Головна  / Блог / Поради туристам / Перший похід у гори: покрокове планування

Перший похід у гори: покрокове планування

Поїздка в гори – це завжди важлива подія, що вимагає серйозної підготовки. Як правильно спланувати подорож, що потрібно знати та що брати з собою в дорогу – розповімо в цьому матеріалі.

Планування маршруту

Почнемо з найголовнішого – правильного планування. Оскільки від нього і вашої підготовленості буде залежати дуже багато. Вирушати в гори найкраще в другій половині липня – першій половині серпня. Саме в цей час можна уникнути погодних примх.

погода.jpg

Досвідчені мандрівники кажуть, що починати готуватися до сходження найкраще за рік. Так-так, за рік! На перший погляд, це дуже довгий термін, але насправді час летить дуже швидко, та й зробити потрібно багато, починаючи від затвердження складу учасників і складання маршруту і закінчуючи безпосередньо підготовкою необхідної екіпіровки.

Та й себе підготувати теж обов'язково. Адже підйом на гору, та ще й з громіздким спорядженням за плечима, вимагає хорошої фізичної підготовки. По-перше, важливо перевірити своє здоров'я, тобто пройти обстеження. А по-друге, добре б зайнятися кардіо навантаженнями, причому не напередодні поїздки, а хоча б за кілька місяців до неї. Важливо постійно бути в тонусі та займатися регулярно, щоб підкорення гори не здалося пеклом на землі.

бег.jpg

Тепер безпосередньо про маршрут. Важливо розуміти, що рух вгору набагато складніший, ніж звичайна прогулянка. Тому 10-15 пройдених кілометрів на день в середньому буде досить. Максимум 20, але не рекомендується: ви вже будете працювати на знос. Причому звертайте увагу на рельєф, адже прямим і рівним підйом не буває. Крім того, необхідно закладатися і на погоду, яка може зіпсуватися, і тоді підйом буде ускладнений.

Також важливо розрахувати висоту: бажано не перевищувати в перепадах значення 1000 метрів на день. Загалом, розпланувати денний кілометраж потрібно таким чином, щоб відпустка не перетворювалася у випробування на виживання. Зрештою, від сходження на гору потрібно, перш за все, отримати задоволення. Тверезо оцінюйте свої сили, ставити рекорди ні до чого.

рельеф.jpg

Врешті, виберіть місця для ночівель. Про всяк випадок у вас повинен мати план Б – як на випадок поганої погоди, так і можливої ​​потреби в евакуації одного з ваших попутників. Передбачити потрібно все, в тому числі форс-мажорний шлях назад.

Що взяти з собою?

Тепер збираємо похідний рюкзак – це критично важлива річ в будь-якому поході. Він повинен бути максимально легким і водночас функціональним. Економити на ньому не слід, адже від нього залежить ваше відчуття зручності. Класичний похідний варіант – рюкзак об'ємом 70-75 літрів – повинен підійти.

При його комплектації важливо максимально оптимізувати простір, тобто брати з собою дійсно найнеобхідніше. Важкі речі кладіть вниз і ближче до спини, щоб знизити навантаження на хребет, вгору – легші.

рюкзак.jpg

Тепер безпосередньо до комплектації:

1. Насамперед приготуйте паспорт, квитки та гроші.

2. Найважливіші речі (на кшталт ножа, дощовика, ліхтарика та іншого) розмістіть у спеціальні легкодоступні відділи. Ніж повинен бути максимально функціональним, міцним і надійним, щоб з його допомогою можна було, наприклад, і бересту зрізати, і банку консервів відкрити.

3. Аптечка – основа будь-якого походу. Для кожного аптечка, як правило, індивідуальна і містить мінімальний необхідний набір ліків. Обов'язково потрібно взяти бинт (звичайний і еластичний), джгут, вату, лейкопластир, йод, перекис водню, нашатир, жарознижувальний і болезаспокійливий засіб, активоване вугілля, «зірочку» від головного болю, сонцезахисний крем, засіб від комах, гігієнічну помаду. За бажанням можна також взяти термометр, таблетки від кашлю.

Важливо, щоб аптечка виглядала не безформним пакетом з купою ліків. У спеціалізованих магазинах продаються похідні аптечки, які дозволяють максимально зручно згрупувати всі ліки.

аптечка.jpg

4. Намет і спальник – незамінні, якщо похід займе більше одного дня. При виборі на перше місце ставте легкість, водостійкість і зручність установки. Додатковою перевагою в наметі стануть москітна сітка і вентиляція. Також корисна річ – туристична сидушка, яка дає можливість зручно присісти в будь-яких умовах.

5. Посуд. У похід краще взяти одноразовий посуд. Стандартний набір КЛМН включає кухоль, ложку, миску і ніж – абревіатура за першими літерами слів легко запам'ятовується. Також не забувайте про казан для приготування їжі, черпак, дошку і термос.

палатка и нож.jpg

6. Газовий пальник для приготування їжі або розпалювання багаття. При покупці враховуйте обсяг балона і поцікавтеся у продавця, на скільки днів використання його вистачить. Не забудьте сірники та запальничку.

7. Їжа. Досвідчені похідники радять не нехтувати висококалорійною їжею, навіть якщо в повсякденному житті ви її не вживаєте від слова «зовсім». Підйом в гору – справа енерговитратна. Ретельно розрахуйте, щоб їжі вистачило на всю дорогу. Швидкопсувні продукти з собою брати небажано, а от різні консерви з крупами будуть вельми до речі.

Втім, серед мандрівників є і затяті противники консервів, оскільки в них багато води, і банки досить важкі. Як варіант – замінити тушкованку м'ясними чипсами, сушеним м'ясом або сирокопченою ковбасою – не менше ситно, але значно легше.

тушенка.jpg

Є кілька схем харчування в поході:

  • загальна розкладка (вся компанія витрачається на харчування в складчину);

  • харчування по наметах (відповідно, утворюються мінігрупи по дві-три людини);

  • індивідуальна розкладка.

Як зручніше – вирішувати вам. Але виходити потрібно з того, що середня вага продуктової розкладки на одну людину в день складає близько 700 грамів продукту. В горах їсти хочеться більше, апетит зростає, відповідно закладатися потрібно на 800-900 грамів на людину. Ну, а якщо ви задумали складний гірський похід IV-VI категорій складності, то це вже 1000-1100 грамів на день.

Розсортуйте всю їжу по пакетах, зробіть наліпки. На них повинна бути наступна інформація: які продукти знаходяться в пакеті, в який день і яке приймання їжі (сніданок, обід, вечеря) їх необхідно вжити. Це дозволить оптимізувати простір в рюкзаку і взяти стільки їжі, скільки вам буде потрібно – ні більше, ні менше, а також правильно розподілити приймання їжі. На місці вам достатньо буде дістати з рюкзака потрібний пакет.

котелок.jpg

8. Вода. Візьміть пляшку з водою та окремо порожню пляшку об'ємом 1,5 літра і заздалегідь продумайте, де ви зможете поповнювати запаси води. Відзначте ці місця на карті. На туристичних маршрутах, як правило, вказані точки, де є джерела. Однак іноді трапляється непередбачене – наприклад, зазначене джерело пересохло. Про це теж потрібно подумати заздалегідь і пошукати в Інтернеті актуальну інформацію.

9. Навігатор. Смартфон в поході навряд чи знадобиться, варто придбати стару добру паперову мапу. Звичайно, є й офлайн-карти, і GPS-навігатори, які теж можна використовувати, але вони мають властивість розряджатися в найбільш невідповідний момент. Ніхто не забороняє комбінувати ці варіанти. «За компанію» прихопіть і компас – зайвим не буде.

карта.jpg

10. Засоби особистої гігієни: зубна щітка, паста, мило, шампунь, туалетний папір, вологі серветки, ватні палички та диски, дезодорант. Для чоловіків на довгий шлях також необхідна бритва, крем для і після гоління; для жінок – тампони або прокладки, маленькі ножиці, пилка, дзеркальце, голки з нитками.

11. З речей радимо взяти блокнот, ручку, зарядку і повербанк, запасні батарейки (якщо використовуєте GPS-навігатор), фотоапарат і/або екшн-відеокамеру – вам напевне захочеться закарбувати своє сходження. Не забудьте і рушник.

панорама.jpg

12. Одяг та взуття: футболка, штани, сорочка з довгим рукавом, флісова кофта, головний убір (кепка, капелюшок, бандана), термобілизна та інші теплі речі, вітровка, високі черевики, кросівки, шкарпетки (звичайні, вовняні та трекінгові), піжама.

Бажано прихопити другу пару взуття на випадок, якщо «основна» промокне. В цілому орієнтуйтесь на погодні умови та зручність: одяг і взуття повинні бути комфортними, інакше задоволення ви не отримаєте.

Якщо ви вперше збираєтеся в гори, то рекомендуємо продумати та скласти список всього необхідного і діяти відповідно до нього. Момент, на який новачки часто закривають очі: нове похідне взуття обов'язково потрібно попередньо розносити, щоб потім воно не натерло ноги. «Тренувальний» момент, до речі, стосується і решти: спробуйте на пару днів вибратися за місто, щоб випробувати одяг, спорядження, рюкзак, звикнути до його ваги та навантаженням, призвичаїтися швидко ставити намет в польових умовах.

тренировочный поход.jpg

Як вибрати місце для ночівлі

Отже, припустимо, що все склалося ідеально, і ви вирушили в гірський похід. Початківці мандрівники бояться диких звірів, які можуть зустрітися їм на шляху. Однак потрібно розуміти, що звірі не менше вас не бажають зустрічі з чужинцями. Крім того, в поході ви спілкуєтеся між собою і створюєте галас – звірів це відлякує. Та й увечері, коли влаштуєтесь на нічліг, на вогонь вони теж не прийдуть. Тому за це можна не переживати.

До речі про нічліг. Кілька порад щодо нього:

1. Коли робите стоянку в горах, вдало вибирайте сторону – краще влаштовувати бівак на сході, щоб намет і роса швидко висохли зі сходом сонця.

2. Починайте підготовку до нічлігу затемна, хоча б за дві години до настання темряви.

закат.jpg

3. Майданчик повинен бути рівним, щоб намет було зручно встановлювати. Озирніться – плюсом буде наявність водойми неподалік від табору і сухого хмизу для розпалювання багаття. Але – звертаємо вашу увагу – не біля сухих дерев, які вночі можуть впасти від вітру!

4. Не рекомендується зупинятися біля підніжжя скель, щоб уникнути каменепадів, селів та інших неприємностей.

5. Також не можна ставити намет біля річища річки – у разі зливи річка стане повноводною і може затопити табір – і близько великого каменю: дощ буде «рикошетити» і заливати тимчасове житло.

6. Намет ставиться так, щоб спати в ньому головою вгору.

палатка.jpg

7. Не розводьте в середині намету відкритий вогонь, а перед сном покладіть поруч з подушкою ліхтарик, щоб у разі чого не шукати його в темряві навпомацки.

8. Після установки намету відразу закривайте вхід, щоб позбавити себе спілкування з настирливими комахами.

9. Вранці, перед тим, як скласти намет, струсіть його та просушіть від конденсату.

10. І головне: не залишайте після себе сміття і загасіть багаття! Річ банальна, однак, на жаль, не кожен дотримується цих простих правил.

путь.jpg

Після зборів перевірте, чи не забули ви що-небудь на місці табору. І можна знову вирушати в дорогу.

Сподіваємося, наші поради допоможуть у вашому першому гірському поході!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки