Головна  / Блог / Куди поїхати? / Екологічний туризм в Україні

Екологічний туризм в Україні

Екотуризм, природний, сільський зелений туризм – ви напевно не раз чули про такий відпочинок. Чим відрізняються всі ці напрямки, і де найкращі місця для відпочинку в Україні далеко від цивілізації, розповідаємо в цьому матеріалі.

Види екотуризму

Відпочинок на природі стає все більш популярним, особливо в умовах карантину. З'являється більше туристичних пропозицій зі згадуванням екотуризму та схожих з ним напрямків. Розберемося, що таке екотуризм і чим він відрізняється від природного і сільського.

экотуризм 1.jpg

Поняття екотуризму передбачає відповідальну подорож заповідними територіями. Його цілі – ознайомлення з різними природними екосистемами, милування навколишньою природою без шкоди для неї. Екотур може містити організовані прогулянки екостежками та маршрутами, прокладеними на території місць, де максимально збережені природні умови, в які не втручалася людина (заповідники, природні парки). Такий відпочинок не тільки знайомить з багатством природи, а й надихає на збереження природних ресурсів і більш дбайливе ставлення до них.

олень.jpg

Природний туризм – це теж знайомство з дикою природою. Але такий відпочинок має на увазі активні розваги, турбота про навколишнє середовище – не його головна ціль. До природного туризму можна віднести сплави на байдарках, полювання, риболовлю, альпінізм, походи із зупинкою в наметових таборах.

байдарки.jpg

Сільський зелений туризм – відносно молодий напрямок, спрямований не на збереження, а на використання природних ресурсів. Це ековідпочинок для людини – туристи приїжджають в сільську місцевість і повністю занурюються в сільське життя. Живуть в приватних садибах, займаються городом, допомагають доглядати за свійськими тваринами (коровами, козами, поросятами). 

фото коза.jpg

Господарі забезпечують гостей комфортними умовами, готують їжу зі свіжих продуктів, організовують походи в ліс по гриби та ягоди, екскурсії до місцевих визначних пам'ятках, майстер-класи з народних ремесел. Сільський туризм в Україні з'явився не так давно, але вже активно розвивається.

село клубника.jpg

Де відпочити на природі в Україні?

Вибирати напрямок потрібно відштовхуючись від того, який саме ви бажаєте відпочинок на природі. Україна багата на природні пам'ятки. Відповідні умови для еко, природного і сільського туризму можна знайти практично в кожному регіоні.

Завдяки великій кількості національних парків і заповідників, екотуризм в Україні може бути дуже різноманітним. Степові простори заповідника «Асканія-Нова», водно-болотні угіддя Дунайського біосферного заповідника, озера Шацького і гірські ландшафти Карпатського національних природних парків – від цих місць захоплює дух. Щоб поїздка була комфортною та організованою за всіма правилами, можна скористатися вже готовими екологічними турами.

зебры.jpg

Не менше варіантів для відпочинку й у тих, хто вибирає природний туризм. Сплави бурхливими річками, відпочинок з наметами, прогулянки на конях, їзда на велосипеді – і все це в оточенні гарної природи. Кінбурнська коса та Актівський каньйон у Миколаївській області, Олешківські піски та острів Джарилгач у Херсонській області, Коростишівський кар'єр у Житомирській області, Бакота в Хмельницькій області.

бакота 1.jpg

Окреме місце в цьому списку займає відпочинок в Карпатах, ціни на житло в літній період тут приємно дивують. Похід в Карпати – ідеальна можливість сховатися від цивілізації та насолодитися єднанням з природою.

Підходить цей напрямок і для сільського зеленого туризму. Такий вид відпочинку найбільш розвинений на Західній Україні. Місцеві жителі добродушно приймають гостей у своїх садибах, знайомлять з сільськогосподарською діяльністю, організовують походи в ліс, діляться місцевими традиціями та вчать народним ремеслам (лозоплетінню, гончарству, ткацтву). 

Плануючи відпочинок на Закарпатті, бронюйте житло на пряму у власників. Котеджі в Яремчі, кімнати в Верховині, будиночки в Рахові – житло з різними умовами та ціновою категорією представлено в каталозі Doba.ua.

село Карпаты.jpg

Але Карпати – не єдиний напрямок для сільського туризму. У різних регіонах можна знайти етнографічні комплекси з автентичною атмосферою українських сіл і великим вибором розваг (катання на конях, ремісничі майстер-класи, екскурсійні прогулянки).

 «Зелені хутори Таврії» у Херсонській області, комплекс «Фрумушика-Нова» в Одеській області, етнографічний комплекс «Українське село» у Київській області, Етнопоселення «Старий Хутір» і «Хутір Гоголя» у Полтавській області, музейно-етнографічний комплекс «Дикий хутір» у Черкаській області – підібрати варіант можна під будь-які запити та можливості.

мастер-класс.jpg

Відпочинок на природі – це завжди натхнення і повне перезавантаження, сміливіше вибирайте вподобаний напрямок і плануйте свою подорож. Підібрати та забронювати житло на будь-який випадок можна на сайті Doba.ua. У великому каталозі представлені як добові квартири в Полтаві, Києві, Одесі та Львові, так і будиночки за межами великих міст.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки