Головна  / Блог / Поради туристам / Географічні головоломки: де насправді знаходиться центр Європи

Географічні головоломки: де насправді знаходиться центр Європи

Кожен українець ще зі школи знає, що географічний центр Європи знаходиться в Рахові, а точніше, в урочищі Круглий неподалік села Ділове в Рахівському районі Закарпатської області. Але ось для інших європейців ця істина може виявитися не такою непорушною. Doba.ua розібралася, чому.

Де знаходиться центр Європи на мапі?

  • Польща

Вперше питанням про те, де знаходиться географічний центр Європи зацікавилися ще 250 років тому. Про це свідчить пам'ятний знак, що з'явився в 1775 році на ринковій площі міста Суховоля. Тепер місто належить Польщі, але тоді воно було частиною Великого князівства Литовського. Обчислив те, що центральна географічна точка Європи знаходиться саме в Суховолі, астролог і картограф Шимон Антоні Соберкрайский. Правда, як він це зробив, досі залишається загадкою.


  • Словаччина

Зараз не можна точно оцінити, який туристичний ефект це справило на місто Суховоля, але вже через 40 років на звання центру Європи претендувало місто Кремниця в Словаччині, яка на той момент була частиною Королівства Угорщина. Згідно з написом на камені, центр визначили, описавши найменше коло в межах Європи. На жаль, роз'яснень, як описували це саме коло, не залишилося.

  • Україна

Наступним центром Європи стала Україна. Тоді вона була частиною Австро-Угорщини. Відкриття це зробили скоріше випадково, ніж спеціально. Але факт залишається фактом: у 1887 році в процесі вимірювань Верхнетісянської улоговини, які проводилися для того, щоб прокласти там залізницю, було встановлено, що десь на цій території знаходиться центр Європи. Інженери запросили вчених з Відня, і ті встановили точне місце знаходження географічного центру континенту. Напис на геодезичному знаку свідчить: «дуже точно, спеціальним апаратом, зробленим в Австрії та Угорщині, зі шкалою меридіанів і паралелей, встановлений тут Центр Європи».

Побувати в українському центрі Європи можна, приїхавши в Рахів на Закарпаття. Пам'ятна табличка із зазначенням точного місця знаходиться поблизу села Ділове. Подорожуючи на машині, зручно буде зупинитися в приватному секторі. Винайняти житло в Рахові можна на Doba.ua.

  • Литва

Істинність цих вимірів не вирішувалися оскаржити протягом більше 100 років, але в 1989 році Французький національний інститут географії встановив нове розташування географічного центру Європи. Згідно з розрахунками, центр знаходився за 26 км від литовського Вільнюса в селі Пурнушкес. Сам метод обчислень отримав широке визнання і навіть був зареєстрований в Книзі рекордів Гіннеса. Здавалося б, з цим вже не посперечаєшся. Але виявилося інакше.


  • Угорщина

У 1992 році в Угорщині знову вирішили перевірити, де насправді знаходиться заповітна точка на карті. Ґрунтуючись на топографічних даних, було встановлено геометричний центр Європи. Їм виявилося село Тайа (Tállya). У 2000 році на прохання муніципалітету український скульптор Володимир Щур виконав пам'ятний знак у вигляді птаха фенікс.

  • Білорусь

Ще однією країною, яка заявила про те, що географічний центр Європи знаходиться на її території, стала Білорусь. За твердженням вчених, при розрахунках місце знаходження центральної точки континенту до уваги були прийняті всі європейські території від Ірландії до Уральського хребта, від Шпіцбергена до Криту. Спочатку вони виявили центр неподалік озера Шо, але пізніше перевірили розрахунки та уточнили, що він знаходиться біля Полоцька, який своєю чергою вважається найдавнішим містом країни.


  • Естонія

Ще один варіант – острів Сааремаа, який належить Естонії. Це місце буде знаходитися в центрі Європи в тому випадку, якщо враховувати всі острови континенту, включаючи Ісландію.

Оскільки кожну з цих точок було знайдено за допомогою свого методу, єдиної думки про те, де знаходиться той самий центр, дотепер немає. Крім того, є ще кілька міст, наприклад, німецький Дрезден або польський Торунь, що претендують на звання центральних в буквальному сенсі слова, але їх претензії носять зовсім сумнівний характер.

Звичайно, у Європи, як і у всього, може бути тільки один центр. Однак поки домовитися про це люди не можуть. А як ви думаєте, де знаходиться центр Європи?



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки