Головна  / Блог / Куди поїхати? / Куди поїхати на Великдень в Україні у 2023 році

Куди поїхати на Великдень в Україні у 2023 році

Православна Пасха – релігійне свято, яке відзначають багато українців, тому його святкування регламентовано на державному рівні. Як провести з користю Великдень у 2023 році? Doba.ua пропонує вирушити у невелику подорож православними святинями.

Згідно з каноном, Великдень відзначають у неділю, а відповідно до закону, наступний за нею понеділок – вихідний. Цього року Великдень припадає на 15 квітня, звичним вихідним у квітні буди.

Михайловский монастырь киев.jpg

Якщо ви належите до християн східного обряду, можете вважати таку поїздку своєрідним паломництвом. Якщо ж ні, відвідайте ці міста, щоб насолодитися красою та величчю культових споруд, які налічують сотні років.

Святкування Великодня в Україні

Київ

Київ ми поставили на перше місце. В першу чергу, сюди легко добиратися, тому що, перефразовуючи відомий вислів, всі дороги ведуть до столиці, а по-друге, тут знаходяться величезні храмові комплекси. Найвідоміший з них – Києво-Печерська Лавра. Заснована на початку XI століття на високому березі Дніпра як чоловічий печерний монастир, згодом вона перетворилася в найпотужніший православний центр. Зараз в її архітектурний ансамбль входить Верхня лавра, Ближні та Дальні печери, а також Гостинний двір. Більшість будівель комплексу виконані в стилі українського бароко.

киево-печерская лавра.jpg

Ще одна візитна картка Києва – Володимирський собор. Він побудований відносно недавно, в середині XIX століття, в неовізантійському стилі. Його головним архітектором став Олександр Беретті, а стіни свого часу розписували такі відомі художники, як Михайло Врубель, Віктор Васнецов і Микола Пимоненко. Дотепер вражає своєю красою фреска кисті Васнецова у верхній вівтарній частині храму – образ Богоматері з немовлям Ісусом на руках.

Плануючи візит до столиці, рекомендуємо заздалегідь орендувати квартиру в Києві подобово. Так буде більше часу для того, щоб добре відпочити на Великдень та не поспішаючи ознайомитися з усіма святинями.

Харків

Чи не Києвом єдиним, так би мовити. Помилуватися храмами можна й в інших містах. Наприклад, в першій столиці України Харкові. Тут знаходиться колись найбільший в Російській імперії, а тепер у Східній Європі православний храм – Благовіщенський собор. У тому вигляді, в якому ми його знаємо, храм був побудований в 1901 році, а передувала йому дерев'яна церква, закладена ще в середині XVII століття. Тепер собор – один із загальноприйнятих символів Харкова.

благовещенский собор харьков.jpg

Полтава

Білосніжний Свято-Успенський собор в Полтаві заворожує своєю красою. Це перший кам'яний храм міста. В цілому його будівництво тривало більше 50 років, починаючи з середини XVIII століття. Але в 1934 році храм, крім дзвіниці, був зруйнований. Відбудували його у 2000-х роках з ініціативи місцевої громади, дотримуючись стилю козацького бароко.


Чернігів

Чернігівський Собор Святих Бориса та Гліба – це пам'ятник архітектури, побудований ще за часів Київської Русі. Але якщо ви – великий шанувальник давньоруського зодчества, радимо не обмежуватися тільки Борисоглібським собором, тому що поруч з ним знаходиться ще один древній храм, Спасо-Преображенський. Цікавий факт: вчені-фахівці стверджують, що його зал досі залишається чи не одним з кращих з акустичної точки зору, хоча з часу будівництва храму пройшло вже більше 1000 років.

Для кращого ознайомлення з древнім містом, рекомендуємо мати в запасі більше одного дня. На щастя, житло в Чернігові на добу або більше знайти не важко.

собор бориса и глеба чернигов.JPG

Коломия

Під час святкування Воскресіння Господнього заведено готувати традиційні великодні страви. Поряд з паскою на столах присутні крашанки та писанки. Колись в кожному з етнографічних регіонів країни використовували свої характерні орнаменти й мотиви для їх розпису. Щоб зберегти цю частково втрачену традицію, у 2000 році в місті Коломия Івано-Франківської області було створено Музей «Писанка». У ньому представлені експонати з усієї країни. Плануючи провести відпочинок на Пасху в Карпатах, рекомендуємо винаймати житло в Коломиї. Знайти відповідний до своїх вимог варіант можна в каталозі подобової оренди на Doba.ua.


Перераховані міста – лише маленька часточка тих місць, де можна провести довгі Великодні вихідні з користю. Так що не втрачайте часу, а починайте планувати подорож, заздалегідь подумавши про, де зупинитися та де святити паску. Тим більше, що з Doba.ua це буде зовсім не складно.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки