Головна  / Блог / Куди поїхати? / Пам'ятки України, створені рукою людини

Пам'ятки України, створені рукою людини

Україна прекрасна з точки зору подорожей: в нашій країні для туризму є буквально все, включаючи море і гори. Але сьогодні пропонуємо поговорити не про них, а про те, що подивитися в Україні крім природних пам'яток.

Українські «штучні пам'ятки»

Останнім часом обертів набирає промисловий туризм. В цьому плані Запоріжжя, Кривий Ріг, Маріуполь, Дніпро, а якщо бути точніше, їх промзони, попереду планети всієї. Вражень можна набратися на роки вперед!

кривой рог карьер.jpg

З «штучних пам'яток», наближених до природних, відзначимо Кременчуцьке водосховище. По-перше, круті береги водосховища – це просто красиво. А якщо ви при цьому щасливий володар квадрокоптера, тут вийдуть відмінні кадри. По-друге, це справжній рай для рибалок – як за уловом, так і за його різноманітністю. Нарешті, водосховище охоплює кілька об'єктів природно-заповідного фонду України. Відзначимо, воно знаходиться за 15 кілометрів від міста, тому всім іногороднім знадобиться подобова оренда житла. Подобово квартири в Кременчуці обійдуться від 250 гривень за ніч.

кременчуг водохранилище.jpg

Не можна не згадати й легендарні дендропарки: Олександрію в Білій Церкві та Софіївський парк в Умані. Це також рукотворні шедеври, які українці цінують в будь-яку пору року.

Історичні об'єкти України

З точки зору архітектури, пам'ятки, створені людиною багато років тому, можна розділити на чотири види.

1. Оборонна архітектура – фортеці, замки та інші споруди оборонного типу. Їх в Україні безліч, але найголовнішим, мабуть, є замок в Кам'янці-Подільському (хоча Луцьк з замком Любарта або Мукачево з Паланком напевно на цей рахунок можуть посперечатися). Їхати в Кам'янець-Подільський краще на кілька днів, щоб насолодитися красою цього міста і перейнятися духом історії, яким просякнута кожна його вуличка. Зняти житло в Кам'янець-Подільському подобово можна через сервіс Doba.

каменец замок.jpg

2. Палаци. У цьому плані особливо виділяється спадщина Потоцьких (палац в Тульчині, Одесі, Львові, Микулинцях), але є й інші відомі особняки – такі як садиба княгині Марії Щербакової в Немирові, палац Грохольських у Вороновиці або Миколи Чарномського в Чорномині та інші.

замок тульчин.jpg

3. Сакральні споруди. Нерідко храми є обличчям міста. Наприклад, Бердичів неможливо уявити без монастиря босих кармелітів, Києво-Печерська лавра та Андріївська церква – гордість Києва, а Свято-Миколаївський (Брянський) собор – Дніпра.

лавра.jpg

4. Все, що можна позначити словом «інше»: це музеї, тематичні пам'ятки, пам'ятники, присвячені окремим особистостям, реальним і вигаданим.

Сучасні чудеса архітектури

Українська архітектура представляє не менший інтерес для дослідження і просто ознайомлення. А особливо – сучасна архітектура України. Не вся вона, так скажемо, однозначна і часом викликає чимало суперечок, але це той випадок, коли байдужих точно немає.

Найяскравіший тому приклад – театр на Подолі в Києві. Скандальна будівля посеред Андріївського узвозу різко вибивається з архітектурної одноманітності історичного району столиці. Але у будівлі є і прихильники, які вважають, що вона прикрасила й осучаснила простір навколо себе.

театр на подоле киев.jpg

Київ взагалі багатий на подібні незвичайні сусідства, що, втім, не скасовує його статус одного з найкрасивіших міст України. Щоб не втрачати час дарма, найкраще орендувати житло поблизу всіх головних – не тільки сучасних, а й історичних – пам'яток міста і присвятити пару днів прогулянок по славному Києву. Зняти квартиру на добу (Печерський район) можна на сайті Doba.ua

Також варто відзначити перший інноваційний парк в Україні Unit City, який з недавнього часу діє в Києві. У ньому успішно сусідять житлові та офісні приміщення, сучасні навчальні заклади, 3D-друк, VR- і AR-лабораторії.

юнит сити.jpg

Окремої уваги з точки зору нової архітектури та нового призначення заслуговує і Центр Шептицького у Львові. Це творчий простір, що об'єднує в собі бібліотеку, інформаційну та виставкову зони, кафе і навчальний центр. І за задумом, і за реалізацією це європейський проєкт, який став родзинкою міста.

Центр шептицкого.jpg

А ось знамениті вежі-близнюки в Дніпрі виділяються виключно своєю висотою. Кожна має 30 поверхів, за межами Києва це найвищі будинки.

днепр башни.jpg

Звичайно, це далеко не повний список створених людиною пам'яток. Ми тільки окреслили напрямки та тематики. А далі – все у ваших руках, і маршрут обмежений лише фантазією мандрівника.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки