Головна  / Блог / Куди поїхати? / Осінній рафтинг: куди поїхати в Україні?

Осінній рафтинг: куди поїхати в Україні?

Популярність сплавів по річках України набирає обертів. Цей вид активного відпочинку підходить як для досвідчених спортсменів, так і для сімейних пар з дітьми. В яких регіонах найбільш сприятливі природні умови для сплавів на рафтах, розповідаємо в цьому матеріалі.

Активним сезоном рафтингу вважається час, коли рівень води в річках піднімається. Це відбувається за рахунок танення снігів і в період дощів. В цілому сплавлятися по річках можна з квітня по жовтень.

Рафтинг восени: плюси і мінуси

Вересень і частина жовтня підходять для організації сплавів. У цей час сонце вже не таке агресивне, тому сплавлятися комфортніше, ніж влітку.

Явним плюсом рафтингу восени є підйом рівня води. Для багатьох водних артерій це важливий момент, тому що влітку деякі річки стають занадто дрібними.


Крім фізичного комфорту осінній рафтинг радує і візуальною складовою. Природа перетворюється, змінюючи відтінки зеленого на вогненні кольори. Неважливо, який напрямок вибрати, будь то рафтинг в Карпатах або сплави в центральних регіонах, осінній відпочинок однозначно запам'ятається пейзажами.

До того ж, осінь - час, коли ціни на відпочинок значно знижуються. І число відпочиваючих зводиться до мінімуму. 

Серед можливих мінусів - непередбачуваність погоди. Осінь може видатися як теплою і не дуже дощовою, так і з різкими похолоданнями та великою кількістю опадів. Погана погода може застати зненацька і зіпсувати враження від відпочинку. 

Крім того, восени вода в річках відчутно прохолодніше, тому для сплавів необхідне додаткове спорядження - гідрокостюм і спеціальні черевики. Зазвичай таку екіпіровку можна взяти в оренду в пунктах прокату разом з шоломом і рятувальним жилетом.

Вересень - найкращий час для сплаву

Перший осінній місяць - один з кращих періодів для рафтингу. Західна Україна, центральні та південні регіони - річки всієї країни наповнюються водою, створюючи відповідні умови для сплавів.

У вересні вже не так жарко, але ще немає пронизуючої осінньої прохолоди і вогкості. Тому, плануючи відпочинок в Карпатських горах або в будь-якому іншому мальовничому куточку країни, можна сміливо розширювати маршрут пам'ятками, розташованим поблизу великих річок.

Найсприятливішим періодом досвідчені рафтери називають перші два тижні вересня. 


Місця для рафтингу в Україні

Українська природа багата на великі річки. Спуски по гірській річці на човні, сплави на байдарках по Десні або на каяках по спокійній річці Рось - варіантів для активного відпочинку багато. Рафтинг - один з простих способів сплаву, який не потребує особливої фізичної підготовки.

Серед популярних напрямків виділяють Карпати. Чорна і Біла Тиса, Прут, Чорний і Білий Черемош - перевагою цих річок є красиві гірські пейзажі. Любителі екстремальних спусків вибирають пороги Чорного Черемоша. Маршрути Білого Черемоша, Прута і Тиси Не такі складні і проходити по ним краще в період паводків, так як глибина цих річок невелика. 

Приїжджаючи в Карпати восени, крім водних розваг, можна насолодитися красою водоспадів, піднятися на Говерлу чи Піп Іван, заглянути в місцеві сироварні і розслабитися в теплих закарпатських чанах.

Чи не меншою популярністю серед любителів сплавів користується річка Дністер. Найбільш мальовнича ділянка - Дністровський каньйон. У цьому місці над річкою підносяться скелі з гротами, печерами і водоспадами. Рафтинг тут часто поєднують з походами і відпочинком в наметах.

Ще однією важливою річкою є Південний Буг. Рафтинг на Південному Бузі популярний з березня по жовтень. Але саме восени в період дощів рівень води найбільш підходить для екстремальних спусків. Вибираючи місця на Південному Бузі, куди поїхати за сильними враженнями, зверніть увагу на маршрути, що проходять через «Гранітно-степове Побужжя». На цьому відрізку розташовані відомі серед екстремалів Мігейські і Богданівські пороги. Недалеко знаходяться Актовський і Арбузинський каньйони. Можна поєднати рафтинг і піші прогулянки по каньйонах в один похід, а можна розбити ці активності на кілька днів. У другому випадку для відпочинку можна зняти квартиру подобово у Вознесенську.

Крім названих напрямів, також підходять умови для сплавів на річках Десна і Рось у Київській області. Це хороший варіант для вікенду на вихідні з зупинкою в наметах, риболовлею і барбекю. А також на річці Тетерів в Житомирській області. Тутешні маршрути проходять через вражаючі каньйони - Коростишівський та Мармуровий. Плануючи тривалий відпочинок, зупинитися можна в Коростишеві. Оренда квартир подобово Коростишева представлена на сайті Doba.ua.

Вирушати в сплав самостійно не маючи досвіду - не дуже гарна ідея. Перші спуски краще здійснювати з інструктором. Багато пропозицій як одноденних, так і більш тривалих із зупинкою в наметах або відвідуванням визначних пам'яток пропонують туристичні оператори. В таких турах важливі продуманий маршрут і організація необхідного спорядження для здійснення сплавів.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки