонної архітектури буде непросто відшукати фортецю з таким послужним списком.

Знаходиться Хотинська фортеця в невеликому містечку Чернівецької області з населенням менше ніж 10 тисяч осіб. Але, попри це, щорічно тисячі туристів цілеспрямовано їдуть сюди для того, щоб побачити цю дивовижну локацію.

хотин.jpg

Херсонес Таврійський (Севастополь)

Давньогрецький поліс, що розташовується на території сучасного Севастополя, також входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Він був заснований в 424 році до н.е. та проіснував до XIV століття. Зараз це музей-заповідник, в якому можна ближче познайомитися з життям і побутом древнього міста.

херсонес.jpg

На жаль, у зв'язку з політичними обставинами відвідати Херсонес Таврійський нині досить проблематично. Тому нерідко в різних джерелах з'являються інші претенденти на звання сьомого дива України.

Серед них – дендропарк «Олександрія» в Білій Церкві Київської області. Свого часу він вважався одним з кращих у Європі, в ньому бували Державін, Пушкін, Шевченко. Це ще один великий пам'ятник садово-паркового мистецтва, який прикрашає понад 2500 видів рослин і 25 водойм.

александрия.jpg

Крім того, крім офіційних семи чудес України, виділяються ще три об'єкти, які були виділені в окремих номінаціях.

«Пам'ятник новітньої історії» – Лівадійський палац

Палацовий комплекс, що знаходиться в селищі Лівадія, колись був літньою резиденцією російських імператорів. З 1993 року палац отримав статус музею, в ньому розміщено кілька експозицій, а за ним – величезний парк, що розкинувся на березі Чорного моря.

ливадийский дворец.jpg

«Духовний пам'ятник» – Острозький замок

Він стоїть в невеликому місті Острог Рівненської області. Раніше цей замок був резиденцією князів Острозьких, за часів яких Острог став центром культурного життя всієї Східної Європи. Тут було відкрито перший вищий навчальний заклад – слов'яно-греко-латинську школу, діяли монастирі. До наших днів Острозький замок дійшов не в кращому стані, проте комплекс з декількома вежами, Надбрамною дзвіницею та Богоявленською церквою доступний для відвідування.

острожский замок.jpg

«Пам'ятник сучасної України» – музей «Писанка» в Коломиї

Коломия Івано-Франківської області відома, перш за все, своїм музеєм писанок. Розташовується він в будівлі у вигляді писанки. У цьому унікальному музеї зберігаються понад 6000 декоративних писанок з різних куточків країни. Особливо виділяється розмальоване гусяче яйце 500-річної давності, знайдене у Львові у 2013-му році. Є багато пам'яток, заради яких варто відвідати Львів. Відпочинок восени тут особливо популярний серед туристів.

музей писанка.jpg

Красивих місць на Україні набагато більше, ніж сім. Але освітлені сьогодні – безумовно, must visit і заслуговують вашої уваги в першу чергу.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки