Головна  / Блог / Поради туристам / Low cost по-українськи: чи можна недорого подорожувати Україною

Low cost по-українськи: чи можна недорого подорожувати Україною

Подорожі – річ затратна, але досвідчені туристи завжди знайдуть можливість заощадити на поїздках. Допомагають в цьому лоукостери. І перш ніж розпочати огляд діючих в Україні лоукостерів, розберемося, чому low cost – це вигідно.

Чому лоукости такі дешеві?

Здебільшого, для мандрівника визначальними критеріями є ціна та якість послуг. Якщо ці умови дотримані, комфортом людина готова пожертвувати. Усвідомлюючи це, авіадискаунтери економлять на низці моментів, щоб зробити вартість своїх послуг максимально привабливою:

1.     Реалізація квитків через Інтернет дозволяє уникнути витрат на утримання авіакас. Посадковий талон пасажири роздруковують самостійно.

2.     Відносно невелика кількість персоналу.

3.     Платне харчування на борту. Для лоукостів це скоріше спосіб додаткового заробітку. Ціни досить кусючі, рідкісний пасажир погоджується перекусити під час польоту.

4.     Як правило, співпраця з другорядними аеропортами, які нерідко розташовуються за межами міста.

лоукостеры.jpg

5.     Безкоштовна лише ручна поклажа з обмеженнями за габаритами та вагою. За перевищення нормативів, а також багаж доведеться доплатити зверху.

6.     Деякі лоукост-компанії практикують квитки з «рандомними» місцями. Якщо ви летите вдвох, то велика ймовірність, що вас розсадять по різні кінці салону. І в цьому випадку потрібно або доплачувати за можливість летіти поруч, або домовлятися з сусідом про рокіровку.

7.     Відсутність бізнес-класу. У пріоритеті авіадискаунтерів – кількість посадкових місць.

8.     Уніфікований авіафлот для зниження витрат на обслуговування літаків. При цьому всі машини максимально задіяні: лоукости літають практично нон-стоп.

лоукостер дешевый.jpg

Таким чином, за вартість квитка пасажир отримує сам квиток і базовий набір послуг. Всі зручності – за ваші кровні. Втім, нічого поганого в тому, щоб потерпіти годину-дві без сервісу, але при цьому суттєво заощадити, немає. Українці все частіше вдаються саме до бюджетних авіаперевізників. Саме тому лоукости міцно закріпилися на українському ринку.

Корисні поради під час подорожей лоукостами

Якщо ви вдалися до послуг лоукостів, то візьміть до уваги всі перераховані вище моменти та пам'ятайте: за все, що ви не врахували, доведеться платити – такі правила. Саме тому рекомендуємо:

  • заздалегідь роздруковувати посадковий талон;
  • реєструватися на рейс онлайн. При реєстрації в аеропорту авіадискаунтери стягують додаткову плату – близько 30 євро за одного пасажира;
  • запасатися їжею: можна купити снеки, сендвічі або печиво. Як варіант – на сайті авіакомпанії замовити харчування заздалегідь;
  • уважно вивчати свої потреби та прайс обраного лоукосту. Не виключено, що при великих запитах (наприклад, харчування на борту плюс великий багаж) переліт обійдеться для вас навіть дорожче, ніж квиток на рейс традиційної авіакомпанії, що включає дані послуги «за замовчуванням».

фото 2 советы.jpg

Великі лоукости в Україні

На території країни свою діяльність здійснюють кілька великих лоукост-перевізників. Серед них особливо виділяються три компанії європейського значення.

  • Wizz Air

Угорська авіакомпанія, що працює переважно на території Центральної Європи. В Україні вона представлена в п'яти містах: Києві, Запоріжжі, Львові, Одесі та Харкові. Для українців станом на кінець 2019 року Wizz Air пропонує польоти в Угорщину, Німеччину, Польщу, Словаччину, Естонію, Португалію, Литву, Латвію, Кіпр, Данію, Грецію, Австрію, а також Великобританію.

  • Ryanair

Ще один мастодонт на ринку лоукостів. Як і Wizz Air, ірландська компанія працює в п'яти містах України, тільки Запоріжжя в цьому списку замінює Херсон. Напрямки по кожному місту розрізняються:

Львів: Німеччина, Великобританія, Польща, Угорщина;

- Одеса: Німеччина, Польща, Угорщина;

- Харків: Литва, Польща, Угорщина;

- Херсон: Австрія, Польща;

- Київ: Австрія, Болгарія, Греція, Кіпр, Литва, Німеччина, Великобританія, Польща, Словаччина, Швеція, Ірландія, Іспанія та Мальта.

Цікаво, що Ryanair, будучи лоукостером, співпрацює з головним київським аеропортом «Бориспіль». Це виключення з правил дешевих перевезень.

  • Vueling Airlines

Бюджетна авіакомпанія з Іспанії, яка працює виключно в Києві. Вона пропонує лише один прямий рейс – Київ-Барселона. А вже з Барселони через вузловий аеропорт – в ряд інших міст Іспанії та не тільки. При цьому Vueling Airlines вигідно виділяється з ряду лоукостів розробленою системою бонусів.

вулинг аирлайнс.jpg

Крім цих трьох компаній в Україні є й більш цілеспрямовані авіадискаунтери. Так, компанія El Al спеціалізується на перельотах до Ізраїлю, Air Arabia – в країни Азії, Ernest Airlines – виключно в Італію (з Києва та Львова), Pegasus Airlines – в Туреччину (з Києва та Харкова).

Країною за копійки: чи є лоукости в Україні?

Проблем з перельотами Україною не було ніколи, але саме лоукости, що здійснюють внутрішні бюджетні перевезення пасажирів, з'явилися відносно недавно. Час диктує свої умови. До того ж, в ситуації, коли на ринок вийшли швидкісні потяги типу InterCity, авіаперевізники виявилися змушені пропонувати вигідніші в порівнянні з регулярними рейсами варіанти.

31 березня 2019 року київський аеропорт «Бориспіль» після довгої перерви знову відкрив термінал F, який повністю відданий на роботу саме з лоукостерами. Серед них – дві українських компанії.

  • Windrose Airlines

«Роза вітрів» на ринку з 2003 року. Основним напрямком діяльності є чартери до Єгипту, Туреччини та деякі інші «відпускні» країни. Але також є внутрішні рейси в Дніпро та Івано-Франківськ й назад. Правда, назвати їх дешевими не можна – доведеться розщедритися на суму от 1100 до 6400 гривень. Розкид за вартістю суттєвий, тому перед покупкою можна проконсультуватися на «гарячій лінії» авіакомпанії, щоб вибрати найбільш дешевий квиток.

фото 4 вандроуз.jpg

  • Ukraine International Airlines

Міжнародні авіалінії України (МАУ) – флагман на ринку регулярних авіаперевезень України, як внутрішніх, так і міжнародних. Але лише з недавнього часу компанія звернула увагу на напрямок Low Cost. Наразі вона пропонує дешеві авіаперевезення в країни Близького Сходу, Європи та Африки за принципом «Раніше купи – вигідніше лети». Мережа бюджетних польотів по Україні поки розвинена слабо та представлена лише одним містом – Чернівцями.

  • SkyUp Airlines

ТОВ «Авіакомпанія Скайап» – наймолодший «гравець» на цьому ринку – їй немає й п'яти років. А з моменту перших польотів і зовсім не минуло й двох – друга річниця буде в травні 2020-го. Проте, зараз SkyUP – фактично безальтернативний варіант дешевих авіаподорожей всередині України, не дивлячись на певну частку в цьому сегменті у Windrose і МАУ.

Наразі авіафлот SkyUp налічує всього три літаки, але незабаром планується розширення до п'яти «Боїнгів». Скориставшись послугами цього перевізника, можна дістатися наступних міст:

- з Києва: Запоріжжя, Львів, Одеса та Харків;

- зі Львова: Київ і Харків;

- з Харкова: Київ, Львів та Одеса;

- з Одеси: Київ і Харків;

- і тільки з Запоріжжя по Україні діє єдиний рейс – до столиці й назад.

З великих міст увагою SkyUp обділений Дніпро, але пам'ятаємо, що сполучення Київ-Дніпро налагоджено у Windrose.

Сполучення Київ-Одеса та Одеса-Харків – нові, їх компанія запустила в червні 2019 року. Рейси за цими маршрутами виконуються два рази на тиждень – по середах і неділях.

SkyUp-Airlines.jpg

InterCity: поїзд з вітерцем

Коли вже мова вище зайшла про InterCity, то доречно буде розповісти про цей вид наземного транспорту. Швидкісні поїзди такого класу з'явилися напередодні Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, хоча планувалися задовго до цього.

Перевагами поїздів InterCity є:

а) швидкість до 160 км/год. Для тих, хто не літає літаками, це прийнятний варіант;

б) розклад: відправлення відбуваються вранці та ввечері. Це вигідно для відряджень: можна приїхати на ранковому рейсі та відправитися назад в той же день, не витрачаючи кошти на оренду житла;

в) електронні квитки: онлайн-покупка та відсутність необхідності обмінювати електронний квиток на фізичний в касі;

г) комфортні умови: сучасний «вакуумний» туалет, клімат-контроль в салоні, буфет, зручні крісла, столики, розетки, екрани та Wi-Fi. Щодо останнього у пасажирів часто виникають нарікання. Застали вай-фай, що працює – вважайте, вам пощастило. У цьому плані «Інтерсіті» безумовно є куди прагнути. 

Важливо не плутати регіональні експреси та «Інтерсіті», щоб випадково не потрапити на старі плацкарти, які переформатували під крісла. Не ризикуйте своїм комфортом і при купівлі квитків на сайті «Укрзалізниці» поруч з номерами поїздів звертайте увагу на спеціальні позначки «IC» та «IC +».

Мережа InterCity охоплює ряд великих міст міст України: Дніпро, Запоріжжя, Суми, Херсон, Кривий Ріг, Львів, Харків, Одесу. Однак назвати ІС «наземним лоукостом» не можна: вартість квитків на швидкісний поїзд суттєво дорожче плацкартів та навіть купе. Наприклад, на сьогоднішній день плацкартний квиток за маршрутом Київ-Івано-Франківськ коштує 152 гривень та 225 – купейний, в той час як «Інтерсіті» спустошить ваш гаманець на 318 гривень.

фото 5 интерсити.jpg

BlaBlaCar: головний наземний лоукост

Мабуть, найбюджетніший варіант – крім автостопу – це сервіс BlaBlaCar, який вийшов на український ринок в 2014-му році. Безумовний його плюс в тому, що він охоплює максимальну кількість населених пунктів..

Звичайно, при такому виді подорожей є певні ризики, головний з яких в тому, що водій – зовсім незнайома вам людина, і передбачити, як він поводиться за кермом, неможливо. Пив він напередодні поїздки, в якому психологічному стані та настрої перебуває – все це до моменту особистого знайомства – невідомо.

Крім того, нерідко водії «зіскакують» з рейсу в останній момент, і в цьому випадку пасажирам доводиться екстрено шукати нового.

Для максимальної безпеки пасажира та водія на сервісі існує система оцінок. Перед бронюванням місця важливо ознайомитися з рейтингом людини та думками про нього інших користувачів.

фото в машине2.jpeg

Лоукости міцно увійшли в наше життя. Можливість подорожувати не за всі гроші світу приваблює багатьох українців, і все більша кількість перевізників замислюється про розвиток цього напрямку. В Україні дискаунтери також популярні, проте всередині країни розвинені не дуже добре. Втім, основні напрямки охоплені, і між великими містами сполучення налагоджено.




Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки