Головна  / Блог / Куди поїхати? / Озера, печери та каньйони: 7 природних чудес України

Озера, печери та каньйони: 7 природних чудес України

Серед великої кількості природних пам'яток України за допомогою конкурсу було відібрано сім найбільш значущих. Цей топ і має офіційну назву «7 чудес України». У цьому матеріалі ми познайомимо вас з кожним з них.

Асканія-Нова

Біосферний заповідник «Асканія Нова» – це природний «музей просто неба» в Херсонській області. Його загальна територія – понад 33 тисяч гектарів, 11 з яких – «абсолютно заповідна зона». Це первозданна, незаймана природа, в якій мешкають понад 3000 видів тварин і птахів і росте більше 500 видів рослин. Деякі з них занесені до Червоної книги України, а деякі були завезені з інших континентів.

Заповіднику майже 150 років. «Асканія-Нова» поділена на три частини: Північну, Південну і Чапельський Під. Щоб відчути всі три, знадобиться автомобіль і не один день часу.

У заповіднику є вольєрна зона, де живуть африканські страуси, павичі, дрохви, і фактично природне середовище – там можна побачити рідкісних коней Пржевальського.

Аскания нова.jpg

Адреса: Херсонська область, Чаплинський район, селище Асканія-Нова, вул. Паркова, 15.

Як дістатися: спочатку потрібно доїхати до сусідніх великих населених пунктів (наприклад, Херсона чи Генічеська), звідки пересісти на рейсовий автобус до селища.

Точка на карті: 46.457324, 33.868013

Національний природний парк «Подільські товтри»

Найбільший парк України, що входить до світової спадщини ЮНЕСКО, знаходиться на території Кам'янця-Подільського. Він поєднує в собі унікальні природні комплекси, рукотворні та археологічні об'єкти, історико-архітектурні пам'ятники. Це дивовижний природний комплекс, який доповнює знамениту історичну спадщину Кам'янця-Подільського.

Багато тварин, що мешкають на території парку, занесені в Червону книгу, а мальовничі рифи, висота яких досягає 400 метрів над рівнем моря, - єдині у своєму роді! Також тут зустрічаються печери та карстові поля.

Флора парку налічує майже 1700 видів рослин, а фауна – 55 видів ссавців і 214 видів птахів. Подільські товтри підходять для пішого, водного автомобільного і навіть повітряного туризму (в Кам'янці-Подільському проходять щорічні фестивалі повітряних куль), а відпочинок в цих мальовничих місцях може носити як пізнавально-культурний, так і оздоровчий характер.

Плануючи поїздку до Подільських товтр, зупинитися можна в Кам'янці-Подільському. Підібрати та винайняти квартиру в Кам'янці-Подільському можна за допомогою каталогу Doba.ua.

Подольские товтры.jpg

Адреса: Хмельницька область, Кам'янець-Подільський, пл. Польський ринок, 6, Національний природний парк «Подільські Товтри».

Як дістатися: доїхати до Кам'янця-Подільського можна як потягом, так і на автобусах з будь-якої точки України.

Точка на карті: 48.675575, 26.573614

Печера Мармурова

Унікальна печера гірського масиву Чатир-Даг на висоті 920 метрів над рівнем моря – справжня родзинка Криму. Складна система залів і галерей, прикрашених сталактитами й сталагмітами, загальною довжиною більше двох кілометрів і глибиною 60 метрів, роблять її однією з найбільш мальовничих і обладнаних у світі.

У Мармуровій печері є кілька залів: Тигровий хід, Зал Перебудови (Обвальний зал), Палацовий зал, Рожевий зал, Зал Надії, Люстровий зал. Кожен облаштований для туристів: є поручні, бетонні доріжки, освітлення. Продуманий цілий туристичний маршрут. Величні колони, кам'яні водоспади, мінерали та багато іншого – спелеотур буде різноманітним.

Крім того, ця печера дала вченим багато матеріалів для досліджень, оскільки в ній були виявлені останки печерного лева – вимерлого виду, що населяв раніше територію Європи та Сибіру, ​​а також останки мамонтів і личинки мух.

Пещера мраморная.jpg

Як дістатися: Печера знаходиться в селі Мармурове Сімферопольського району. На жаль, з відомих причин прямого рейсу до Сімферополя з України нині немає.

Точка на карті: 44.797214, 34.279543

Озеро Свитязь

Це одна з найбільших водойм України. Озеро входить до складу Шацьких озер і Шацького природного національного парку, щорічно привертає на свої береги тисячі відпочивальників. Завдяки кришталевій чистоті води його ще називають «українським Байкалом».

Влітку завдяки невеликій глибині та плавному заходу до води, озеро добре прогрівається, тому відпочинок в Шацьку користується особливою популярністю у туристів. На прибережній лінії діють різні пансіонати, котеджі та бази відпочинку.

озеро свитязь.jpg

Як дістатися: озеро Світязь знаходиться поблизу однойменного села, а також селища Шацьк Волинської області – це близько години їзди на машині від Ковеля. Крім того, від Ковеля регулярно (кожні пів години) ходять маршрутки безпосередньо до Світязя. Ну, а як добиратися безпосередньо до Ковеля – вже на ваш розсуд. Ковель – великий залізничний вузол, та й прямі автобуси до міста теж ходять, тому проблем з дорогою не виникне.

Точка на карті: 51.496667, 23.838889

Дністровський каньйон

Фантастична за красою долина Дністра охоплює 250 кілометрів, що дозволяє їй мати горде звання найбільшої не лише в Україні, а й у всій Європі! Каньйон розташовується на території відразу чотирьох областей: Івано-Франківської, Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької.

Мальовничі краєвиди та неповторна природа, звивистий Дністер і скелясті береги з численними печерами, які є пам'ятками культури різних народів, нікого не залишають байдужим. Особливо красиво в районі між гирлами Золотої Липи та Збруча. Милуватися красою Дністровського каньйону можна нескінченно!

днестровский каньон.jpg

Як дістатися: це можна зробити як на автомобілі, так і на автобусі. З першим варіантом все ясно, а при другому потрібно спочатку доїхати до Тернополя чи Івано-Франківська, а звідти – до сіл, що знаходяться неподалік від каньйону (Михальче, Хмелева та інші).

Точка на карті: 48.865151, 25.442806

Регіонально-ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя»

Найдавніша в Євразії ділянка суші знаходиться на півночі Миколаївської області. У 1994 році на цьому місці був створений ландшафтний парк. Територія гранітно-степового Побужжя становить понад шість тисяч гектарів і тягнеться на 70 кілометрів.

Попри те, що навколо в основному степ, цей парк різко виділяється долиною з гранітними скелями, водоспадами та островами. І недарма – адже на цьому місці колись були древні гори.

На території парку було знайдено близько 100 археологічних пам'яток, а сьогодні тут росте майже 900 видів рослин і мешкає 300 видів хребетних тварин. А ще парк має потенціал рекреаційно-оздоровчої зони завдяки запасу цілющих радонових вод. Тому в Побужжя туристи нерідко приїжджають не тільки за природними красотами.

степное побужье.jpg

Як дістатися: спочатку необхідно доїхати потягом до Миколаєва, де пересісти на рейсовий автобус до Первомайська або Южноукраїнська. Поруч з парком «Гранітно-степове Побужжя» є і більш дрібні населені пункти, але в цих двох можна знайти подобові апартаменти.

Точка на карті: 48.029349, 30.955983

Озеро Синевир

Одне з найкрасивіших і привабливих місць Закарпаття. Легендарне древнє озеро Синевир – йому понад 10 тисяч років – знаходиться в горах, на висоті 989 метрів над рівнем моря.

Синевир також має і другу неофіційну назву – «Морське око» – через невеликий острів, що знаходиться посередині озера, схожий на зіницю, якщо дивитися на нього з висоти пташиного польоту.

Вода Синевиру прозора і чиста, тому тут водиться форель, а навколо одного з найкрасивіших озер ростуть високі ялини. Це облаштоване туристичне місце. Так, на березі озера є скульптурна композиція «Синь і Вир», ярмарок та пара закладів, а до острова на плоту регулярно відбуваються прогулянки.

Для проживання туристам пропонуються котеджі та будиночки на Синевирі (приватний сектор). Також є можливість зупинитися з наметом.

синевир 1.jpg

Адреса: село Синевирська Поляна, Міжгірський район Закарпатської області.

Як дістатися: найзручніше це зробити на машині. Але якщо цей варіант не підходить, то для початку потрібно доїхати потягом до станції Воловець, після чого пересісти на рейсовий автобус до Міжгір'я або села Синевирська Поляна. Автобус ходить досить рідко, тому по можливості потрібно заздалегідь підлаштувати маршрут.

Точка на карті: 48.616603, 23.685684


Україна – напрочуд гарна країна з чарівною природою. Не пропустіть можливість доторкнутися до прекрасного. Адже, як то кажуть, краще один раз побачити ...



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки