Головна  / Блог / Куди поїхати? / Найпопулярніші річки України для сплаву та рафтингу

Найпопулярніші річки України для сплаву та рафтингу

Один з найпопулярніших видів активних розваг в Україні – рафтинг. А все тому, що на території нашої країни є чимало мальовничих місць, придатних для сплаву на байдарках. Про те, які гірські річки України найбільш привабливі для рафтингу та де можна сплавлятися далеко від гірських вершин, читайте в нашому матеріалі.

Чим корисний і цікавий рафтинг?

Спочатку рафтинг в Україні був частиною туристичних походів. Великі групи піших туристів використовували човни, щоб спуститися до підніжжя гір та пагорбів, попередньо піднявшись пішки.

Сьогодні ж рафтинг – це окрема самостійна розвага буквально для всієї родини. Поодинці, удвох або цілою компанією ви спускаєтеся уздовж мальовничих берегів та українських лісів. На додаток дихаєте свіжим повітрям, оздоровлюєтесь та знайомитеся з природою.

Сплави річками України бувають різного ступеня складності, тому як новачки, так і досвідчені веслярі можуть брати участь в спусках. Відповідні для такого дозвілля річки течуть на сході, на заході, на півдні та на півночі нашої країни. Вибирайте вподобаний напрямок і збирайте команду.

рафтинг чем полезен.jpg

Сплави на північ від столиці

Неподалік від Києва, в сусідніх областях, цілком можна організувати собі спортивні вихідні. Тут, під теплим весняним сонцем, протікає Десна. Вона відмінно підходить для новачків і тих, хто віддає перевагу більш спокійному сплаву.

Попри те, що Десна характеризується швидкою течією, новачки будуть відчувати себе на воді впевнено. Мальовнича природа навколо допоможе створити заспокійливий настрій. Приємним бонусом після сплаву стане рибалка.

Найближчі до Десни населені пункти – Чернігів і Остер. Обласний центр і невелике стародавнє містечко часів Київської Русі вельми гостинні та звиклі до напливу туристів у весняно-літній час. Можна відвідати старовинні церкви, прогулятися гаями, побувати на майданчиках, де знімалось старе кіно. Та й проживання подобово тут доступне.

Десна.jpg

Якщо встигнете, то відвідайте Роставицю. Ця річка підходить для сплавів виключно до кінця травня. Вона також дуже передбачувана у своїх течіях і радує туристів своїми околицями.

Початок свій Роставиця бере неподалік від Білої Церкви. Тому не пропустіть можливість відвідати це місто хоч на день. Величний Зимовий палац, велика кількість храмів і соборів, останки російського городища та справжня княжа атмосфера. Квартири подобово в Білій Церкві можна орендувати на пару днів за цілком прийнятними цінами. 

Роставица.jpg

Ближче до заходу – рафтинг на будь-який смак

Найцікавіші маршрути пролягають на річках західної України. Чорний Черемош найбільш привабливий для досвідчених рафтерів. Вона протікає від Чорногірського хребта вздовж Карпат, але радує туристів не так вже й довго. Сезон закінчується в кінці травня, тому вирішуватися на сплав потрібно максимально оперативно. Новачкам краще не ризикувати сплавляти по Черемошу, адже тут є дійсно небезпечні та екстремальні маршрути – Дудки, Ворітця, Халява.

Якщо ви вибрали рафтинг на Черемоші, то зупиніться на пару днів у Верховині. Це невелике селище облаштоване спеціально для туристів. Тут працюють школи рафтингу, організовують походи та риболовлю. А ще тут є цікаві етнографічні музеї.

черемош.jpg

Не хочете поспішати з організацією сплаву? Тоді вам підійде Прут, бо у нього сезон стартує трохи пізніше й триває аж до вересня. Але ця річка також з характером і переважно підходить досвідченим рафтерам. У масштабах сусідньої Молдови Прут – найбільша річка, а в Україні – одна з найпопулярніших для сплаву. Для рафтингу тут потрібно мати гарну підготовку та багато практики, а ще надійну команду.

Віддавшись повністю сплаву Прутом, загляньте в сусіднє Яремче або Ворохту. Містечка Івано-Франківської області чудово підходять для екотуризму. Кінні прогулянки, походи, риболовля, сходження на скелі Довбуша та Говерлу. У пік сезону житло рекомендуємо бронювати заздалегідь, бо гостей тут вистачає.

Прут.jpg

Максимально близько до гір протікає вузька річка Тиса. У сезон дощів рівень води підіймається та рафтинг-екіпажі заповнюють берега, пороги піддаються легше, а природа навколо радує зеленню. У деяких місцях річка значно звужується, проходи цих ділянок вимагають вправності.

Тиса протікає повз кілька міст Закарпатської області. Найбільш гостинними в цьому регіоні можна назвати Хуст та Чоп. У сезон тут можна побачити цвітіння знаменитої Долини нарцисів. Туристів також привертає місцева кухня, доступне житло та цікавий колорит в силу безпосередній близькості європейського закордону. Щоб затриматися тут на довше з комфортом, рекомендуємо зняти квартиру в Хусті подобово.

Тиса.jpg

Сплав під Одесою

В Одесу можна їздити не тільки для того, щоб поніжитися на чорноморському узбережжі. Через цей регіон протікають дві річки – Південний Буг і Дністер. Південний Буг в різних ділянках підходить для груп різного досвіду. Найекстремальнішою називають зону від Первомайська до Олександрівки. Звідси можна спуститися до моря і вже відпочити в Одесі.

Дністер – більш спокійний, в ньому майже немає важких порогів, течія у цієї річки помірна. Тури, які організовують сюди, користуються популярністю у новачків. Маршрут пролягає через Дністровський каньйон  – один з наймальовничіших куточків України.

Крім Одеси, Дністер веде уздовж легендарного Хотина та Білгород-Дністровського. Не упустіть можливості орендувати квартиру подобово в Білгороді-Дністровському та оглянути ці історичні місця. Фортеці, палаци й військове кладовище вражають своєю величчю.

Южный буг.jpg

Попри свою популярність, рафтинг –  це екстремальний вид спорту. Потрібно максимально відповідально підходити до такого відпочинку. Якщо у вас не вистачає досвіду, краще замовте тур або заручіться допомогою тренера. Правильно розрахувавши свої сили та зібравши надійну команду, ви забезпечити собі найяскравіші вихідні року.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки