Головна  / Блог / Куди поїхати? / Найсмачніші гастрономічні фестивалі Закарпаття

Найсмачніші гастрономічні фестивалі Закарпаття

Кожен регіон України славиться своїми автентичними стравами. У Полтавській області пишаються галушками, Житомирщина – край дерунів, в столиці кожен повинен обов'язково покуштувати котлету по-київськи, а в Одесі – биточки з бичків. У Херсоні гостей почують баклажанами особливого приготування, у Кіровоградській області – кручениками та варениками, на Дніпропетровщині до столу подають форшмак і фірмову юшку.

Але серед усіх регіонів країни Закарпаття, мабуть, найрізноманітніше за своєю кухнею, адже в ньому поєднуються багатовікові кулінарні шедеври різних культур і національностей. Не дивно, що цей регіон є лідером за кількістю щорічних гастрономічних фестивалів. У цьому матеріалі розповімо про найвідоміші та найпопулярніші з них.

 Всі фестивалі, про які піде мова, зібрані в хронологічній послідовності.

1. Фестиваль-чемпіонат бограча

Бограч – це візитна картка регіону. Цю страву можна знайти в кожному закарпатському ресторані. У перших числах квітня в селі Косонь – тому самому, що славиться комплексом термальних вод – відбувається традиційний турнір з приготування смачного угорського гуляшу. Кілька команд професійних кухарів змагаються в кулінарному мистецтві, а переможців визначає експертне журі.

В цей час всі охочі можуть відпочити в термальних басейнах комплексу, вивчити угорський танок чардаш або просто попити фрич, традиційний напій фестивалю. Вхідний квиток на фестиваль передбачає келих цього самого фрича і порцію бограча.

Фестиваль-чемпіонат бограча.jpg

2. Гастрофест «Огинь и Мнясо»

Це відносно молодий фестиваль, який усього кілька років проходить у Мукачеві. Його особливість – приготування овочевих і м'ясних страв на вогні. Захід охоплює вікторини та конкурси, концерти, пісні й танці, а також безкоштовну дегустацію закарпатського вина і крафтового пива. До того ж вхід на нього абсолютно вільний. Гастрофест проходить у парку Перемоги в травні.

Огинь и Мнясо.jpg

3. Свято вина «Угочанська лоза»

Назва говорить сама за себе: на це свято з'їжджаються всі цінителі вина. А де збиратися поціновувачам вина, як не у Виноградові? Фестиваль виноградарів-виноробів проходить у перших числах травня в парку Перені. Тут можна придбати продукцію закарпатських виноробів, взяти участь у майстер-класах та лотереї, покататися на конях і послухати живу музику. Перед початком фестивалю на центральній вулиці міста проходить святкова хода.

Угочанська лоза.jpg

4. Фестиваль «Берлибаський банош»

Він проходить у середині травня в селищі Костилевка під Раховом, не доїжджаючи зовсім небагато до Географічного центру Європи. Це своєрідний аналог чемпіонату бограча, тільки тут умільці змагаються в приготуванні традиційної гуцульської страви – баноша.

У рамках гастрофеста заплановані майстер-класи, змагання, конкурси та виставка-показ гуцульських нарядів. Крім того, працює ярмарок, де гості можуть поласувати бринзою та іншими стравами місцевої кухні.

барлибанський банош.jpg

5. Фестиваль вина та меду «Сонячний напій»

У другій половині травня підвали «Совиного гнізда» по вулиці Ференца Ракоці в Ужгороді приймають гостей на фестивалі меду і вина. В цей день найкращі пасічники й винороби виставляють на продаж свою продукцію, яку прямо на місці пробують і купують відвідувачі. Також не обходиться без бограча, шашликів та інших блюд. У загальному сенсі це більше ярмарок, ніж фестиваль, але випити й закусити тут можна, так би мовити, від душі.

Сонячний напій.jpg

6. Міжнародний фестиваль чеського пива в Колочаві

Хочете скуштувати справжнього чеського пива? – приїжджайте в червні в село Колочава. Воно знаходиться неподалік від Національного природного парку «Синевир». Саме сюди з'їжджаються чеські пивовари, щоб здивувати гостей пінним напоєм. Без національних закарпатських смаколиків теж не обходиться. Також організатори обіцяють конкурси та музичну програму. Вхід вільний.

Міжнародний фестиваль чеського пива в Колочаві.jpg

7. «Колочавська ріплянка»

Цей фестиваль проводиться в музеї «Старе село» в Колочаві у червні. Місцеві жителі в ці дні традиційно готують своє фірмове блюдо – ріплянку. Якщо коротко, то це пюре з кукурудзяним борошном. Але насправді це лише основа, до якої подається мачанка – а вона, своєю чергою, в складі може мати й сало, і бринзу, і сметану, і гриби, і багато іншого.

Також не обходиться і без концертної програми, театралізованих вистав і майстер-класів з приготування страви. Вхід на територію музею під час свята платний.

Колочавська ріплянка.jpg

8. Фестиваль «Сила життя – у джерелах Карпат»

Цей фестиваль мінеральної води проходить на початку липня в Поляні. Як відомо, Закарпаття – це одна велика здравниця, і в ці дні всі гості можуть спробувати практично всі види цілющих вод від місцевих заводів і санаторіїв. Крім цього, діятиме ярмарок, де продаватимуться домашнє вино і мед.

Сила життя – у джерелах Карпат.jpg

9. Фестиваль «Бичківські голубці»

Великий Бичків на Закарпатті влаштовує свій гастрофест. Спочатку в селищі проходить святкова хода, після чого воно ділиться на чотири «мікрорайони». Кожна «команда» готує голубці у різному вигляді й часом з незвичайними начинками. Навряд чи ви пробували голубці зі шкварками, ковбасою і грибами, кукурудзою. Якщо ні – приїжджайте у Великий Бичків і напевно почерпнете для себе новий рецепт улюбленої страви.

Бичковські голубці.jpg

10. Фестиваль «Медовий спас»

У середині серпня найсолодший фестиваль проходить в Ужгороді на набережній Незалежності. Величезний вибір меду від найкращих пасічників регіону, медовуха, маточне молочко і просто закарпатська кухня, виступи музичних і творчих колективів, дегустації та конкурси – протягом цих днів у столиці Закарпаття нудьгувати точно не доведеться.

Фестиваль «Медовий спас.jpg

11. Фестиваль «Свято леквару»

Центром народних гулянь в кінці серпня стає село Геча. До уваги гостей – змагання кращих сливоварів. Взяти участь в приготуванні на відкритому вогні леквару – так називається закарпатське повидло – може будь-хто. Захід проходить з ранку до вечора, а на його завершення журі виносить свій вердикт і визначає переможця. Але, звичайно, не варенням єдиним харчуються відвідувачі заходу – вареники, голубці, смажені на грилі страви й, звичайно, бограч вгамують голод, а концертна програма скрасить проведення часу.

Фестиваль «Свято леквару.jpg

12. Свято меду

Зустрічати осінь найкраще у Мукачеві, де на початку вересня проходить свято бджолярів. Якого тільки меду і похідних з нього тут немає в ці дні – все аж до сувенірів з меду!

Свято проходить у парку Перемоги у форматі ярмарку, але також передбачена насичена розважальна програма. Особливо цікавими будуть активності для дітей.

Свято меду.jpg

13. Фестиваль «Гуцульська бринза»

Ще один ярмарковий фестиваль, що дозволяє ближче познайомитися з гуцульською культурою, щорічно проходить на початку вересня в амфітеатрі «Буркут», що стоїть в мальовничому парку Рахова.

За розмахом це один з найбільших гастрофестів України. Вхід, як і на багато попередніх, вільний. Всі охочі можуть продегустувати національні страви, приготовані на основі овечого сиру. Ну і, звичайно, без пісень, конкурсів і танців теж не обійдеться.

Фестиваль «Гуцульська бринза.jpg

14. Фестиваль збору Винограду

Також у вересні вас чекає селище Середнє, яке знаходиться строго посередині між Ужгородом та Мукачево. Взагалі він славиться своїм замком тамплієрів, але у вересні всі приїжджають дивитися не на нього. Даний фестиваль дозволить заглибитися в процес приготування вина і спробувати найкращі його сорти під звуки народних ансамблів. Вхід вільний.

Фестиваль збору Винограду.jpg

15. Фестиваль «Варишське пиво»

Нарешті, у середині вересня в Мукачеві проходить молодий, але вже традиційний фестиваль пінного напою. Смачно, ситно, п'яно і весело – це про нього. Найкращі сорти крафтового пива від відомих виробників і широкий вибір закусок у вигляді овочів на грилі, свинячих вушок, ребер і, само собою, курячих крилець чекають гостей у парку Перемоги.

Варишське пиво.jpg

Закарпаття – дивовижний край. З квітня до жовтня різні міста перетворюються в гастрономічні центри. Кількість смачних фестивалів тут просто зашкалює. І якщо відвідати всі, то є ймовірність, що їхати звідси просто не захочеться.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки