Головна  / Блог / Куди поїхати? / Масляна в Україні: зустрічаємо весну разом!

Масляна в Україні: зустрічаємо весну разом!

Смачні проводи зими зазвичай тривають цілий тиждень. У 2024 році святкування Масляної в Україні розпочнеться 11 березня і триватиме до 17-го. Які сімейні традиції на Масляну збереглися до наших днів і де святкуватимуть Масляну в Києві, Одесі, Харкові та Дніпрі, читайте на Doba.ua.

Історія свята

Ще в дохристиянську епоху Масляна була приурочена до весняного рівнодення та служила переходом від зими до весни. Головним символом свята є млинці.

Масляний тиждень складається з семи символічних днів. Пекти млинці завжди починали з понеділка. У цей день споруджувалося опудало Масляної, яке возили вулицями на санях, а батьки молодих зустрічалися для того, щоб обговорити намічене весілля.

Вівторок називався «загравання» – в цей день видбувались оглядини наречених. Сімейні традиції взагалі мали вирішальне значення на Масляну. У середу зять приходив до тещі на млинці. У четвер починалися загальні святкування та розваги: ​​кулачні бої, стрибки через багаття, пісні-танці, катання на конях та інше. Наступного дня, в п'ятницю, вже теща приходила до зятя з візитом у відповідь на млинці, цей день мав назву «тещині вечірки». У суботу були посиденьки зовиці – невістки запрошували в гості родичів чоловіка. Нарешті, в Прощену неділю всі просили один в одного прощення, поминали тих, кого вже немає, а в кінці дня спалювали опудало Масляної.

блины.jpg

Звичайно, багато традицій з часом відходять у минуле, і зараз Масляна вже не є низкою днів, зав'язаних на сватанні. Однак це свято, як і раніше, люблять та шанують, і хоча б один день, але переважна більшість людей все ж виділяють на те, щоб попити чай з млинцями.

Де відсвяткувати Масляну?

Але якщо в метушні днів у вас все ж таки є і бажання, і можливість вирватися з буденності та провести масляний тиждень у народних гуляннях, то для вас – невелика добірка, яка допоможе відповісти на питання, як відзначають Масляну в Україні в різних областях.

Київ

Епіцентром розваг під час зимових свят у столиці можна назвати Національний комплекс «Експоцентр України». Масляна на ВДНГ у Києві завжди проходить із розмахом. Тут встановлюють велике солом'яне опудало, щоб традиційно спалити його наприкінці свята, організовують концерти, конкурси та народні забави. 

Дізнатися все про Масляницю і відсвяткувати її так, як це робили наші предки багато років тому, можна на території скансену «Пирогово». У музеї реалістично відтворюють стародавні обряди. Народні пісні, традиційні забави, спалення опудала, вареники та млинці з різними начинками та без – все це чекатиме гостей у дні свята.

pirogovo.jpg

Розваги для дорослих та дітей зазвичай організовують і у парку Феофанія. Масляна тут проходить з конкурсами, танцями та хороводами. Для найменших проводять творчі майстер-класи.

Спробувати млинці та взяти участь у народних забавах також можна у музеї просто неба «Мамаєва Слобода», в етнокомплексі «Українське село» та в «Парку Київська Русь». Збираючись приїхати до столиці на свята, винайняти квартиру в центрі Києва безпосередньо від власників можна на Doba.ua.

Одеса

Масляну в Україні відзначають у багатьох містах. Тепла Одеса – не виняток. Тут гуляння традиційно відбуваються у парку імені Шевченка. На сцені виступають творчі колективи, для гостей організовують конкурси, дітей розважають аніматори. Приїхавши до моря з іншого міста, рекомендуємо винайняти квартиру в Одесі подобово біля парку Шевченка.

Харків

Обов'язкова програма святкування масляниці в Харкові включає як мінімум дві локації. Частина заходів відбувається на площі Свободи. Тут встановлюють музичну сцену, арт-зону та ярмаркові будиночки. Також весела програма із конкурсами та забавами проходить у парку імені Горького. Тут же можна побачити наживо, як і кого спалюють на Масляну за старою традицією.

5206_ru.jpg

Дніпро

У Дніпрі також можна спробувати смачні млинці. Тут також є дві локації, де зазвичай влаштовують гуляння на Масляну. Це Січеславська Набережна та парк Шевченка. Тематичні фотозони, ярмарок, розіграші, конкурси, фуд-корти з млинцями та гарячими напоями – нудно на святі не буде нікому. Приїхавши до міста на вихідні, для комфортного відпочинку рекомендуємо заздалегідь забронювати квартиру подобово «Дніпро».

Тепер ви знаєте, коли Масляна в Україні та як її святкують у різних містах. Залишилося лише вибрати напрямок, що сподобався, і подбати про квитки та житло. Смачних вам свят!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки