Головна  / Блог / Куди поїхати? / Карпатські вершини, які варто підкорити

Карпатські вершини, які варто підкорити

Похід в Карпати - ідеальний варіант для літньої відпустки.Щоб переконатися в цьому, досить підкорити хоча б одну вершину. У цій статті розповімо на які гори варто звернути увагу в першу чергу. 

Говерла - найвища вершина Карпат, але підкорити її не так вже й складно. Крім Говерли, до двотисячників Карпат відносяться:

  • Бребенескул

  • Піп Іван Чорногірський

  • Петрос

  • Гутин Томнатик 

  • Ребра

Всі найбільші гори України лежать в межах хребта Чорногора. Кожна з них має свої особливості. Якщо в разі підйому на Піп-Іван туристи доходять до вершини, щоб подивитися на занедбану обсерваторію, то на вершину Бребенескула добираються не всі. Часто запит«Бребенескуляк дістатися» має на увазі зовсім не гору, а високогірне озеро з однойменною назвою.


 А Гора Петрос хоч і не є найвищою, але маршрут на вершину - один з найскладніших. Відповідаючи на питання як піднятися на Петрос, варто сказати, що схили цієї гори покриті каміннями з обривами і скельними виступами, взимку тут бувають снігові лавини, а влітку - тумани і сильні вітри. При відсутності досвіду краще вибирати вершину простіше.

ТОП-5 легких вершин Карпат

Рівень складності залежить не тільки від висоти, але і від погодних умов, загальної довжини дистанції і маркування маршруту. До найбільш легких гір в Карпатах можна віднести наступні:

  • Гемба

Це вершина, висотою +1491 метр, лежить в межах гірського масиву Боржава. Пейзажі з неї відкриваються зачаровуючі в будь-який сезон. Піднятися на Гемба можна з декількох точок, але найлегший маршрут починається в селі Подобовець і може зайняти всього один день. Біля підніжжя гори шумить водоспад Шипот.


  • Хом'як

Висота Хом'яка - тисяча п'ятсот сорок два метри, але шлях настільки легкий, що нагорі можна зустріти батьків з маленькими дітьми. Починається маршрут поблизу зупинки громадського транспорту, що значно спрощує подорож. Оточують вершину село Татарів, Яблуниця та Поляниця. При бажанні з Хом'яка можна спуститися до водоспаду Женецький Гук.

  • Синяк

Гора, висотою 1665 метрів, підноситься на території Карпатського національного парку. За рахунок нескладного маршруту, ця вершина користується популярністю серед любителів одноденних походів. Але варто врахувати, що більша частина шляху проходить крізь густий ліс, а після позначки в 1300 метрів починаються кам'яні ділянки.

  • Парашка

З цієї вершини відкриваються види на Сколівські Бескиди, а в гарну погоду можна побачити Львів. Підйом на вершину не складний - шлях в одну сторону займає близько чотирьох годин. По дорозі можна зустріти сім'ї з дітьми і шкільні екскурсії. Найпопулярніший маршрут починається з міста Сколе.


  • Пікуй

Гора Пікуй знаходиться між Закарпатською та Львівською областями і є найвищою точкою останньої. Висота гори - 1408 метрів. Підніматися на вершину цікаво, оскільки шлях проходить через ліси і практично альпійські луки. Піднявшись на гору, можна пробратися до водоспаду Воєводин. 

Як підкорити Говерлу?

Найвища вершина України одночасно є найбільш відвідуваною. Варіантів звідки починати шлях багато, але найпростіший - з бази «Заросляк». Довжина маршруту - близько восьми кілометрів. Починається він з густого лісу, в середині ускладнюється заростями ялівцю, а далі - відкрита місцевість з гарними видами на Українські Карпати.

Підйом на вершину може зайняти до восьми годин активної ходьби. Щоб підйом не був тортурами, краще заздалегідь підготувати свій організм - почати бігати або робити гімнастику вранці.


Збираючи рюкзак в похід, в нього потрібно покласти вітронепроникну куртку, накидку від дощу і теплий светр - влітку температура на вершині може бути в районі 10-12 градусів, а по дорозі можна зустріти вітер або дощ. Також обов'язковий головний убір. Одяг та взуття повинні бути максимально зручними - ніяких босоніжок або шльопок. Всі речі, перекус і вода повинні бути добре упаковані в зручний рюкзак. 

Плануючи підкорити Говерлу, рекомендуємо зупинитися в Рахові або Ворохті. Житло в такому випадку можна підібрати на Doba.ua. Представлено добове житло в Ворохті і Рахові приватним сектором.

Слушна нагода для Карпатських гір

Туристичний сезон в горах починається в травні і закінчується в жовтні. Весь цей час погода в горах сприяє приємному відпочинку. 

У травні кількість опадів зменшується, температура вдень може підніматися до 15-ти градусів, а вночі опускатися до нуля або мінус двох. Влітку погода максимально суха, але сонце може бути агресивним. А осінь в першій половині радує теплом бабиного літа і красивими туманами на світанку і заході.

Коли краще їхати в Карпати - вирішувати вам. У будь-який з теплих місяців відпочинок біля Говерли і інших найпопулярніших гір для сходження буде цікавим.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки