Головна  / Блог / Куди поїхати? / Масляна 2024: де поїсти смачних млинців?

Масляна 2024: де поїсти смачних млинців?

Святкування Масляної в Україні завжди відбувається шумно і весело. Організовуються народні гуляння, люди ходять один до одного в гості, пригощаються млинцями, варениками, пирогами, оладками, іншими смачними стравами. Не обходиться і без міцних напоїв, якими зігріваються, адже найяскравіші бенкети цього дня проходять на свіжому повітрі. Згадаймо, як святкують Масляну в нашій країні. Також визначимо, на які дати цього року припадає свято.

Що таке Масляна і як її святкують?

Це одна з улюблених народних подій, коли всі веселі, ситі та дружні. У це свято навіть колишні вороги стають друзями, люди просять один одного прощення і миряться. Православні відзначають Масляну протягом цілого тижня перед Великим постом. Масляні дні символізують прощання із зимою. Вважається, що з цього свята можна чекати весну. Масляну також знаємо як Блинницю або Колодій, в залежності від регіону. Щороку вона припадає на різні числа, все вирішує дата Великодня.

maslenica.jpeg

Коли буде масляний тиждень у 2024? Цього року святкуємо Блинницю з 11 до 17-го березня. Пам'ятаємо, що святковий тиждень складається із двох періодів. З понеділка по середу, тобто на Вузьку Масляну, займаємося господарством, прибираємо, печемо млинці. Треба все встигнути, адже з четверга до неділі починаємо гуляти на повну силу. Це Широка Масляна, коли ніхто не сидить удома. Подивимося, які масляні обряди, крім поїдання млинців та вареників, чекають на любителів веселощів.

Традиції Масляної в Україні

Витоки свята сягають язичницьких часів. Перші згадки про нього датуються IV століттям н. е. Популярне народне свято проводжання зими та зустрічі весни не було відкинуто церквою. Воно стало важливою частиною православного календаря. При цьому багато традицій масляного тижня зберегли явний язичницький підтекст. Взяти хоча б символ свята – млинець, що символізує сонце. 

Весь святковий тиждень пов'язаний із різними обрядовими активностями. Перерахуємо назви масляних днів і дізнаємося, з якими традиціями вони пов'язані.

  1. "Зустріч". У понеділок зустрічають гостей, пригощаючи їх першими млинцями, ходять до сват, щоб обговорити весілля дітей. Також у цей день роблять опудало Масляної з сіна та непотрібного одягу.

  2. "Заграші". У вівторок дівчата влаштовують оглядини, спілкуються з незнайомими хлопцями та навіть кличуть їх у гості. Також у цей день важливо скотитися із високої засніженої гірки, щоб не образити символ свята.

  3. "Ласун". У середу господині влаштовують бенкет. Тещам обов'язково потрібно нагодувати зятя млинцями.

  4. "Розгуляй". У четвер стартують буйні гуляння. Суть їх – виплеснути негатив та вирішити суперечки, бажано з танцями та піснями.

  5. "Тещини вечора". У п'ятницю зятю належить приймати тещу і пригощати її млинцями. 

  6. "Золовкині посиденьки". У суботу ходять у гості до рідних та друзів. Усі пригощаються млинцями. Невістки запрошують родичів чоловіка.

  7. "Прощений день". Неділя – час вибачень та примирення. Цього дня спалюють опудало Масляниці, супроводжуючи обряд прощання із зимою піснями та танцями.

Отже, із традиціями розібралися. Залишилося з'ясувати, куди піти на масляну, а ще краще…

maslenitsa2.jpg

Куди поїхати на Масляну в Україні?

Свято бурхливо відзначають у всій країні. Найяскравіші святкування відбуваються у великих містах. 

Київ

Столиця гуде цілий тиждень. Де поїсти млинці, а ще потанцювати, випити, подивитися святковий концерт. Традиційно гуляння проходять:

  • на ВДНГ;

  • у “Пирогово”;

  • у парку "Київська Русь";

  • у “Феофанії”;

  • у “Мамаєвій Слободі”;

  • у етно-комплексі “Українське село”.

І, звичайно, шумно буде у самому центрі – на Майдані Незалежності.

Щоб відзначати весь тиждень, вирішіть питання проживання. У вашому розпорядженні подобово квартири Київ ВДНГ, а також в інших локаціях столиці. Сервіс Doba надає прямі контакти господарів та зручну можливість бронювання. 

2222.png

Львів

На честь свята сюди стікається вся Західна Україна і не лише. Масляна у Львові відзначається особливо весело з театралізованими виставами прямо на центральних вулицях. А ще вас запрошують скуштувати найсмачніші млинці, вареники, медовуху та багато іншого. Варто орендувати житло у Львові подобово, щоби насолодитися гуляннями сповна і нічого не пропустити.

Одеса

Перлина біля моря побалує найсмачнішими начинками у млинцях та варениках – з морепродуктів. Ще тут буде багато танців та пісень, а також знаменитого одеського гумору. Хто встоїть перед таким?

Де в Одесі поїсти млинці? Варіантів маса: у центрі, на набережних, на пляжах, у скверах проходитимуть барвисті дії. Ви зможете пригощатись у численних лавках фудкортів. Не забудьте винайняти житло в центрі Одеси, адже після такого відпочинку навряд чи захочеться одразу ж вирушати додому.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки