Головна  / Блог / Куди поїхати? / Ліси в Україні – де збирати гриби

Ліси в Україні – де збирати гриби

Сезон грибів в Україні в самому розпалі. З розвитком зеленого туризму таке проведення часу стає все більш популярним в нашій країні. В цьому матеріалі розповімо, де багато грибів і куди поїхати на їх пошуки.

Відпочинок в лісі в Україні

Ліси України багаті на дари: в них зростає понад 200 видів їстівних грибів. Популярністю користуються, як правило, всього близько 20 видів. Не кожен ризикне довіритися лісовим делікатесам. Але якщо ранній підйом і довгі прогулянки вологим лісом не є проблемою, то ця стаття для вас.

пара в лесу.jpg

Кращий відпочинок під Києвом в лісі – це Обухівський напрям: села Нижча Дубечня та Миколаївка, селище Клавдієво-Тарасове. На маршрутках дістатися до місця призначення можна від автостанції «Видубичі». Не менш популярний і вишгородський напрямок: Глібівка, Димер, Катюжанка. Також грибники люблять їздити в Бородянку та Мірчу.

Грибні місця в Карпатах – територія в районі озера Синевир та села Лумшори. Найбільше тут білих грибів. В районі Сваляви найкраще їхати в села Солочин і Рудникова Гута. До речі, якщо знадобиться подобова оренда житла у Сваляві – допоможе сервіс Doba.ua.

Також не менш популярні серед грибників Колочава, Вишка та Драгово. Микулинці, Щасливе та Ільківці – найкращий напрямок в районі Мукачево, а на Львівщині вдалий похід по гриби обіцяють в Східниці, Славську і Дубині. Подобова оренда житла дозволить з комфортом зупинитися тут на кілька днів. Зняти житло в Східниці можна від 300 гривень за добу.

корзина грибов 1.jpg

У Харківській області багато грибників можна зустріти в районі сіл Мохнач, Бишкин, Васищеве, Андріївка та Шелудьківка. По білі гриби та маслюки їдуть під Лозову. Квартири подобово в Лозовій досить бюджетні – 350 гривень за ніч, так що можна сміливо затриматися в цьому місті на кілька днів.

У Дніпропетровській і Полтавській областях потенційно вдалим буде похід в селище Гвардійське і село Орлик. У Житомирській області спробуйте щастя в районі Радомишля, Коростишева та Малина, а також біля сіл Висока Піч, Слобідка та Перлявка.

В Івано-Франківській області також можна знайти гриби, тому відпочинок в Яремче восени можна провести з користю на свіжому повітрі.

Розжитися печерицями та рижиками в Одеській області можна поблизу села Алтестове, а за маслюками краще їхати в бік Вилкового. Дорога неблизька, але завжди можна зняти житло у Вилковому подобово.

шампиньон.jpg

Найбільші українські ліси

Ліс – це зелені легені будь-якої країни. В Україні ці самі «легені» займають 16% території.

Найбільший ліс в Україні – це, звичайно, Карпати. Він займає третину всього лісового фонду. А в ньому найвідомішими є карпатські букові ліси, які належать до всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Не меншу цінність представляють і величні ялинові ліси, що ростуть на верхніх схилах гірських хребтів. Чи варто говорити, скільки тут грибів і чорниці!

карпаты.jpg

У Карпатах, до речі, можна зняти будиночок в лісі на добу. Пропозицій – безліч. Гостьові будиночки мають великий попит, адже житло в лісі – це найчистіше повітря, незабутня рибалка та найкращий відпочинок далеко від цивілізації. Для збору грибів краще обрати відпочинок в Буковелі восени, бо це найкращий час і місце для такого заняття. 

Хвойні ліси України в основному представлені в Поліссі. Однак, серед них особливо виділяється Цуманська пуща з її труднопрохідними широколистяними дубами. До речі, тільки тут можна зустріти зубрів.

Найстаріший і найкрасивіший ліс Полісся – Поясківський. Він знаходиться в Олевському районі Житомирської області. Вже майже 100 років в ньому заборонені вирубки, і хоча браконьєри все ж змогли завдати йому певної шкоди, Поясківський ліс все одно вважається гордістю України, так само як і Дзвінківський – найстаріший сосновий ліс Полісся.

Лісостепова зона в нашій країні представлена ​​найбільш широко – вона займає 33% території та проходить відразу через кілька областей. Найвідоміші лісові масиви на цій території – Чорний Ліс в Знам'янському районі Кіровоградської області та Канівські грабові гаї.

белый гриб.jpg

Рекомендації щодо поїздки в ліс

Правила поведінки в лісі дуже прості, але їх все одно важливо дотримуватися. Перш за все, ваші взуття та одяг повинні бути зручними та захищати все тіло: кліщів навіть восени ніхто не скасовував. Добре б прихопити з собою і якийсь засіб від кровосисних.

Обов'язково візьміть з собою воду і GPS-навігатор. В принципі, якщо ви плануєте відпочинок в межах зв'язку, з цією функцією впорається і звичайний смартфон, але смартфони мають властивість швидко розряджатися, тому повербанк зайвим не буде.

trees-2560435_1280.jpg

І, звичайно, слід дотримуватися запобіжних заходів, особливо щодо можливих зустрічей з дикими тваринами. Зокрема, категорично забороняється грати з ведмежатами, оскільки поруч з малюками завжди знаходиться їх мама, яка неодмінно кинеться захищати своїх дітей від загрози у вигляді вас.

Підкрадатися до хижака заради вдалого фото, залазити на дерево, повертатися спиною, робити різкі рухи та тікати, а також дивитися ведмедю в очі не можна – все це може бути розцінено твариною як спонукання до дії. Потрібно поводитися спокійно і впевнено, видавайте гучні звуки, спробуйте створити за допомогою друга або рюкзака видимість ваших великих розмірів – ведмідь не любить, коли опонент перевершує його в габаритах. В крайньому разі прикиньтеся мертвим і ляжте на живіт.

медведь в лесу.jpg

Сподіваємося, останні поради вам не знадобляться, і поїздка в ліс запам'ятається виключно багатим уловом.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки