Головна  / Блог / Куди поїхати? / Пам'ятки Харкова: де погуляти приїжджим?

Пам'ятки Харкова: де погуляти приїжджим?

Харків – одне з найбільш амбітних міст України. Столичні «замашки» цілком зрозумілі: свого часу цей мегаполіс вже був столицею Української РСР, та й зараз намагається відповідати званню найрозвинутішого та комфортного для життя міста. Що являє собою центр Слобожанщини сьогодні та чим Харків приваблює туристів – в нашому матеріалі.

Топ-10 місць для туриста

Цікавих місць в Харкові – безліч, і питання про те, що подивитися, повинне відпасти задовго до приїзду в місто. Але якщо раптом ви з ним абсолютно незнайомі, і для вас відпочинок в Харкові – вперше, накидаємо топ головних визначних пам'яток, які необхідно обов'язково відвідати, щоб отримати весь спектр емоцій.

Взагалі для «ледачих» є спеціальні екскурсії Харковом – наприклад, «Харків запалює вогні», «Неймовірні історії харківських пам'ятників» або «Православний Харків». Але ми, як говориться у відомому фільмі, «не будемо покладатися на випадок».

фото харьков парк.jpg

За початок маршруту візьмемо центральний залізничний вокзал, на якому красується пам'ятник акторові Михайлу Пуговкіну в ролі героя роману «12 стільців» батька Федора. Від нього до центру міста з його красивими храмами – всього одна станція метро.

Харьков вокзал.jpg

Відкриває історичну частину найкрасивіший собор міста – Благовіщенський кафедральний собор, який велично підноситься над набережною річки Лопань.

Благовещенский кафедральный собор.jpg

По інший бік набережної – ще два храми: Успенський собор, в якому знаходиться органний зал, і Свято-Покровський собор, а між ними – Соборний сквер з симпатичним фонтаном.

Свято-Покровский собор харьков.jpg

Звідси до знаменитої площі Конституції, головного місця для побачень, – рукою сягнути. На ній знаходиться цілий розсип пам'яток: і монумент Незалежності, і знаменитий скрипаль на даху, і будинок зі шпилем (привіт зі сталінської епохи), і величезний градусник висотою аж 16 метрів, і пара танків, і, звичайно ж, один з найбільших музеїв України – Харківський історичний музей.

монумент независимости харьков.jpg

Від площі Конституції по вулиці Сумській обов'язково догуляйте до «Дзеркального струменя». Цю незвичайну назву носить фонтан, що знаходиться навпроти оперного театру та біля храму Святих Дружин-Мироносиць. Він став справжнім символом міста. Місце красиве та дарує спокій.

зеркальная струя.jpg

Звичайно, «маст візіт» – парки Харкова, яких в місті більше ніж вистачає. Всі вони доглянуті та відреставровані, чим містяни при нагоді дуже люблять похвалитися. Перш за все, варто заглянути в сад Шевченка – він розкинувся відразу за театром на вулиці Сумській. В глибині нього є найстаріший в Україні зоопарк, в якому живуть 19 тварин, занесених до Червоної книги!

сад шевченко харьков.jpg

Продовжуючи тему парків, не можна не згадати старий Ботанічний сад і головний парк Харкова – Центральний парк культури та відпочинку імені Горького, якому сьогодні вже близько 130 років. Окремим приводом для гордості є канатна дорога, яка веде звідси до Саржиного Яру, ще одного великого міського парку, в якому є безкоштовний бювет мінеральної води.

парк Горького харьков.jpg

Нарешті, плануючи відпочинок в Харкові, не пропустіть можливість побачити одну з найбільших міських площ у світі – площу Свободи. Тим більше, що вона так само знаходиться в центрі й пройти повз неї практично неможливо.

площадь свободы харьков.jpg

На площі стоїть монументальна споруда Держпрому – величезний символ конструктивізму та найвпізнаваніша будівля міста, що таїть в собі безліч таємниць і легенд.

госпром харьков.jpg

Де поїсти в Харкові?

Недорого пообідати в Харкові можна в закладі з цікавою назвою «Міське кафе 16/54» (відсилання до дати заснування міста – 1654 рік) на площі Конституції. Це одне з кращих закладів в плані розташування та співвідношення ціна-якість. Відвідувачі особливо відзначають обслуговування й приємну атмосферу.

Поціновувачам італійської та американської кухні підійде ресторан-мікс «Монтана»; для тих, хто надає перевагу середземноморській кухні – ресторани «Тратторія» та ZUZU. Бургери в Харкові радять в закладі «Гдебургер».

фото Городское кафе.jpg

Де шукати житло на вихідні в Харкові?

Зупинятися в Харкові краще ближче до основних визначних пам'яток. Наприклад, можна винайняти квартиру подобово біля жд-вокзалу й звідти будувати свій маршрут. Сервіс подобової оренди квартир Doba.ua в цьому плані представляє широкий вибір – в базі є більше 120 варіантів в ціновому діапазоні від 300 до 1900 гривень!

Отже, можна вибрати як недорогі апартаменти на Салтівці подобово, так і житло в центрі Харкова.

вечерний харьков.jpg

Приємного відпочинку!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки