Головна  / Блог / Куди поїхати? / Легенди Чернівців

Легенди Чернівців

Чернівці - маленьке, затишне, загадкове містечко, яке розташувалося в затишному куточку на південному заході України. Сучасні Чернівці асоціюються з легендами міфами, якими просто оповиті його вулички. Слухати ці історії за чашкою кави – одне задоволення. А де правда, і де вигадка – вирішувати вам.

Однією з найприємніших особливостей Чернівців є те, що місто дуже чисте. Місцеві люблять пов'язувати це з традиціями часів Габсбургів, коли на площу міста не пускали в брудному взутті, а нинішню вулицю Ольги Кобилянської і зовсім мили духами і підмітали пелюстками троянд. З особливою увагою тоді ставилися і до вибору двірника. Він повинен був бути високим і симпатичним, а ще знати 8 мов, на випадок того, якщо хто-небудь з туристів захоче отримати інформацію про місто.

Місто рясніє місцями і персонажами, про які складено тисячі захоплюючих легенд.


Не можна не згадати древньої легенди про Турецький колодязь – єдине в той час водне джерело в місті. З визначною пам'яткою пов'язана історія про кохання турецького паші до української дівчині, який через нерозділене кохання позбавив води всіх жителів міста. Але і це не змусило молоду красуню піти в гарем до турецького правителя. Вона наклала на себе руки, стрибнувши в колодязь, тим самим врятувала від спраги всіх городян.

Пройшли століття, але краса і норовистість чернівецьких дівчат не перестає зводити сума всіх гостей міста.

Не менш захоплююча історія криється за стінами будинку-корабля, який височить на розі вулиць Головної та Шалом Алейхема. За переказами, цей будинок був подарунком одного заможного брата іншому братові - капітану далекого плавання, який після відставки дуже сумував по морю. Оригінальна по архітектурі споруда дуже схожа на морехідне судно – звужений до центру фасад будівлі ніби розрізає потоки доріг, а відкритий майданчик на другому поверсі нагадує палубу.


Якщо ви збираєтеся відвідати Чернівці, не забудьте вдома свій гарний настрій. Багато століть тому місцевий бургомістр Петро Заратумба видав наказ, в якому, зокрема, говорилося: «Всі чернівчани повинні завжди перебувати в гарному настрої і посміхатися один одному. За невиконання наказу – штраф».

Рецепт, очевидно, виявився дієвим. Пройшли століття, веління Заратумби забулося, але атмосфера щастя і гарного настрою панує на вулицях Чернівців і по сьогоднішній день.

Існує, правда, легенда, яка інакше пояснює доброзичливість і прихильність чернівчан. Звичайно ж це пов'язано з кавою. Складно уявити, що цей напій, який міцно увійшов в наш спосіб життя, колись суворо забороняли в наших краях. Вважалося, що кава відволікає ченців від молитви, а пересічних громадян провокує на непотрібні дискусії про політику. Але чернівчани не змогли відмовитися від турецького нектару і повстали проти заборони. Масштабний «Кавовий бунт» вплинув на владу, і указ було скасовано. Напевно тому культура пиття кави в Чернівцях особливо цінна. Цей напій не тільки бадьорить, але і піднімає настрій місцевим жителям і приїжджим.


Крім захоплюючих легенд цього затишного куточка України, тут ще можна подивитися на літній променад на вечірніх вулицях, смачно і недорого поїсти, вдихнути солодкуватий повітря лісового краю. Побувавши хоча б раз в Чернівцях, ви назавжди залишите в цьому місті частинку свого серця. Все місто просто просякнуте духом старовини.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки