Головна  / Блог / Куди поїхати? / Озера в Карпатах, на яких варто побувати

Озера в Карпатах, на яких варто побувати

Літній відпочинок в горах може стати чудовою альтернативою відпустці на морі. М'який клімат, чисте повітря та спокійна водна гладь карпатських озер – ідеальні умови для сімейного відпочинку. Про найкрасивіші гірські локації біля води –  в нашому матеріалі.

Особливості карпатських водойм

Гірські озера України можна легко сплутати з озерами Норвегії, Новій Зеландії або Швейцарії. А все через неймовірно красиві пейзажі. Спостерігати за тим, як в дзеркальній поверхні води відбивається ніжно-блакитне небо й зелені вершини гір можна нескінченно.

синевир 1.jpg

Відпочинок у Карпатах влітку біля озера часто асоціюється з походами, наметами й піснями під гітару біля вогнища. Такий варіант підійде всім любителям дикої природи. Але для цінителів комфорту на час відпочинку влітку в Карпатах можна зняти затишний котедж або кімнату в приватному будинку.

Головна особливість гірських озер і річок – купатися можна не скрізь. Частина водойм знаходиться на заповідних територіях, а частина – відштовхує крижаною водою, кам'янистим дном, сильною течією з холодними підводними ключами. Але якщо купання – важлива складова відпочинку, на території багатьох комплексів є басейни або невеликі озера з обладнаними пляжами.

озеро буковель.jpg

Синевир – пастка для туристів

Озеро Синевир – найвідоміше в Карпатах і найбільше озеро природного походження в Україні. Знаходиться воно поблизу села Синевирська Поляна, на висоті 989 метрів над рівнем моря в оточенні густого лісу. У центрі водойми видніється невеликий острів, завдяки якому ця природна пам'ятка отримала назву «Морське око». Для збереження територій навколо озера був утворений національний природний парк «Синевир».

Ловити рибу та купатися в озері заборонено. Але попри це, відпочинок біля Синевира користується великою популярністю в теплу пору року. Для туристів на території національного парку прокладено кілька екологічних стежок та туристичних маршрутів. Можна насолодитися пішими прогулянками, а можна покататися верхи або на велосипедах.

синевир.jpg

Встановлювати намети біля озера не можна. Для проживання відпочивальникам пропонуються номери в готелях, котеджі та кімнати в приватному секторі. Винайняти житло біля озера Синевир з потрібними умовами можна на Doba.ua.

Відпочинок на Карпатських озерах – чим зайнятися?

Синевир – відоме, але не єдине красиве озеро в Карпатах. Крім цієї локації, мандрівники прагнуть побувати біля ще однієї пам'ятки Карпат – найвисокогірнішого в Україні озера Бребенескул. Знаходиться воно на висоті 1801 метрів над рівнем моря, в глибокій ущелині. Через таке розташування тут навіть в травні може бути сніг.

Пейзажі Бребенескула приваблюють багатьох любителів піших походів, проте плануючи відвідати озеро вперше, потрібно бути готовим до того, що навіть влітку тут може бути холодно, сонце освітлює це місце тільки в першій половині дня. Плануючи тривалий відпочинок в Карпатах біля води, краще вибрати інше місце.

бребенескуль.jpg

До найзагадковіших і красивих озер Карпат можна віднести озеро Журавлине (Мертве) на території парку «Сколівські Бескиди», озера Несамовите і Марічейка в Карпатському національному парку, озера Герешаска в Рахівському районі (поруч є гарний водоспад Драгобратський) і Ворожеска. Всі ці водойми радують своєю мальовничістю, але не призначені для купання.

несамовитое.jpg

Більшість водойм, де можна купатися в Закарпатті, знаходяться на території або поруч з готельними та туристичними комплексами. Таким, наприклад, є озеро Віта в селі Нижній Студений, тут є обладнаний пляж і басейни для дітей і дорослих. І озеро Шаянське на території бальнеологічного курорту Шаян. Воно також відоме як Силоамська купальня. Тут можна взяти на прокат човен і порибалити. Відоме серед туристів і озеро Кунігунда в селищі Солотвино. Через високу концентрацію солей це озеро називають «українським мертвим морем».

озеро шаянское.jpg

Оскільки багато озер Карпат для купання знаходяться в безпосередній близькості з туристичними комплексами, то вибір розваг досить великий. Крім пляжного відпочинку і риболовлі, до послуг відпочивальників прокат човнів і катамаранів, оренда велосипедів і багі, можливість покататися на конях. Також на території комплексів часто є басейни, спортивні майданчики для ігор у футбол і баскетбол. Нерідко відпочинок в Карпатах поєднують з приємними SPA-процедурами та оздоровленням.

рыбалка.jpg

Плануючи відпустку і вибираючи напрямок, орієнтуйтеся на свої інтереси та бажання. Якщо активний відпочинок та екстремальні умови – відповідний варіант, тоді можна відвідати високогірні озера з зупинкою в наметах. А якщо для відпочинку важливий комфорт і пляж, тоді краще зупинятися поблизу курортних селищ або туристичних комплексів.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки