Головна  / Блог / Куди поїхати? / Краса, що освіжає: 20 дивовижних водоспадів України

Краса, що освіжає: 20 дивовижних водоспадів України

Україна навряд чи може похвалитися найбільшими у світі або навіть в рамках Європи каскадами, однак і у нас є кілька чарівних водоспадів. У зв'язку з геологічними особливостями, більшість з них знаходиться в Карпатах. Найвищим є Труфанець в селищі Ясіні Закарпатської області. З нього і почнемо огляд.

Водоспад Труфанець

36 метрів висота, п'ять величних каскадів – це справжня перлина Закарпаття. І до того ж, на відміну від більшості інших водоспадів, не схована від людських очей – побачити Труфанець можна прямо на трасі Ясіня-Рахів. Біля його підніжжя є невеликий оглядовий майданчик і альтанка.

Труфанец.jpg

Ялинській водоспад

Ще один великий водоспад неподалік від Рахова, поблизу географічного центру Європи, – не менш цікава туристична локація. Знаходиться він поруч з селами Кругле і Ділове Рахівського району. Висота становить 25 метрів. Найбільш повноводний під час танення снігів або після рясних опадів.

Якщо виділити пару днів і зняти житло в Рахові, то за одну маленьку подорож можна відвідати відразу два водоспади – Труфанець і Ялінській.

Ялинский водопад.jpg

Водоспад Воєводін

Величний 24-метровий водоспад з'явився в результаті землетрусу та тріщини, яка утворилася в гірській породі. Це чудо природи знаходиться на території державного заповідника «Соколині скелі». Через незручне розташування, туристи часто обходять Воєводін, віддаючи перевагу простішим маршрутам. Але, повірте, він коштує витрачених на дорогу сил.

Водопад Воеводин.jpg

Манявський водоспад

Другий за висотою водоспад України знаходиться за п'ять кілометрів від села Манява Івано-Франківської області, в гірській ущелині на однойменній з селом річці. Вода тут зривається з висоти 20 метрів. Біля підніжжя є озеро невеликих розмірів. Вода в ньому, згідно з легендою, володіє омолоджують властивостями. Але перед тим як «омолоджуватися», будьте готові подолати чималий шлях – близько 40 хвилин пішого підйому.

Манявський водоспад.jpg

Джуринський (Червоногородський) водоспад

Знаходиться він в Тернопільській області на річці Джурин, біля села Нирків. Зручний своїм рівнинним розташуванням, до того ж, нереально гарний.

Згідно з легендою, водоспад має штучне походження: у XVII столітті його заснували турки, які змінили річище річки, щоб під час облоги залишити без водопостачання Червоноградський замок, що знаходиться неподалік. Руїни замку стоять у Ниркові й донині, тому поїздка сюди може носити ще й дослідницький, пізнавальний характер з точки зору історії.

Джуринский (Червоногородский) водопад.jpg

Женецький Гук

Почесне третє місце за висотою падіння води в Україні – 15 метрів – займає Женецький Гук. Таку незвичайну назву він отримав через шум, який створюється під час падіння води. Водоспад розташований на території Карпатського національного природного парку, за дев'ять кілометрів від Татарова і в десяти – від Микуличина Івано-Франківської області. Зупиняючись тут на вихідні, зняти житло в Татарові або в Микуличині можна на сайті Doba.ua.

Дістатися до Женецького Гуку відносно легко: до нього йде спочатку хороша асфальтована дорога, а потім ґрунтова – також нормальної якості. Можливо, саме тому він дуже відомий і популярний серед мандрівників.

Неподалік є ресторан і сувенірні крамниці, тому, на відміну від своїх побратимів, Женецький Гук володіє розвиненою інфраструктурою.

Женецкий Гук.jpg

Водоспад Шипіт

Зовсім трохи по висоті до попереднього не дотягує Шипіт – 14 метрів. Але при цьому його краса, яку створює маса каскадів, і близькість до курортів Пилипця та Подобовця грають йому на руку.

Тут також розвинена інфраструктура. Щорічно біля водоспаду проходять Купальські гуляння та однойменний фестиваль неформальної молоді – панків, хіпі, металістів, готів та інших представників андеграунду.

Водопад Шипот.jpg

Лужковський водоспад

Найбільший водоспад Гуцульщини знаходиться в Косівському районі Івано-Франківської області, неподалік від села Лужки. Має висоту понад 14 метрів, причому потік води зривається фактично з прямовисної скелі. Виглядає це дуже вражаюче!

Лужківський водоспад.jpg

Дзембронські водоспади

Каскад мальовничих водоспадів знаходиться за п'ять кілометрів на захід від села Дземброня в Івано-Франківській області. Його утворює потік високогірного струмка Мунчель. Загальна висота каскадів – близько 100 метрів, а найбільший з них скидає воду з висоти 10 метрів. Цю локацію обов'язково відвідують туристи, які вирушають на вершину Піп-Іван Чорногірський з села Дземброня.

Дзембронские водопаді.jpg

Білі камені

Водоспадами можуть похвалитися не тільки Карпати. Є вони й в інших куточках країни. Особливо виділяється каскад під назвою Білі камені на Дніпропетровщині. Своєю появою він зобов'язаний будівництву в 1932-му році Криворізького металургійного заводу та створенню Карачунівського водосховища.

За однією версією назва водоспаду пов'язана з кольором порогів Інгульця, за іншою – з білою піною бурхливих потоків, якою покриті камені. Охочих помилуватися штучно створеної красою зазвичай чимало: впливає близькість до міста. Крім того, тут є високий міст, побудований більше 100 років тому, а води Інгульця традиційно привертають місцевих рибалок можливістю багатого улову.

Белые камни.jpg

Прутський (Говерлянський) водоспад

Його можна зустріти на шляху під час сходження на найвищу точку України – Говерлу. Звідси і його друга назва. Знайти водоспад дуже просто, шлях до нього промаркований прямо від найближчої туристичної бази. Прутський має шість каскадів і є важливим пам'ятником природи.

прутский водопад.jpg

Лазний водоспад

Найвищий (за різними даними, 10-12 метрів) водоспад Львівської області знаходиться на території Національного природного парку «Сколівські Бескиди», за декілька кілометрів від села Довге. Відвідувати його рекомендуємо в період повноводності, а також взимку.

лазный водопад.jpg

Крапельковий водоспад

Цей цікавий водоспад, розташований поблизу села Букове, в урочищі Бухтівець, унікальний тим, що на нього можна подивитися зі зворотного боку, зсередини скелі. Але є і мінус: потік відносно невеликий, тому в жарку літню погоду вода падає вниз в буквальному сенсі окремими краплями – звідси й назва.

Капельковый водопад 1.JPG

Водоспад Вчелька

Один з небагатьох водоспадів поза Карпат в нашому рейтингу. Він знаходиться в Житомирській області на річці Гнилоп'ять, поблизу сіл Головенка, Тетерівка і Шумськ. Його висота – 10 метрів, а ширина – близько 40. Зручне розташування дозволяє доїхати до нього на велосипеді прямо від Житомира. Доїхати на автомобілі до Вчельки можна всього за пів години.

Водопад Вчелька.jpg

Бухтівецький водоспад

Фотогенічний водоспад неподалік від села Букове Івано-Франківської області. Його висота близько восьми метрів, вода падає двома струменями до підніжжя скелі. Більше 50 років тому Бухтівецький водоспад був узятий під охорону як гідрологічний пам'ятник природи місцевого значення. Для туристів тут є місця для відпочинку.

Бухтивецкий водопад.jpg

Водоспад Пробій

Рейтинг був би неповним без Яремчанського водоспаду. Щорічно тисячі мандрівників відвідують його або цілеспрямовано, або транзитом на Буковель.

І хоча висота його відносно невелика, Пробій дуже популярний. Це найповноводніший водоспад, милуватися яким можна як з моста, так і з берега. Тут же є величезний ярмарок з різноманітними карпатськими смаколиками та сувенірами.

Пробий.jpg

Шолоховский водоспад

Каскадний водоспад на річці Кам'янці, який має другу назву Токівський, вважається однією з найкрасивіших локацій Дніпропетровщини. Особливо гарний він під час повноводдя. Це популярне місце відпочинку місцевих жителів і гостей Дніпропетровської області та, до того ж, об'єкт природно-заповідного фонду.

Токовские водопады.jpg

Водоспад Кудрінец

Попри те, що висота Кудринецького водоспаду всього п'ять метрів, він дуже мальовничий завдяки численним каскадам, які створюють імпровізовані сходи для потоку води. Шукайте його на південь від села Зелена.

Водопад Кудринец.jpg

Урочище «Каскади»

Назва говорить сама за себе. Це красиве місце знаходиться в каньйоні Буки Кіровоградської області, у відносній близькості від обласного центру. Тому, зупинившись у квартирі подобово в Кропивницькому на день-другий, можна виділити час і на єднання з природою. До урочища на машині їхати близько півтори години (дорога пролягає через село Злинка), але це того варто. Крім численних каскадів уважні туристи побачать чимало рідкісних видів рослин і тварин.

урочище каскады.jpg

Русилівські водоспади

Невелике село Русилів Бучацького району Тернопільської відомо на всю Україну. Місцеві жителі пишаються красивими каскадами висотою від 1 до 12 метрів, які спадають в річку Стрипу. Це відмінне місце для релаксу та відновлення, але місце це досить дике, тому будьте готові до непростого спуску.

русиловский водопады.jpg

Ось 20 найбільших і найкрасивіших українських водоспадів – на будь-який смак і будь-якої доступності. Як відомо, є три речі, на які можна дивитися нескінченно. Сподіваємося, що з пошуком першої з них у вас тепер не виникне ніяких проблем. Приємного відпочинку!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки