Головна  / Блог / Куди поїхати? / Куди поїхати на вихідні весною 2024 року

Куди поїхати на вихідні весною 2023 року

Весна несе з собою світло та надію. Це час, коли дні стають довшими, теплішими, настрій покращується та з’являється бажання вийти за межі чотирьох стін. Щоб підтримати цей стан, пропонуємо вирушити в невелику подорож квітковими локаціями України.

Азалія в теплицях київського ботанічного саду ім. Гришко

Різнобарвні чарівні квіти, що мають неймовірний аромат розквітають навесні в теплицях ботанічного саду столиці. На загальній площі, розміром понад чотириста квадратних метрів, розкинулися оберемки білих, червоних та рожевих квітів. Всього близько тридцяти сортів – одна з найбільших колекцій в Європі!

Ці чарівні квіти також ростуть в ботанічних садах Дніпра та Кривого Рогу. Але найбільш безпечною для відвідування наразі є експозиція в столиці.
Дістатися саду можна від станції метро Почайна на автобусі.

Проліски в Слобожанському парку

Весняні первоцвіти з'являються вже на початку квітня, білі та блакитні проліски радують око. У басейні річок Мерла і Мерчик, в Краснокутському районі, розкинулася велика галявина з цими рідкісними квітами. Первоцвіти охороняються законом, зривати їх не можна. А ось милуватися – досхочу!

Парк знаходиться в Харківській області між Харковом та Полтавою. Східний напрямок зараз не є безпечним для подорожей, тому перед поїздкою обов’язково дізнайтеся чи дозволено відвідувати парк в потрібні вам дні.


Проліски в Холодному Яру і в Ічнянському парку

Також галявини з чарівними первоцвітами можна зустріти в Холодному Яру під Черкасами та в Ічнянському національному природному парку в Чернігівській області.

У Холодному Яру, на місці стародавніх поселень, росте неймовірна кількість пролісків. Вчені стверджують, що тут зібрано найбільшу кількість білосніжних квітів. Ще б пак, територія вражає уяву – цілих 60 гектар лісу!

Ічнянський національний парк ще більший, адже займає площу в 10 000 гектар. Крім пролісків тут ростуть 52 види інших рідкісних представників флори. Тому поїздка може бути не тільки красивою, але і пізнавальною. Важливо встигнути в певний час, бо проліски квітнуть лише на початку квітня.

Крім вищевказаних куточків України, перші весняні квіти можна побачити в Полтаві та Одесі.
Плануючи поїздку, пам’ятайте, що в Україні продовжують діяти обмеження на відвідування деяких лісів та водойм, а відпочинок на сході є небезпечним. 

Обов’язково перевіряйте актуальну інформацію щодо відвідування кожної конкретної зеленої зони перед своїм візитом.


Крокуси на Закарпатті

Весною на скелях Карпат, які вкриває смарагдове манто заростей, розквітають крокуси. Взагалі, в Закарпатському регіоні цих квітів дуже багато, але найбільша поляна – в селі Колочава. Ще на крокуси можна помилуватися на Драгобраті, поїхавши туди для гірських походів. Ліси Закарпаття відкриті для прогулянок, але є маршрути, які відвідувати заборонено, наприклад частина Ужанського національного парку та Карпатського біосферного заповідника. Враховуйте це, плануючи свій маршрут. 

Також крокуси радують своїм цвітом жителів Ужгорода, Запоріжжя, Одеси та Дніпра. Період цвітіння починається в березні та триває до середини квітня.
Доїхати до села Колочава на зустріч з крокусами можна поїздом. Потрібно дістатися до станції Воловець, звідти машиною до села.   

Магнолії в ботанічному саду ім. Фоміна

Київ – неймовірно зелене місто, вся краса якого розкривається навесні та влітку. Найбільше зібрання квітучих магнолій в одному місці можна побачити в кінці березня в ботанічному саду імені Фоміна. Кияни та гості міста збираються тут, щоб прогулятися алеями вздовж квітучих дерев та зробити барвисті знімки для соцмереж. До слова, тут представлена найбільша колекція магнолій в Україні.

Магнолії також можна побачити в ботсаду імені Грішка міста Києва та в садах Ужгорода, Одеси та Дніпра.
Дістатися ботанічного саду імені Фоміна можна від станції метро Університет. Вхід до саду розташований безпосередньо біля виходу зі станції.

Долина тюльпанів в різних куточках України

Хоч ми звикли дарувати на 8 березня жінкам тюльпани, пік їх цвітіння припадає на середину квітня. Саме в цей час в селі Мамаївці, що недалеко від Чернівців, зазвичай проводили фестиваль тюльпанів. Тутешні поля буквально палали яскравими відтінками червоного. На площі в один гектар висаджували близько 50 сортів, і щорічно колекція лише збільшувалася. Проте чи будуть тут квітнути тюльпани цього року поки невідомо.

Також велика долина тюльпанів в Україні радувала гостей неподалік з містом Херсон. А саме в селищі Любимівка, де на площі майже в гектар розцвітали дванадцять сортів цих квітів. Але, на жаль, зараз цей напрямок небезпечний для відвідування.

Дикий тюльпан – зовсім інший вид квітів, що чимось нагадують дзвіночки. Найбільша долина знаходиться в селі Надітичі Львівської області. Квітнуть вони всього пару тижнів, зазвичай протягом цього часу зі Львова організовують одноденні тури. Ці рослини занесені до Червоної книги, тому, якщо приїдете до заплави Дністра помилуватися дикими тюльпанами, будьте обережні та не нашкодьте рослинам.

Якщо вас не сильно приваблює багатолюдна долина тюльпанів у 2023 році, то ці строкаті квіти Львівщини підкорять унікальністю та незвичним забарвленням, яке не змінюється вже понад тисячоліття.
До села Мамаївці можна дістатися на автобусі з Чернівців. А в село Надітичі – зі Львова на автобусі. Щоб під час подорожі можна було комфортно відпочити, винаймайте заздалегідь квартиру в Чернівцях подобово.


Кропивницький дендропарк

Наймасштабнішу виставку тюльпанів щорічно проводять  у дендропарку в місті Кропивницький (Кіровоград). На його території в середині квітня розпускаються близько двох мільйонів бутонів, завезених з різних куточків планети. Доглядачі парку стверджують, що на клумбах висаджено понад 100 сортів квітів. Очі розбігаються від різнобарвності відтінків, адже крім тюльпанів тут цвітуть крокуси, нарциси та, навіть, дерева сакури. Минулого року квітучі клумби радували містян з квітня до кінця травня.

Долина тюльпанів у місті Кропивницький (Кіровоград) знаходиться неподалік від центру. Дістатися дендропарку можна маршрутним таксі від залізничного вокзалу або на маршрутках від зупинки «Готель». Гостям міста для комфортного відпочинку радимо зняти квартиру на добу в Кропивницькому.


Ужгород і його сакури

Цвітіння сакури в Ужгороді у 2023 році очікується ближче до кінця квітня. Найпопулярніше місце в цей період – алея сакур в місті Ужгород, що розташована біля набережної. Місцеві так люблять ці дерева, що присвятили їх цвітінню фестиваль «Сакура-фест». На даний час в Україні продовжує діяти заборона на масові заходи, тому фестиваль проводитися не буде. Але дерева так само будуть радувати своїм цвітінням. Тому, якщо виникне бажання побачити цю красу на власні очі, можете сміливо планувати поїздку на весну. Тільки врахуйте, що зняти квартиру в Ужгороді подобово на ті дні краще заздалегідь.

Краса сакур радує українців також в парках Мукачево, Запоріжжя та Києва.
Дістатися Набережної з сакурами нескладно, бо вона знаходиться в центрі, біля річки Уж. Від залізничного вокзалу туди їдуть автобуси.


Бузок в київському ботанічному саду ім. Гришка

Вже згаданий нами ботанічний сад ім. Гришка може похвалитися і великою експозицією бузку. Ці пухнасті чагарники, які так люблять фотографувати містяни, починають квітнути в середині травня. Найкраще приїздити сюди в будні дні, бо у вихідні кияни неодмінно приїжджають в сад за порцією прекрасного.

Дістатися столичного саду ім. Гришка можна від станції метро Печерська на автобусі.


Цвітіння бузку в Диканьці

Ще в позаминулому столітті старшина Кочубей привіз в Диканьку чагарники бузку. І з того часу щорічно вони радують місцевих жителів і туристів своїми пишними букетами. Запаморочливий солодкий аромат і яскраві кольори фіолетового бузку гідні вашої уваги. Цілих три гектари садів чекають на своїх глядачів. Цвітуть чагарники з середини травня.

Бузок буйно квітне і на півдні України. А саме в Запорізькій, Одеській та Херсонській областях. Проте не всі ці напрямки є безпечними для відвідування.
Дістатися до саду в Диканьці можна з Полтави на автобусі. Сад розташувався на півдні селища. Враховуючи ситуацію в країні, перед поїздкою уточніть, чи немає обмежень щодо відвідування цієї зеленої зони.


Червоні каштани в місті Київ

Що є Київ, якщо немає каштанів? Символ столиці цвіте не тільки звичним білим кольором. У 2010 році на вулицях золотоглавого з'явилися червоні каштани сорту Бріоті. Вони розпускаються в травні та виглядають вельми урочисто. Найбільша кількість цих дерев цвіте в Оболонському районі – в парках, на площах і просто вздовж вулиць.

Це унікальне явище, в інших містах червоних каштанів в такій кількості ви не побачите.
Дістатися Оболоні можна на метро – вам потрібна однойменна станція метро. Далі рекомендуємо прогулятися до площі Дружби народів.

Долина нарцисів в Хусті

Ще одні весняні красені, нарциси, також люблять нестандартні куточки країни. Отже, долина нарцисів, де ж вона знаходиться? Значна за масштабами долина розпускається в кінці квітня і цвіте до початку травня в урочищі Кіреші. Це найбільший масив нарцисів в країні. 

Цікаво, що ця неймовірна долина нарцисів біля міста Хуст існує поряд з руїнами замку, легенди якого розповідають про того самого Дракулу.

Долина нарцисів на Закарпатті – найбільша в Україні. Але також їх можна побачити в Ботанічному саду ім. Фоміна в столиці.
Якщо вас цікавить долина нарцисів у 2023 році, то плануйте поїздку на середину весни. Тільки заздалегідь уточніть, чи немає обмежень щодо відвідування саме цієї зеленої зони. Дістатися долини можна від Хуста рейсовим автобусом або на таксі.

Долина ірисів, Вінницька область

Цілих десять гектарів чарівних квітів можна побачити в селі Снітків Вінницької області! Чому чарівних? Весь секрет у тому, що місцеві вірять, ніби долина ірисів передрікає майбутнє України. Чим яскравіше і рясніше вона зацвітає, тим краще буде рік. А якщо цвітіння не вдалося, то і щастя не чекай. Вірити чи ні – ваш вибір, але побачити сонячні головки ірисів ви просто зобов'язані! Встигніть до кінця травня.

Також іриси розпускаються вже на першотравень в Одеській області, близько Тузлівського лиману.
Дістатися до долини ірисів можна на автобусі з Вінниці, доїхати до села Снітків, звідти пішки близько трьох кілометрів.


Розарій, Умань та захоплення

Оточений легендами про велику любов Софіївський парк в Умані з середини літа перетворюється в казку. Тож не дивно, що в цьому парку квітнуть найромантичніші квіти. З червня до початку липня тут розцвітають близько 300 видів троянд. Від найвідоміших до рідкісних, унікальних. На клумбах можна побачити навіть чорні та блакитні троянди, тому тримайте фотоапарати напоготові.

Також гарні розарії розквітають на початку літа під Вінницею та на клумбах ботанічних садів Києва.
 Дістатися Умані з Черкас та Києва можна автобусом або машиною.

Ось така вона, квітуча та чарівна весняна Україна. Прокидаючись, природа вибухає яскравими відтінками та кличе вас у всі свої куточки. Але насправді іноді можна і не їхати нікуди – прекрасне зовсім поруч. У клумбі біля будинку, в палісаднику на дачі, у вазонах біля улюбленої кав'ярні. Важливо лише вміти помічати цю красу.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки