Головна  / Блог / Куди поїхати? / Івано-Франківськ: історія в мініатюрі

Івано-Франківськ: історія в мініатюрі

Івано-Франківська область входить в топ найпопулярніших туристичних напрямків України. Але нерідко сам Івано-Франківськ є просто перевальним пунктом на шляху до гір. Сьогодні покажемо, чим це місто цікаве та чому заслуговує окремої уваги.

Автор: Руслан Заплатін

Як дістатися?

За точку відліку візьмемо п'ять великих центрів України та розглянемо різні варіанти:

Київ:

  • поїзд: великий вибір відправлень, вартість – від 235 грн (плацкарт Київ – Чернівці 219К), час у дорозі – різний, від 8 до 13,5 годин;

  • рейсові автобуси – 350-770 грн, 9-10 годин;

  • BlaBlaCar – 350-550 грн, 8,5-9,5 годин;

Львів:

  • поїзд: дуже великий вибір рейсів від 115 грн, близько 2,5 годин в дорозі;

  • рейсові автобуси та маршрутки – 60-150 грн, 3,5 години;

  • BlaBlaCar – 100-140 грн, 1,5 години;

Одеса:

  • поїзд: рейс Одеса – Чернівці, від 210 грн, час у дорозі – 14:34;

  • рейсові автобуси – рідкісний напрямок, 970 грн, 17 годин 40 хвилин;

  • BlaBlaCar – рідкісний напрямок;

Харків:

  • поїзд: рейс Харків – Рахів, від 350 грн (сидячий другого класу) до 820 грн (купе), час у дорозі – 15,5 годин;

  • рейсові автобуси – 870 грн, 19 годин;

  • BlaBlaCar – приблизно 800 грн, 16,5 годин;

Дніпро:

  • поїзд: прямий рейс Дніпро – Івано-Франківськ 243 П, 290 грн (плацкарт), 490 грн (купе), 1160 грн (люкс), час у дорозі – 20,5 годин;

  • рейсові автобуси – прямих рейсів немає;

  • BlaBlaCar – рідкісний напрямок.

Де зупинитися?

На сервісі Doba.ua є великий вибір варіантів подобових апартаментів в Івано-Франківську. Найбільш бюджетний варіант можна підібрати за 300 гривень, а максимальна ціна зараз становить 950 гривень. В цілому знайти житло за доступними цінами в Івано-Франківську більш ніж реально.

У переважній більшості ціни, які пропонують готелі, істотно вище за квартирні. Але якщо пункт «готель» для вас є принциповим, то одним з кращих варіантів для розміщення у Франківську можна назвати Grand Hotel Roxolana. Правда, ціна аж надто кусюча – стандартний номер тут коштує 1380 гривень. Готель «Франц» пропонує вартість 800 грн, «Атрiум» – 980 грн, Stanislaviv – в районі 760 грн, Nadiya Hotel – 1120 гривень. З більш бюджетних є «Станіславський двір» (650 грн) і SUNlit (600 грн) – обидва розташовані в районі залізничного вокзалу.

bed-625386_1280.jpg

Що подивитися?

Івано-Франківськ прекрасний тим, що практично всі визначні пам'ятки, як і у Львові, зосереджені в мініатюрному, немов декорація до якогось фільму, історичному центрі міста. Це зручно та серйозно економить час туристів в приклад Запоріжжю, на дослідження якого потрібно закладати, як мінімум, два повних дні, а то й більше.

Стометрівка

У кожному поважному місті повинна бути пішохідна вулиця. Франківськ себе поважає, і «соточка», або по-іншому «стометрівка» – вулиця, яку потрібно відвідати в першу чергу. Насправді, протяжність вулиці значно більше, ніж 100 метрів, але для зручності її нарекли саме так.

На вулиці Незалежності – так стометрівка називається насправді – та в її околицях зосереджена основна маса кафешок, барів і ресторанів. Голодним звідси піти проблематично при всьому бажанні. Обрамляє вулицю приємна оку історична забудова. Цікаво, що на пішохідній вулиці є кілька кованих скульптур – Івано-Франківськ славиться своїми ковалями, щороку в місті проходять тематичні фестивалі.

Стометровка.jpg

Площа Адама Міцкевича

Площа, що має ім'я відомого поета і політичного діяча Адама Міцкевича, знаходиться паралельно вулиці Незалежності. Це ще одне приємне місце для прогулянок, трохи в стороні від галасливої стометрівки. Поруч знаходиться пам'ятник «російської трійці» Шашкевичу-Головацькому-Вагилевичу – літературне угруповання XIX століття, з яким пов'язують національно-культурне відродження тутешніх місць в той час – та Івано-Франківський національний медичний університет, теж архітектурно привабливий.

Кафедральний собор Святого Воскресіння

Гарний Воскресенський собор XVIII століття, розташований на площі Шептицького, 22, не помітити складно. Він ніби відкриває історичний центр міста, буквально заповнений пам'ятками. По ліву руку за ним знаходиться знаменитий бастіон.

кафедральный собор.JPG

Бастіон

У Станиславові (колишня назва міста) свого часу була фортеця в формі шестикутника, якщо дивитися на неї з висоти пташиного польоту. До наших днів вона дійшла лише фрагментарно – у вигляді бастіону, який відреставрували та урочисто відкрили у 2006-му році, до 350-річного ювілею міста. Навряд чи Потоцькі коли-небудь могли припустити, що в їх фортеці будуть розміщуватися сувенірні лавки та інші магазини, але сьогодні це реальність і один зі способів зберегти бастіон в належному вигляді.

Ратуша

На центральній площі Івано-Франківська – Площі Ринок – височить 50-метрова ратуша, в приміщенні якої нині знаходиться краєзнавчий музей. На першому поверсі є імпровізована каса, де можна купити квиток, як в сам музей, так і окремо на оглядовий майданчик. Однак, піднімаючись на ратушу, ви й так встигнете мигцем поглянути на кілька експозицій. Вид на Площу Ринок зверху –- чудовий. З оглядової точки місто відкривається, як на долоні, та чітко на його тлі виділяються храми, які стоять навколо.

ратуша франковск.jpg

Церква Пресвятої Діви Марії

Один з них – храм лише візуально. Усередині церкви Пресвятої Діви Марії, прямо під красивими розписними склепіннями, розташовується обласний художній музей. До того ж музей цей – один з найбільших і найрізноманітніших в Україні. Його навіть називають скарбницею, і недарма – він налічує понад 15 000 експонатів! Поруч з костелом стоїть відновлена за старими кресленнями дзвіниця, а також пам'ятник митрополиту Андрею Шептицькому.

Синагога

Темпль – так називають синагогу – була побудована в Івано-Франківську в кінці XIX століття та знаходиться по іншу сторону від костелу Діви Марії та Воскресенського собору, на вулиці Страчених українських націоналістів, 7. На цей час частково діє.

синагога.jpg

Покровський кафедральний собор

Має неофіційну назву Вірменська церква, оскільки храм був побудований вірменською громадою міста. Раніше він офіційно називався Вірменським храмом Непорочного Зачаття Діви Марії. «Блакитна» церква багато пережила на своєму віку. За часів «совєтів», в будівлі розташовувався музей атеїзму, що і врятувало храм від руйнування. З 1990 року він був переданий українській православній церкві.

Палац Потоцьких

На жаль, від колишньої розкоші, що належала засновнику міста Анджею (або на наш лад – Андрію) Потоцькому, залишилися лише голі стіни. Через якийсь час в будівлі планується відкрити музей, але поки до реалізації цих планів дуже далеко, і з такими темпами палац просто не дочекається світлих часів. Він в жалюгідному стані й пройти до нього неможливо: ворота – єдине, що тут відреставровано – закриті, тому розгледіти пам'ятник колишньої архітектури можна виключно здалеку.

До 2004 року в колишньому палаці функціонував військовий госпіталь, що також наклало відбиток на сучасний вигляд будівлі. До речі, вулиця, на якій палац Потоцьких перебуває, так і називається – Госпітальна. За палацом можна знайти штучно відтворені вали й невеликий сквер.

дворец потоцких ворота.jpg

Станіславське море

Головне міське озеро – відносно молоде в порівнянні з усіма визначними пам'ятками Івано-Франківська. Штучно створену водойму місцеві називають Станіславським морем – ймовірно, через свої масштаби. Тут же знаходиться найромантичніше місце в місті – острів закоханих, до якого веде старенький, але милий міст. Тут завжди багато людей, закоханих парочок, що сидять на лавочках зі спинками у вигляді сердець, і молодят, які влаштовують фотосесії у кованій арці, що стоїть на самому видному місці.

Парк імені Шевченка

Через дорогу від озера, через вулицю гетьмана Мазепи, розкинувся парк імені Тараса Шевченка – ще одне улюблене місце відпочинку городян. Парк дуже доглянутий і залишає найпозитивніші враження. Тут також люблять проводити час закохані парочки, тому що неподалік від одного з двох озер є «Камінь любові», привезений із Галілеї, де сам Ісус Христос здійснив диво перетворення води у весільну вино й благословив закоханих. Крім обеліска в парку Шевченка є пам'ятники самому Шевченко та Шандору Петефі, літній театр, парк розваг для дітей, Лебедине озеро та канатний парк.

парк шевченко.jpg

Насправді, це всі основні визначні пам'ятки Франика. Комусь цього може здатися замало. Але, насправді, в місті збереглася велика кількість цікавих будівель, що притягують увагу, та й саме місто досить доглянуте й гуляти ним – одне задоволення. Тому добре подумайте, на скільки днів в ньому зупинятися. 

Зрештою, і неподалік від Франківська є, що подивитися. Наприклад, красивий Дністровський каньйон, який офіційно входить в число семи чудес України. Або 18-метровий водоспад у селі Манява. Заслуговує окремого повноцінного матеріалу містечко Яремче. Відпочинок восени особливо приваблює сюди туристів лісами і свіжим повітрям. Також в Івано-Франківській області є кілька замків. Всі вони знаходяться в так собі стані, але історичну цінність ніхто не скасовував. Це, зокрема, Чернелицький замок, замок Яблоновських, Надворянскій замок, замок Скарбека та Галицький замок.

галичский замок.jpg

Ще одне невелике містечко в області - Ворохта. Відпочинок восени тут також люблять більше, тому що тут поширена "грибне полювання" - так по-іншому називають місцеві збір грибів.

Де поїсти?

З містами громадського харчування в Івано-Франківську проблем немає. На будь-який вибір – просто божевільна кількість закладів. Якщо віддаєте перевагу національну кухню – можу рекомендувати заклад «Десятка» – в рівній мірі як пивний клуб, так і бістро (вони в одній будівлі, але з різними входами). Також відвідувачі рекомендують ресторан «Франко», наголошуючи на в ньому прийнятні ціни, ненав'язливий музичний супровід і смачну їжу, стейк-хаус «Вино та М'ясо» і «Мануфактура». Для сніданку найкраще підійдуть кафе «Бункер» і «Цукерня». В останньому – дуже крута «кондитерка», але при цьому дорогувато.

мясо ивано-франковск.jpg

На завершення

Івано-Франківськ називають «воротами Карпат». Але залишати місто у напрямку до цих самих Карпатам я б не радив поспішати. Воно однозначно заслуговує на те, щоб провести в ньому день-другий, в неспішному темпі насолоджуючись приємною атмосферою та багатою історією.




Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки