Головна  / Блог / Куди поїхати? / Пам'ятки Запорізької області

Пам'ятки Запорізької області

Запоріжжя – не тільки промисловий центр, а й центр козацтва з багатою історією. Тому це місто, попри екологію та інші фактори, що стримують, є популярним туристичним напрямком. Про цікаві місця в Запоріжжі та області – читайте в цьому матеріалі.

Місця в Запоріжжі, які варто відвідати

«Запоріжжя, що подивитися» – мабуть, найчастіший запит в Інтернеті щодо цього міста і дозвілля в ньому. І це не дивно, адже крім відомих Хортиці та Дніпровської ГЕС пересічний обиватель навряд чи знає щось більше.

днепрогэс.jpg

Дійсно, «Запорізька Січ» і в цілому острів Хортиця – головна родзинка міста. Там знімалися багато українських фільмів і тільки там можна з головою зануритися в життя козаків, познайомитися з їх побутом. Також на Хортиці знаходяться історико-меморіальний комплекс «Скіфський стан» і кінний театр «Запорізькі козаки», де регулярно проходять вистави, в яких можуть взяти участь і глядачі.

Поруч з кінним театром розташовується музей судноплавства «Чайка», історія якого почалася в кінці минулого століття з підняттям з дна Дніпра козацької чайки. Експонати музею складають справжній козацький флот – багато суден є свідками війни XVIII століття.

На Хортиці ніби зупиняється час. Складно знайти інше подібне місце, яке настільки відриває від реальності та переносить на кілька століть назад!

запорожская сечь.jpg

Якщо говорити про запорізькі музеї, то великий інтерес представляє «Фаетон» – найбільший приватний музей техніки, який виріс від зборів ретро-автомобілів до великої колекції предметів побуту радянського минулого. Повне занурення в ностальгію тим, кому за 30, гарантовано. Ну й автолюбителі, звичайно, теж будуть у захваті.

фаетон.jpg

Крім музеїв рекомендуємо відвідати Вознесенівський парк – ним найкраще насолоджуватися влітку, прогулятися одним з найдовших проспектів Європи – Соборному, а також з'їздити до легендарного Запорізькому дубу, якому вже понад 700 років.

Відпочинок у Запорізькій області

Але якщо Запоріжжя славиться в основному Хортицею, то красиві місця Запорізької області виходять далеко за рамки козацької історії.

Ще однією природною пам'яткою є історико-археологічний заповідник «Кам'яна Могила», який знаходиться в селищі Мирне, що неподалік від Мелітополя. Страхітлива назва в реальності нічого спільного з похованнями не має.

каменная могила.jpg

Всі знають, яке саме море в Запорізькій області – Азовське. Однак далеко не кожен скаже, що велика скеляста гора, якою за своєю суттю і є «Кам'яна Могила», багато століть назад була обмілиною стародавнього Сарматського моря, яке розливалось територією сучасної України. «Кам'яна Могила» цінна ще тим, що в її численних гротах і печерах збереглася величезна кількість петрогліфів.

Не залишить нікого байдужим і Єлисеївський кар'єр – якщо ви подорожуєте на авто, помилуватися ним можна дорогою з обласного центру до Бердянська.

елисеевский карьер.jpg

До слова про Бердянськ: крім курортної привабливості він славиться двома маяками. Верхній знаходиться в місті, а нижній – більш відомий – на Бердянській косі. Він був побудований у 1838 році, проте і донині вказує судам шлях.

У невеликому місті Василівка радимо відвідати садибу Попова – мінізамок XIX століття. Зараз він має статус історико-культурного музею-заповідника, і буде цікавий не тільки для візуального ознайомлення, а й з пізнавальної точки зору.

усадьба попова.jpg

Нарешті, цінителі індустріального туризму, крім власне Запоріжжя, залишаться задоволені відвідуванням Енергодара, адже саме в ньому побудована найбільша в Європі атомна станція! Винайняти квартиру в Енергодарі подобово ви можете на Doba.ua.

Поїздки до моря

В умовах карантину внутрішній туризм в Україні отримав новий виток розвитку. Відпочинок на Азовському морі й раніше був популярний, а тепер і поготів. Азовське море в Україні – найбільше мілке та тепле. Тому й сезон на його курортах довший, ніж на Чорному морі, і сім'єю відпочити завжди можна, оскільки плавний захід у море зручний для дітей.

бердянская коса.jpg

Найбільшою популярністю користується згаданий вище Бердянськ. Місто володіє розвиненою інфраструктурою і мережею санаторіїв з лікувальними грязями. У сезон діють аквапарк, дельфінарій, зоопарк, нічні клуби та парки атракціонів. Відпочинок у Бердянську – «3 в 1»: релакс, розваги та оздоровлення одночасно.

Нітрохи не поступається Бердянську по інфраструктурній «начинці» Кирилівка (сафарі-парк, аквапарк, нічні театри, кінний театр, дельфінарій), але море там глибше, хоча вхід в нього і плавний. Транспортна доступність говорить не на користь селища.

аквапарк.jpg

Популярними курортами також є Приморськ, Генічеськ і курорти Арабатської стрілки – про них ми детально розповідали раніше.

Запорізька область пропонує різні види відпочинку на будь-який смак. Залишилося вибрати найбільш вподобаний і бронювати квитки!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки