Головна  / Блог / Куди поїхати? / Експерименти, сновидіння та екскурсії в темряві: 17 інтерактивних музеїв України

Експерименти, сновидіння та екскурсії в темряві: 17 інтерактивних музеїв України

Слово «музей» зазвичай асоціюється з не дуже цікавими стелажами. Однак часи міняються, і зараз в Україні вже діють багато незвичайних і нестандартних музеїв, в яких можна бути не лише спостерігачем, а й повноправним учасником якогось дійства. Сьогодні розповімо про найцікавіші з них.

Цей топ складений не в форматі рейтингу, а просто списком, з якого кожен може вибрати найцікавіший для себе музей.

1. Музей популярної науки та техніки «Експеріментаніум»

Де: Київ, проспект Степана Бандери, 6

Згадайте, яке відторгнення викликали у багатьох уроки фізики та хімії в школі. Нудні формули та схеми перетворювалися в «білий шум» на аркуші зошита, і лише рідкісні лабораторні роботи хоч якось скрашували заняття. У музеї «Експеріментаніум» дитина може відчути себе справжнім винахідником і дослідником. Тут кожен може самостійно зробити якесь відкриття. У практиці наука цікавіша та засвоюється значно краще.

В музеї знаходиться більше 250 експонатів, з якими можна взаємодіяти. Екскурсоводи завжди підкажуть, як правильно користуватися тим чи іншим пристроєм.

Экспериментаниум киев.jpg

2. Науково-природничий музей

Де: Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 15

Попри те, що сам по собі цей музей не є інтерактивним і являє собою 24 зали, в яких зібрані матеріали з ботаніки, зоології, палеонтології, геології та іншим наукам, в ньому передбачені різні квест-екскурсії, які скрасять дозвілля дітей. Періодично тут влаштовуються майстер-класи та експерименти.

Научно-природоведческий музей.jpg

3. Музей води

Де: Київ, вулиця Грушевського, 1В

Один з найвідоміших музеїв столиці, який покликаний поінформувати відвідувачів про важливість води в житті людини та природи. Музей розташований у приміщенні колишньої водонапірної вежі, що вже цікаво. Велика частина експозиції знаходиться під землею.

Інтерактивних елементів тут вистачає, можна самостійно викликати грім або змінити річище річки, посидіти на величезному унітазі або пограти з живими коропами.

музей воды киев.jpg

4. Музей в темряві «Третя після опівночі»

Де: Київ, вул. Гончара, 45В

Оригінальний задум цього музею полягає в тому, що всі екскурсії проходять в непроглядній темряві. Це дозволяє досліджувати можливості свого організму та краще зрозуміти повсякденне життя людей з вадами зору.

У музеї відтворено місця, в яких буває будь-яка людина, і відвідувачам пропонується виконати звичні дії, але в темряві. Також є можливість пограти в спеціальні шахи, дізнатися шрифт Брайля або спробувати знайти вихід з кімнати. Іншого подібного музею в Україні немає.

Музей Три после полуночи.jpg

5. Музей авіації

Де: Київ, вулиця Медова, 1

Великий авіапарк просто неба, що є в розпорядженні Державного музею авіації, навряд чи залишить когось байдужим. І, попри те, що музей не належить до розряду сучасних в повноцінному розумінні цього слова, тут дитина може відчути себе справжнім пілотом і сфотографуватися не тільки на тлі літака або вертольота, але і за штурвалом. Хоча музей має у своєму розпорядженні не тільки їх: в колекції також є аеродромний пожежний автомобіль і пасажирський автопоїзд.

музей авиации киев.jpg

6. Музей сновидінь

Де: Київ, вулиця Чигоріна, 55

Унікальний культурний проєкт, який досліджує феномен сновидіння. У цьому музеї немає експонатів як таких. Кожна людина є одночасно й експонатом, і дослідником. Тут можна дізнатися відповіді на тематичні питання, що цікавлять, навчитися розгадувати значення того чи іншого сну, відвідати майстер-клас або лекцію.

Музей сновидений киев.jpg

7. Музей весілля

Де: Полтавська область, село Великі Будища, вулиця Кононенко, 33

Українське весілля – особливе дійство зі своїми традиціями. В наші дні далеко не всі з них втілюються в життя. Але як святкується українське весілля за всіма канонами можна дізнатися на Полтавщині, в селі Великі Будища.

Тут розгортається театралізоване дійство. З відвідувачів музею вибирається пара, яка стає нареченим і нареченою. Якщо мова йде про туристичні групи, то іншим учасникам також дістаються ролі батьків та сватів. Всі стають повноправними учасниками вистави, яка в ігровій формі знайомить з українськими традиціями.

музей свадьбы полтавская область.jpg

8. Музей дитинства

Де: Харків, вулиця Полтавський шлях, 18

Дитячі іграшки можуть розповісти багато про що, адже кожна з них – це представник певного часу, певної епохи. У музеї дитинства зберігаються іграшки XIX-XX століть, що дають уявлення про те, як жили діти різного часу. Всі експонати дозволяється чіпати руками, можна навіть грати з ними. Крім того, музей дитинства регулярно організовує квести та інтерактивні лекції.

музей детства харьков.jpg

9. Підводний музей

Де: Дніпропетровська область, село Миколаївка

В цей музей, що знаходиться за 40 кілометрів від Дніпра, потрапити дуже непросто. Щоб зробити це, потрібно бути досвідченим дайвером, тому що всі експонати знаходяться на глибині від 10 до 48 метрів, в затопленому кар'єрі. Серед них – затонулі автомобілі «Жигулі» і «Запорожець», автоцистерна, кабіна від КамАЗа, мотоцикл і навіть автобус.

подводный музей днепропетровская область.jpg

10. Музей цікавої науки

Де: Одеса, проспект Шевченка, 4Е

Цей музей також розповідає про закони хімії, фізики, математики та інших дисциплін природничого циклу з позиції демонстрації. Це побратим київського «Експеріментаніума», дитина однозначно дізнається тут багато цікавого.

Музей налічує більше 130 інтерактивних елементів, які можна помацати та використати для наукових дослідів – звичайно, за допомогою професійних екскурсоводів. Зокрема, учасники самостійно зможуть створити хмару або побудувати пішохідний міст без єдиного цвяха.

музей науки одесса.jpg

11. Музей звуку Василя Пінчука

Де: Одеса, вулиця Дворянська, 25

Це невеликий музей присвячений виключно звуку та всьому, що з ним пов'язано. Тут знаходяться музичні шкатулки, магнітофони, транзистори, грамофони, радіоли, патефони, а також різні атрибути (афіші, плакати, музичні носії) і багато іншого. Загалом, все, що пов'язано з музикою. Інтерактив полягає в тому, що тут можна послухати раритетні вініли, а також попрацювати в студії звукозапису.

музей звука одесса.jpg

12. Музей трипільської культури

Де: Черкаська область, село Легедзине

Це музей просто неба. Назвати його сучасним в повноцінному сенсі слова не можна, тому що присвячений він епосі неоліту. Однак, інтерактивні елементи присутні, і в цьому плані він підходить під наш формат. Якщо ви захоплюєтеся археологією, приєднатись до досліджень різних знахідок з побуту трипільців і навіть взяти участь в розкопках можна в Музеї трипільської культури.

Музей трипольской культуры.jpg

13. Музей космонавтики

Де: Житомир, вул. Дмитрівська, 5

Тема космосу невичерпна та завжди актуальна. Особливо зараз, у світлі дивовижних успіхів на цьому терені Ілона Маска. Місто, яке на весь світ прославив Сергій Корольов, звичайно, не має права обійтися без музею космонавтики. І він дійсно вражає. Де ще в Україні можна знайти зразки спорядження та космічних апаратів в масштабі 1:1? Крім великої експозиції, у відвідувачів також є можливість відчути на собі, що таке невагомість, посидівши в підвішених до стелі кріслах і послухавши космічну музику.

музей космонавтики житомир.jpg

14. Музей під водою

Де: Житомирська область, Малин

Ще один проєкт для дайверів, реалізований активістами DiveTime в затопленому кар'єрі «Калюжа». Проте він підійде і для початківців, оскільки значно менш глибокий, ніж попередній музей: його максимальна глибина – 15 метрів. На дні так само знаходяться мотоцикл, якір, трансформаторна будка, човен, ялинка, ракета та багато іншого.

подводный музей малино.jpg

15. Інтерактивний музей науки

Де: Вінниця, вулиця Оводова, 51

Мабуть, найбільш «прикладний» музей України. У ньому зберігаються близько 150 експонатів, з кожним з яких можна якось взаємодіяти, перевіряючи закони фізики, акустики, механіки, електрики. Не залишить нікого байдужим відвідування кімнати оптичних ілюзій, відомої як «кімната Еймса». На вихідних у вінницькому музеї проводяться наукові шоу.

Интерактивный музей науки винница.jpg

16. Музей «D.S. Таємна аптека»

Де: Львів, площа Соборна, 1

Цей музей знаходиться в підвалі старовинної львівської аптеки. У цьому місці свого часу була лабораторія. Та й зараз тут проводяться різні експерименти, щоправда, вже в рамках екскурсії. Напевно цікавим буде відвідування музею-аптеки й для дітей – для них передбачена спеціальна програма з квестами та конкурсами.

Музей «D.S. Тайная аптека львов.jpg

17. Музей цікавої науки та техніки «Еврика»

Де: Львів, вулиця Княгині Ольги, 106

Назва музею говорить сама за себе. Крім ознайомлення з експозицією в цьому музеї можна провести різні досліди, пограти на музичних інструментах і подивитися тематичні фільми в планетарії. Також в наявності кімната віртуальної реальності, так що цікаво буде і дорослим, і дітям.

музей эврика львов.jpg



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки