Головна  / Блог / Куди поїхати? / Локації Карпат, про які мало хто знає

Локації Карпат, про які мало хто знає

Говерла, Синевир, Буковель – найкрасивіші місця Карпат, про які знають навіть ті, хто жодного разу не бував у горах. Doba.ua підготувала добірку з незвичайними та таємними місцями Карпат, які вражають і новачка, і досвідченого туриста.

Заховані перлини Карпат

  • Австрійський міст у Ворохті

Відпочинок у Карпатах може бути як активним, так і красивим. Одне з незвичайних місць України, яке нагадує локацію з фільму про Гаррі Поттера, знаходиться у селищі Ворохта. Це – австрійський віадук, збудований у 1985 році. Тоді він мав стати ланкою об'єднання Адріатичного та Чорного моря, а сьогодні – це практично музей просто неба. По мосту прокладено залізницю, але поїзди тут уже не їздять. За віком та розміром – віадук у Ворохті один із найбільших та найстаріших у Європі. Приїхавши побачити цю незвичайну будову, винайняти житло в Ворохті подобово від власників можна на сайті Doba.ua.

stariy-avstriyskiy-mist-vorohta-1.jpg

  • Обсерваторія «Білий слон» на горі Піп Іван Чорногорський

До цієї пам'ятки Карпат дістатися складніше. Обсерваторія знаходиться на вершині гори Поп-Іван Чорногорський і є високогірною спорудою. Свою назву вона отримала завдяки зовнішньому вигляду в зимовий період – обсерваторію замітає такою кількістю снігу, що візуально нагадує фігуру слона. 

Будівництво обсерваторії розпочалося у 1936 році. Через таке місце розташування процес нагадував зведення пірамід – матеріали розвантажували у Ворохті, а потім на возах та плечах гуцули близько 70 кілометрів піднімали їх до підніжжя гори. У момент активної роботи, обсерваторія була однією з найкращих у Європі. Тут працював сучасний телескоп та астрограф, за допомогою якого вивчалися планети. 

  • Озеро Бребенескул

Вирушаючи у похід горами України, красиві місця можна зустріти на кожному кроці. Але є особливі перлини, заховані від очей. Таким є озеро Бребенескул. Воно настільки високогірне, що його можна сміливо віднести до диких місць Карпат. Утворилося воно через танення льодовика. Оскільки сонячні промені зігрівають озеро лише першій половині дня, вода у ньому нагрівається максимум до п'ятнадцяти градусів. 

verkhovynalife-berbeneskul__large.jpg

Це місце є частиною Карпатського біосферного заповідника. Тут не можна розводити багаття, тому зупинятись біля озера на ночівлю – не найкраща ідея. Але Бребенескул – найвисокогірніше та найкрасивіше озеро, яке можна побачити, подорожуючи Чорногорським хребтом.

  • Фортеця «Тустань» в Уричі

Ця пам'ятка представлена ​​в багатьох путівниках як одне з кращих місць в Карпатах. Проте, добираються сюди мало хто. Наскельна фортеця – пам'ятник природи та археології, що нагадує про унікальні можливості створення оборонних споруд у середньовіччі. Сьогодні Тустань – це величезні скелі, прогулятися вздовж яких можна спеціально вибудованим переходам. А колись між кам'яними брилами були дерев'яні стіни і все разом це являло собою потужну оборонну фортецю, що служила адміністративним центром. 

Підбираючи локації, де побувати в Карпатах, додайте Тустань до списку обов'язкових. Тут обладнали оглядові майданчики. А ще за допомогою сучасних технологій можна побачити, як виглядала фортеця у свої найкращі часи. 

  • Манявський скит та водоспад

Популярні гарні місця для відпочинку в Івано-Франківській області – Буковель та Яремче. А ось невелике село Манява – не найтуристичніша локація. Але визначна пам'ятка, що височіє тут, – не гірше за цікаві місця в Яремчі. Манявський скит – давній монастир, який виконує оборонні функції. Називають його українським Афоном, бо він був заснований ченцями з цієї священної гори. 

Manyva-vodospad-04-Int.jpg

У 1980-х роках у монастирі було створено музей, але до кінця 90-х святиня знову стала чинною. На території можна побачити дерев'яну церкву і стародавні вежі, стіни, дзвіницю і підземелля. Поряд тече джерело з цілющою водою, а ще трохи далі гуркоче Манявський водоспад – один із найвищих в українських горах.

Де зупинитися?

З тим, що подивитись на Закарпатті та інших областях Західної України розібралися. Тепер, коли маршрут збудовано, потрібно подбати про комфортні умови для відпочинку.

Гірський відпочинок насамперед асоціюється з наметами та таборами. Але такий варіант підійде не всім. На щастя, з розвитком туризму в українських горах вже можна зупинитися не лише в наметі чи кімнаті у місцевих жителів. На території багатьох міст та селищ відкриваються готельні комплекси, готелі та приватні садиби. Підібрати зручний за місцезнаходженням, вартістю та зручностями варіант нескладно. У каталозі подобового житла Doba.ua можна легко зняти житло в Яремчі, Ворохті, Івано-Франківську та будь-якому іншому куточку Українських Карпат.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки