Головна  / Блог / Поради туристам / Приголомшлива Україна: природні заповідники України

Приголомшлива Україна: природні заповідники України

Надзвичайною мальовничістю, щедрістю та багатогранністю відрізняється природа України. Родюча земля, безкраї степи, численні водойми, величні гори та ліси, багатий світ флори та фауни. Щоб зберегти всі ці багатства, були створені природні заповідники України. Їх головним завданням є збереження природних ландшафтів, а також видів тварин і рослин, що зникають. Doba.ua підготувала огляд декількох основних заповідників.

Єланецький степ – збереження степової зони

Заповідник був відкритий в 1996 році, щоб зберегти унікальну типчаково-ковилковий степ. Попри невелику територію, яка становить трохи більше 1,5 тисячі гектарів, «Єланецький степ» відрізняється приголомшливими ландшафтами, багатим рослинним і тваринним світом. Тут росте понад 450 видів різних рослин. На території водиться близько 1,5 тисячі видів безхребетних тварин і більше 180 хребетних видів. З них 11 видів включені до Європейського червоного списку та понад 70 – до Червоної книги України. У заповіднику є екологічний коридор, який проходить уздовж вольєра зоопарку, довжина його становить 1,2 км. Найближче велике місто, звідки можна дістатися до «Єланецької степу», – Миколаїв.


Кедрові Горгани – перлина Карпатських гір

Розташована біля підніжжя гори Довбушанка, розкинулася більш ніж на п'ять тисяч гектарів унікальна зона – природний заповідник «Горгани». Він був створений з метою зберегти рідкісний вид кедрової європейської сосни. Через те, що заповідна зона має рідкісні види флори й фауни, які є дуже уразливими, її територією заборонені туристичні маршрути. Подивитися охоронні об'єкти можна лише з дозволу та в наукових цілях, під супроводом відповідальних працівників. Для цього створені науково-пізнавальні стежки, протяжністю понад 38 км. Щоб побувати в цьому унікальному місці, слід приїхати до Івано-Франківська, а звідти в місто Надвірна. Чимало варіантів квартир на добу Івано-Франківськ можна знайти в каталозі подобової оренди на Doba.ua.

Горгани Довбушанка.jpg

Канівський заповідник – найстаріша зона лісостепу

Недалеко від міста Канів знаходиться один з найстарший із заповідників в Україні – «Канівський заповідник», створений ще в 1923 році. Загальна площа становить трохи більше двох тисяч гектар, а головна функція – охорона унікальних природних лісостепових і водних комплексів. Заповідник має дві основні зони – материкову та острівну. Унікальний рельєф, мальовничі ландшафти, численна різноманітність світу фауни та флори просто вражають. На території росте близько 990 видів рослин судинного типу, а також більше тисячі грибів і 170 видів лишайників. П'ять видів рослин і 26 видів тварин занесені до Європейського червоного списку, 29 видів рослин і 83 види тварин – в Червону книгу України. Побачити цю красу можна, приїхавши до Канева. Для зупинки на ночівлю рекомендує звернути увагу на квартири подобово в Каневі.

каневский заповедник.jpg

Рівненський заповідник – територія шести лісництв

Одна з найбільших за величиною природних заповідних територій України, що займає більше 42 тисячі гектарів і складається з 6 лісництв, розташована в півтора годинах їзди від міста Рівне. Заповідник був відкритий у 2003 році з метою збереження рідкісних, представників флори й фауни, що зникають. Це унікальний ландшафт, що охоплює лісовий та болотний масив, який зберіг в собі комплекс тваринно-рослинного світу. Тут налічується понад 670 видів рослин вищого типу, велика площа яких складається з соснових лісів. Водяться близько 660 видів тварин, 210 з яких під охороною. До Червоної книги України занесені 28 типів рослин і 36 видів тварин.

Оскільки дорога з Рівного до заповідника й назад займає близько трьох годин, краще приїжджати в Рівне не на один день. Житло в Рівному подобово для зупинки на ніч знайти буде нескладно.

Ровненский заповедник.jpg

Тернопільські Медобори – зона медоносних рослин

Недалеко від міста Тернопіль знаходиться унікальний заповідник зі смачною назвою «Медобори». Обумовлено це тим, що на його території ростуть у великій кількості медоносні рослини. Загальна площа становить понад 9,5 тисячі гектар, 93% з яких займають ліси. Найчастіше з дерев тут зустрічається дуб (майже 50%), а також граб та ясен. У заповіднику зростає більше 800 видів рослин судинного типу, з них 29 видів – під охороною. Вельми багатою й різноманітною є фауна, тут можна зустріти оленя, лося, лисицю, кабана. Головною унікальністю даної території є Товтр – бар'єрний древній риф, що утворився понад 25 млн років тому.

медоборы заповедник.jpg

Українські заповідники є зразком дикої, незайманою людиною природи. У таких місцях як ніде відчувається велич і краса нашої країни. З метою збереження флори й фауни на території заповідників заборонені будь-які види людської діяльності.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки